Free Beer makes you speak free

“As everyone knows free beer will make you drink more and get drunk. When you get drunk you will speak more freely. So it will be free speach by free beer.”
– Slashdot komentaras

Tikras Alus pristato pirmąjį Rytų Europoje atviro kodo alų!

Buvome nudžiuginti, prieš daugiau nei mėnesį sulaukę naujos šiuolaikinio meno galerijos Vilniuje Tulips & Roses kuratorių kreipimosi ir pasiūlymo dalyvauti jų galerijos atidaryme ir parodoje “The Store”. Bendradarbiaudami su vienais iš originalaus Free Beer recepto iniciatorių Superflex, modifikavome paskelbtą atviro kodo receptą ir sukūrėme naują – LIETUVIŠKĄ – Free Beer versiją. Recepto pagrindas – bazinis lietuviškas salyklas. Parodai išvirėme 100 butelių šio TIKRO ALAUS, kuriam buvo panaudoti tik klasikiniai ingridientai – 4 rūšių salyklai, 2 rūšių apyniai, vanduo ir mielės.

Šio alaus bus galima paragauti Tulips & Roses galerijos atidarymo (gegužės 23 d.) bei pačios parodos “The Store” metu, iki birželio 21 d.

Receptūrą, alaus gaminimo techniką ir nuotraukas netrukus paskelbsime mūsų žurnale.

Prieš keletą metų Kopenhagos IT studentai ir Kopenhagos menininkų kolektyvas Superflex sugalvojo pritaikyti šiuolaikinius programinės įrangos bei atviro kodo/laisvo kodo (free sorce/open source) metodus tradiciniam fizinio pasaulio produktui – konkrečiai, alui.

Trumpai tariant, atviro kodo metodas reiškia, kad kodas gali būti laisvai kopijuojamas, modifikuojamas ir gali būti naudojamas savo arba verslo reikmėms nemokamai – bene žinomiausi pavyzdziai yra Firefox, Linux, Open Office. Taip pat egzistuoja daugybė kitų laisvo kodo programų.

Programinės įrangos atveju kodas – tai išeities tekstai, alaus atveju šis kodas – tai receptas. Paprastai didžiosios alaus gamyklos laiko savo receptą paslaptyje – iš dalies bijodamos konkurencijos – tikėtina, kad taip pat norėdamos nuslėpti cheminius priedus ir kitas manipuliacijas, kurios galėtų išgąsdinti vartotoją, sužinojusį, kas iš tiesų yra jo bokale.

Pirmoji FREE BEER alaus versija, sukurta danų, buvo Vores Øl v. 1.

FREE BEER receptui ir brandingo elementams galioja Creative Commons licencija (Attribution – ShareAlike 2.5). Ši licencija visiems suteikia teisę naudotis receptu arba keisti receptą kuriant savo FREE BEER versiją, naudoti ir keisti dizainą bei brandingo elementus. Kiekvienam suteikta teisė gaminti ir pardavinėti FREE BEER, tačiau jie turi išviešinti savo receptą pagal tos pačios licencijos reikalavimus ir nurodyti pirminius autorius.

Receptą, brandingo elementus ir daugiau informacijos galima rasti: www.freebeer.org

Daugiau informacijos apie atviro kodo judėjimą – lietuviškai – galima rasti: http://www.akl.lt

Panašūs įrašai:

Tagged with:
 

Comments are closed.