Europos futbolo čempionatui tęsiantis nerimsta nerimsta aistros. Aišku, tai puiki proga šiek tiek praeksplorinti mūsų prekyvietėse esantį skirtingų šalių išskirtinę pasiūlą. Šį kartą prieš Čekijos – Portugalijos susispardymą lemtingas pasirinkimas krito ant RIMI parduotuvės, kurios lentynos kampe, figūriniame butelyje su „senovišku“ užkimšimu galima rasti nepasterizuoto „Bernard“ alaus iš Čekijos Humpolec daryklos. Pasirinkimas nepigus (4,99 lt), tačiau labai įdomus.

Apie „Bernardo“ gamintojus Čekijoje jau senokai rezgamos legendos – pirma, esą tai labai griežtai šeiminynis bravoras, taip niekada neįtakotas ir neprivatizuotas koncernų (SAB Miller, Heineken ar Interbrew), antra – jie niekada nesistengė gaminti „standartinių“ 10° ar 12° čekiškų alų, trečia – aš ne kartą buvau įtikinėjamas, kad ta šeimyna iš Humpoleco į alų deda vaistažolių, kurios sukuria išskirtinį šio alaus kartumą. O kad jau išskirtinis – tai jis turėjo būti brangesnis už kitą alų ir nedaug kur (tarkim kad ir Prahoje) prieinamas.

Taigi, palikime „ležakus“ nuošalyje, šį kartą mūsų dėmesio centre – Bernard Speciální Černé 13° – tikrai tamsus dunkel tipo lageris, kurio penkių salyklų mišinys užgriūva liežuvį tikru vos ne prieskoniniu superkarameliniu kartumu. Kuris baigiasi lengvesniu su balta kava sulyginamu finišu (Bernard Ležak, beje – atvirkščiai). Tikrai išskirtinis alus, pasaulyje laimėjęs ir daug medalių strong lager kategorijoje. Beje, ant etiketės yra paaiškinama, kad jis yra „s přísadou jemných kvasnic“, ką aš išversčiau „su papildomais (švelniais) mielių mikroelementais“. Magiškas ingredientas, turbūt…

Prie Bernardo dar bus proga sugrįžti, kai čekai duosis su Efes Pilseno virėjais, o gal ir dar vėliau. Beje, jei Čekijos ir Turkijos komandos sužais lygiomis ir esant tokiai dabartinei situacijai, kai likę komandų rodikliai (įvarčių skirtumas) vienodi – pagal reglamentą bus mušami baudiniai.

Panašūs įrašai:

Tagged with:
 

2 Responses to Alus ir Euro2008 (II). Bernardas.

  1. kontekstas says:

    Tamsaus Bernardo nebuvau dar užtikęs, tačiau ragavau jų šviesų nepasterizuotą, tai buvau visai pamalonintas jo skonio. Mažiau karsteli lyginant su standartiniais pilsneriais, geros skonio struktūros, gal kiek spalva pasirodė neišraiškinga.

    Gaila aišku, kad nesusiorganizavom į šitą renginį, ten galėjom tokių ir panašių dalykėlių priragauti
    http://www.praguemonitor.com/beer/2008/05/21/czech-beer-festival-beer-list/
    aišku koncernų produkcija ir ten dominuoja