Jei apie “Bermudų” alaus klubą gandai vaikščiojo jau prieš kurį laiką (esą minėtą barą atidarė nuo “Alaus namų” atsiskyręs vienas dalininkų) tai “Bambalynės” – “gero lietuviško alaus rūsio” – paslaptis buvo išsaugota iki pat atidarymo. Paskutinę kovo dieną užsukau ten ir aš su keletu draugų.

Skliautuoti Stiklių gatvės rūsiai neišvengiamai žada žavesio ir paslapties, nusileidęs laiptais patenki į pirmą patalpą, kurioje sukrautos medinės dėžės, o už prekystalio stovintis vyras (vėliau pasirodo beesąs vienas iš savininkų) santūriai bet paslaugiai pasiūlo alaus ir užkandžių. Medinėse dėžėse ir kitame kambary sustatytuose šaldytuvuose – tik lietuviškas alus ir tik buteliais, tačiau nuo tipiškos parduotuvės šią vietą skiria galimybė alaus paragauti trečiame kambaryje įrengtoje kaip ir baro erdvėje. Ten stovintys masyvūs mediniai stalai, antikvarinė indauja ir arkų nišos belangiam kambariui suteikia tam tikro jaukumo – gal tik norėtųsi jaukesnės šviesos.

Asortimentas, nors ir siūlo per 40 pavadinimų, niekuosmarkiai nenustebino – tai jau įprasta mažesnių daryklų produkcioja – nuo “Aukštaitijos bravorų” iki Biržų ir Rinkuškių. Kiek retesnė A. Grigonio (“AntanoAlgio” alus) bei Davros produkcija, nežinia ką čia veikiančio Mažeikių “Brauer” eurolagerių. Pats nepastebėjau, tačiau draugai pasakojo, kad rado ir “Raudonųjų dobilų” butelių – mano manymo vieno geriausių lietuviškų alų. Apie alų PET taroje nutylėsiu.

Baro savininkas patikina kad netrukus turės dar 20 pavadinimų, tame tarpe ir mažiau žinomų. Visgi man trūksta nors vienos rūšies pilstomo alaus.

Į alaus kainas kažkaip neatkreipiau dėmesio, tačiau užsisakius neišsiskiriančio Davros “Lux” litrinį butelį su kamščiu, už jį teko pakloti 14 lt. Paaiškėja, kad bene 5 lt sumokame už tarą – kurios baras nepriima ir pinigų negrąžina. Mano galva tai visiškas nesusipratimas, ir man kaip pirkėjui visiškai nesvarbu, kad Davra neturi butelių plovimo įrangos. Fail.

Iš pliusų būtina paminėti puikų užkandos asortimentą – nuo vytintos jautienos iki rūkytų kiaulių šnipų (!) – šiam užkandžiui pasirodo, šnipai vežami net iš Belgijos. Prie alaus paduodama traškaus salyklo. Sūrių yra, bet norisi didesnio pasirinkimo – baro savininkams pasiūliau taip pat paimti pavyzdį iš belgų ir salyklą berti ant minkšto sūrio, pateikto su sviestu bei balta duona.

Reziumė – tai gera parduotuvės – degustacijų kambario kombinacija, turinti tapti patrauklia užsieniečiams ir “jauniems profesionalams”.  Juokais pavadinome vietą “Pinta D’Oro” – neabejotinai tai “Tapo D’Oro” (populiari Vilniaus vyninė) sėkmingo verslo alaus versija, taip pat “Gyvo Alaus” idėjos pratęsimas. Tokios vietos centre tikrai senai reikėjo ir malonu kad ji atsidarė, tikimės kad greitu laiku ji apsitrins ir įgis daugiau jaukumo.

– – –

Vilnius Old Town finally has a craft beer point – a newly opened shop in brick-arched cellar – degustation room. One can buy nearly 40 sorts of Lithuanian only craft beers (the owners promised to increase range to 60 beers soon) and try them right there in a cosy room. Oriented towards foreign visitors interested in local beers, this will probably become a pleasant stop for local youpies too. Great snacks – try cured beef and their speciality – smoked pig’s snout.

Panašūs įrašai:

Tagged with:
 

9 Responses to Alus rūsyje – “Bambalynė”

  1. popas says:

    Antano alus berods 8 Lt, Rinkūškių buteliai po 2 su kapeikom.

    Dėl įprastos produkcijos, tai turi pvz Rinkūškių Port arba Biržų biržietiško, ko kitur neteko Vilniuje matyti.

    Dėl butelių, tai neva litrinius galima priduoti IKI arba gyvo alaus krautuvėjęl, bet po 25 cnt. :)

  2. Jurijus says:

    Norėjau pataisyt – Grigonio (Pakruojo raj, Linksmučių kaimas) vardas yra Algis.

  3. ramtyns says:

    Jurijau, ačiū už pataisymą.

  4. ramtyns says:

    Pats nemačiau, bet draugai paraportavo, kad “Bambalynė” turi “Raudonųjų dobilų” alaus buteliais. Tai džiugina, nes šio puikaus alaus buteliais dar nebuvo tekę rasti. Dabar belieka, kad atsirastų kitas didelis šių metų atradimas – Paliūniškio “Senolių”.

  5. […] dažniau mus pasiekia smagios žinios iš sostinės. Neseniai atsidarė “Bambalybė”, kurią aprašo klegos. O vilniečiai jau gali džiaugtis ir muzikos bei alaus klubu […]

  6. u-i says:

    Gal kartais kas žinote, kokia bambalynėj kaina (+-) už ‘raudonųjų dobilų’ butelį? ;)

  7. ramtyns says:

    u-i, kainos tiksliai nepamenu, už litrinį butelį bene 7-8 lt.

  8. Laurynas M. says:

    Va taip ieškant baro darbo valandų, galima atrasti netikėtą savo nuotrauką ;)

  9. Gulena says:

    Jau mūsų Paliūniškio “Senolių senovinis” bus ir Bambalynėje. Ačių ramtyns už įvertinimą.