Sausį Klaipėda šerkšnu pražydo

Mieli draugai, šią puikią žiemą gera leisti su draugais ir tikru alumi, dar geriau jei tai galima daryti geruose baruose. Prieš kelis mėnesius persikėliau į Klaipėdą, ir jei pajūrio gyvenimas kaip visada kupinas gyvybingo ir įdmaus veiksmo, tai su alaus kultūra – ne geriausi popieriai. Nepaisant to, ir čia jau jaučiamas augantis poreikis kokybei ir įvairovei, ir vienur kitur atsiranda gyvybę žadančių užuomazgų.

Vasarą labiausiai pradžiugino “Gourmet” parduotuvė-restoranas, ant šviežiai sutvarkytos Danės krantinės prie vaizdo į vandenį pateikdami pilstomo Butautų alaus. Naktinis alus ant krantinės suoliuko, besišnekučiuojant su svečiais pamažu vėstant vasaros karščiui – puikios akimirkos. Deja, rudenį šį alų pilstyti nustota, nes statinės tuštėjo nepakankamai greit, o gyvas alus statinėse nelabai laikėsi šiltose patalpose. Tačiau ten vis dar galima įsigyti minėto alaus buteliais, taip pat šaldytuvuose atsirado ir Kupiškėnų “Šventinio”. Beje, pastarasis kuo toliau tuo man labiau patinka savo kitokiu skoniu.

Kita įstaiga – labai prastas baras “Livonija” iki šiol pilstę prastą savo gamybos alų “Livonijos”, pagaliau susiprotėjo ir jį pakeitė padoriu – vėl tuo pačiu Butautų. Tiesa, jis ir toliau pilstomas po “Livonijos” vardu. Jei jūsų negąsdina be proto garsiai įjungti televizoriai, transliuojantys chorų kovas, tai čia šio alaus galite paragauti už tikrai padorią kainą – 5 Lt. Kai ragavau, jis buvo puikioje kondicijoje. Nelieskite maisto – jis prastesnis net už interjerą.

O tokios atvirutės nesenai sulaukėme iš Anglijos

Prieš keletą dienų senamiestyje užėjęs į mėgstamą degtinės barą “Storoji antis” (čia prie stikliuko nepakeičiama puikioji Straganinos užkanda), vėl buvau maloniai nustebintas – meniu puikuojasi gal penketas skirtingų belgiško alaus rūšių buteliais. Pamenu tikrai, kad yra Maredsous ir Duvel – puikus pasirinkimas. Kitose žiniose:

  • mano kiek nutolęs “lokalas” Ramybė (Palangoje) netrukus planuoja pasistatyti čekiškojo Bernard juodojo statinę. Nuo tos dienos savo algą pervedinėsiu tiesiai jiems į sąskaitą;
  • kita vieta Palangoje – baras 1925, kuriame grįžtant iš slidžių žygio rekomenduoju užsisakyti keptų stintų ir bokalą Kozel tamsiojo – ‘atvirutiniam momentui’ prie liepsnojančio židinio;
  • Kretingoje Butautų buteliais galima rasti bare-viešbutyje “Smagratis”;
  • sklando gandai Klaipėdoje atsidarysiant specializuotai tikro alaus parduotuvėlei ir barui – už 100 m. nuo mano buto durų. Ar gali būt geriau?

– – –

Sending greetings from perfect winter on the seaside, and some news and tips on where to get craft beer this side of Lithuania. In Klaipėda, ‘Gourmet’ shop sells Butautų and Kupiškėnų beers, while “Livonija” pours Butautų from tap for cheap. In Palanga, 1925 serves perfect fried smelts (the best seasonal fish) with Kozel dark and “Ramybė” despite already being best bar in Lithuania Minor, promises to put Bernard dark on tap. Way to go!

Panašūs įrašai:

 

8 Responses to Atvirutė iš pajūrio

  1. Zwerakas says:

    Livonija niekad savo alaus neturejo… Kiek juos pamenu visada butautu stumde…

  2. ramtyns says:

    Gal tada ‘Livonijoje’ alaus laikymo kokybė pagerėjo, nes prieš porą metų ką ragavau, tai buvo apgailėtina.

  3. Zwerakas says:

    matai atsirado geresne butautu logistika per “aukstaitijos bravorus”, gal del to…

  4. Ciobiskis says:

    “Ar gali būt geriau?” – matyt gali, nes Būtautų tamsus ir tamsus Bernardas šiaip tai nėra jokios naujienos. O jų pasiilgom – naujienų, akcijų, degustacijų, tokių kaip kad tau iš Kopenhagos rašė – tegu nors 3, o ne 10 IPA rūšių… Ei prekeiviai!

  5. bloga žinia “Atvirutei iš Pajūrio” – Gourmet užsidarė. Taigi, nei pilstomo nei buteliuose alaus ten jau nebebus..
    Išties gaila, nes vasarą tai buvo bene geriausia vieta Klaipėdoje.

  6. admin says:

    oh, tai praradimas:(

    kita vertus, tai buvo ir viena brangiausių vietų Klaipėdoje, jei aš neklystu?

  7. dimention says:

    Ponas pamirsai jau 8 metus savo alu verdannti alaus darykla restorana memeli, ten rasi ir tamsaus ir karamelinio, ir netgi kvietinio alaus tiesa iki kvietinio jam dar toli taciau kitos rusys visai geros. Prasau nepeikti klaipedos dekui dievui kad dar yra smulkieji aludariai nuo kuriu gali nusipirkt gyva alu o ne svyturine produkcija.

  8. ramtyns says:

    “Mėmelio” nepamiršau, tiesiog manau, kad jo alus yra varganos kokybės ir neverta dėmesio. O ir pats restoranas, nors ir nuostabioje vietoje ir pastate, sugeba atbaidyti savo pigia programa ir prastu aptarnavimu.