Taip, gal kiek jau ir daugokai apie tą patį… Bet žinot, su Akiesmirksniu prisirankiojome nemažai naujienų, ir ne vien bokaluose. Apie jas taip norėjosi pasidalinti su draugais ir TA žurnalo skaitytojais.

TA korespondento Alexey Gabsatarov
Prieš išplaukiant kanaluosna, įgulos nariai, lietuviai ir ispanai, tariasi dėl pakeliui aplankomų aludžių skaičiaus. Foto: TA korespondento Alexey Gabsatarov
  • London Drinker – smagus CAMRA leidinukas, kuriame gausu scenos naujienų, gandų ir analizės, naujų pubų aprašymų, ir ypač daug alaus festivalių reklamos. Įžanginiame straipsnyje kliūva valdžiai (taip, ten tas pats, ne, gera ji niekada nebūna:), kuri vis kelia mokesčius pubuose pilstomam alui, bet ne stipriam alkoholiui (ir ne supermarketuose parduodamam pramoniniam lageriui), tokiu būdu “vystydami ne alkoholio žalos mažinimo, o didinimo, strategiją”. Redakcinis baigiamas: “For responsible drinkers, is it too much to ask for responsible government?
  • “When you have lost your inns, drown your empty selves. For you have lost your last of England.” (Hilaire Belloc. iš NY Times straipsnio, A Pub Crawl Through the Centuries). Pubams Anglijoje atėjo vieni blogiausių laikų. Rugsėjį paskelbta, kad per savaitę Anglijoje užsidaro po 36 pubus. Dar greičiau nei pernai. Pagrindinės priežastys – mokesčių politika, rūkimo uždraudimas. Pastarasis smogė ne tik pubams – štai viena cheminio valymo įmonė pranešė, kad tai jų 80% pelno smukimo priežastis.
  • Blogos naujienos ir planavusiems laimėti gėrimo aukso medalį 2012-aisiais – Great British Beer Festival tais metais greičiausiai neįvyks. Earls Court, šio puikaus festivalio erdvės, ir dauguma GBBF darbuotojų nakvynės vietų, bus okupuota Londone organizuojamos olimpiados.
  • Londonas pasidarė dar brangesnis miestas alaus mėgėjui – ir ne tik. Pintą elio dabar nenustebsi radęs už £3.5-£4.50 (14-18 Lt). Iš kokybiškų pubų kaip ir anksčiau, geromis kainomis išsiskiria Samuel Smith daryklai priklausantys pubai, siūlantys savo Ordinary Bitter už £1.89 (!). Priminsiu, kad Sam Smith principingai atsisako pardavinėti gėrimus, susijusius su mass media reklama – už kurią visada susimoka vartotojas. Man belieka svajoti nors apie vieną tokį pubą kur nors pas mus – kelčiausi į tą vietą:)
  • Kas dėl gerų naujienų, sklinda gandas, kad į negausią mažų Londono brewpubų broliją greit grįš Williams Brewery/William IV (Leyton, E10).
  • red-tractor-thThe Orchid Group pubų tinklas bus pirmoji Jungtinės Karalystės kompanija, kuri ims pilstyt alų iš statinių, pažymėtų “Red Tractor” ženklu.  Raudonojo Traktoriaus sertifikacija reiškia, kad alus išvirtas Jungtinėje Karalystėjė, naudojant ingridientus išaugintus ypač aukštų kokybės standartų fermose, kurių laikymasis patikrintas nepriklausomų profesionalių inspektorių. Panašu, kad tokį ženklą kol kas turi tik Wells ir Young’s Young’s Bitter eliai.
  • CAMRA pradėjo dar vieną kampaniją – LocAl(e), kurios tikslas – skatinti pubuose propaguoti (ir ragauti) vietinius alus ir alaus gamyklas. Pubas gali tapti šios schemos dalimi tik jei jis visus metus turi nors vieną vietinio alaus rūšį. Alaus gamykla arba rūšis gali keistis. Londone vietiniu alumi laikomas tas, kuris pagamintas ne toliau nei per 30 mylių (apie 50 km) nuo pubo durų. CAMRA neabejoja, kad ši akcija pritrauks naujų klientų, tuo pačiu metu sutaupant transportavimo išlaidų ir palaikant vietinę ekonomiką. Ši CAMRA’os kampanija taip pat palaiko valstybinį Darnios bendruomenės aktą (Sustainable Communities Act).
  • Geriausias gruodžio mėnesio alaus festivalis Londone – tai gruodžio 2-6 dienomis jau 25-tą kartą Rytų Londone vyksiantis Pig’s Ear Beer and Cider Festival, vien elio pasiūlysiantis daugiau nei 100 rūšių, nekalbant apie užsieninius alus iš bačkų ir butelių. Kita vieta, kurią rekomenduotume aplankyti – tai mongolų pubas “The Horseshoe” prie London Bridge stoties – jame dirba mongolai virėjai ir barmenai, gaminamas mongoliškas maistas ir geria mongolai studentai. Jame netgi yra mongoliško karaoke naktis, kaip sako britai – “it has to be seen to be believed” (brrr.)

– – –

A few last news from our last trip to UK. Pubs closing at a rate of 36 per week, high beer prices… and still thousands of great pubs (including an almost Mongolian one The Horseshoe), rich festivals and smart initiatives such as CAMRA’s LocAl(e) leave us impressed.

Panašūs įrašai:

Tagged with:
 

2 Responses to Daugiau Londono naujienų (IV)

  1. tomson says:

    Gal anei tor i kuoki Chingiskana stauta:)

  2. ramtyns says:

    Nu vat ne, rašo kad alų pilsto vietinį, anglišką. Beje, teko ragaut porą mongoliško alaus rūšių. Egzotiški, bet skoniu tikrai nenustebino. Good Beer Blog rašo, kad Mongolija šiuo metu – ne geriausia vieta alaus mėgėjui:

    …the police are the men to see if you need a beer. Makes sense, they have the old stocks; either confiscated or purchased at low cost. I can’t say that I expected the black market to spring up with the local constabulary, but this is Mongolia. Price is said to be doubled from the happy days. Thursday’s Ulan Baatar Post reported on raids and closures of small bottling plants and repeated a rumor that I had heard from visitors to my apartment building. Namely, that some stores are operating under special permit.

    Dugiu čia – http://beerblog.genx40.com/archive/2008/january/mongolianbeer