TAD asocijuotas narys Saulius P. transliuoja savo įspūdžius iš naujos vietos Vilniuje. Ačiū už reportažą!

– – –

Taigi, dar viena naujiena. Pagaliau su kaimynais užsukom į tik prieš mėnesį „Šiaurės miestelyje“ atsidariusį vietinį alaus barą menišku pavadinimu “Alaus studija“.

Prie durų pasitiko iškaba su pasaulyje pripažintomis alaus rūšimis – nuo lengvų pilsnerių kaip „Veltins“ iki tamsiojo „Murphy‘s Sout“. Nors skalda grįsta stovėjimo aikštelė ir keletą dešimtmečių mačiusios durys nesudarė patikimo baro įvaizdžio, patekęs į vidų nustebau radęs erdvų pub’ą. Iškart kilo Čekijos, Vokietijos ar Anglijos alaus barų asociacijos.

Prie baro plušo du barmenai, kurie pasirodo beesą ir baro savininkai, bei padavėja, negailinti šypsenos ir meilių žodžių tiek pastoviems, tiek naujiems klientams. Čia ir pakalbinau vieną iš savininkų Audrių.

Kaip kilo idėja atidaryti tokį barą ir iš kur kilo pavadinimas „Alaus studija“?

Tai jau yra antras mūsų baras. Pirmasis – „Šimo baras“, įsikūręs Pašilaičiuose, yra šiek tiek mažesnis ir turi tik šešias pilstomo alaus rūšis. Nuo jo viskas ir prasidėjo. Kadangi jis buvo pakankamai populiarus, nutarėme atidaryti dar vieną. Pavadinimo idėja gimė, kai gavome įrangos, tokios kaip prožektoriai iš Lietuvos Kino studijos. Tad ir interjeras buvo kuriamas kaip studija. Kita prasmė ta, kad stengiamės pateikti platų asortimentą, kad galim būtų „studijuoti” įvairiausias alaus rūšis.

Kokias alaus rūšis siūlote paragauti savo klientams ir kaip jas atrinkote?

Šiandien turime 15 pilstomų alaus rūšių, planuojam didinti iki 20. Rinkomės tik užsienietiškus gamintojus, pasaulinius „grandus“. Lietuviškų alaus rūšių kol kas neketiname tiekti. Visos alaus rūšys yra populiarios, nes žmonės nori paragauti visą asortimentą. Vienos populiaresnių yra – čekiškas „Bernard“ ar vokiškas kvietinis „Edinger“, pristotinas azoto mišiniu, kaip ir rekomenduoja gamintojas. Taip pat tik pas mus galite paragauti angliško elio „Newcastle Brown Ale“.

Girdėjome, kad šie pastatai išlikę nuo caro laikų?

Taip, ši patalpa įkurta 1875 metais ir buvo naudojam kaip valgykla, o karo laikais čia buvo maisto saugyklos. Įdomu tai, kad pastato kampe yra išlikę šaldytuvai maistui saugoti. Yra viena patalpa, kuri manoma, buvo koplytėlė, bet čia daugiau galėtų papasakoti istorikai.

Ką siūlote iš maisto patiekalų?

Visas meniu pas mus yra „prie alaus“. Galime rekomenduoti mūsų firminius šonkaulius. Kaip ir „Šimo bare“ jie sulaukė didelio populiarumo, žmonės atvažiuoja net iš Kauno jų paragauti. O daugiau visa kita surinkta, kad būtų paprastai, greitai, na ir porcijas darome, kad pakaktų pavalgyti.

Ačiū už pokalbi. Gal ką norėtumėt palinkėti savo klientams?

Džiugu, kad ateina žmonės ir sulaukiame ne vieno komplimento.

Baras isikūręs Žirmūnuose, Šiaurės miestelyje: Žukausko g. 20, Vilnius



Panašūs įrašai:

Tagged with:
 

32 Responses to Vilniuje atsidarė “Alaus studija”

  1. Artis says:

    Labai džiugu! Vilniuje pastebima labai sveikintina tendencija – kas 2-3 mėn. atsidaro nauja tikro alaus aludė.

  2. Marius says:

    Sveikinimai Vilniui! Galetu ir Kaunas pasekti sektinu pavyzdziu. Tik viena pastabele del neprekiavimo lietuvisku alumi, ant to stendo parasyta Volfas Engelman 5.00, kaip chia taip?

  3. karolisk says:

    idekit i ‘Lithuanian Beer Map’, jei ji kas nors updeitinat :)

  4. Saulius P says:

    Taip, tai viena išimtis. Volfas Engelman. Neaišku ar ilgam.

  5. Ciobiskis says:

    Žavinga žinia „New Castle Brown Ale“ (bijau kad žavinga ir klaida, nes nusistovėjo pasaulinis pavadinimas šiam miestui Newcastle visgi matyt :)

  6. ramtyns says:

    Karoli, įdėjau:)

  7. G.V. says:

    Smagus toks atrodo – Lietuvoje retai užtinkamas nesterilaus ir nenulaižyto interjero baras.

    Čiobiškui – tss!, o tai nugirs kalbininkai ir lieps Naująja Piltaite Newcastle vadinti :)

  8. PPJ says:

    Džiugu, kad kažkas vyksta, o dar džiugiau, kad tai vyksta kaiminystėje :)) Beje, pirmoje nuotraukoje tas alaus kainomis besidomintis vaikas gerai atrodo :D

  9. mantas žurnalistui says:

    Nu fain reportažas, tik žurnalistas labai mandagus :) kaip ten vistik baigėsi vakaras su kaimynais? Po kiek, už kiek, iki kiek, pasėdėjote? Šiaip informatyvu, gražu. Pagarbiai – į sveikatą.

  10. Saulius P -> Mantui says:

    Apie saikingą alaus vartojimą, čia jau kito straipsnio tema :)

  11. nevermind says:

    oi nzn del sito taip vadinamo pubo…. sonkauliukai tikrai ypatingi ten, ir ju labai nemenka porcija, bet jie nezmoniskai persudyti buvo.Bulves free taip pat. nescia gal vireja? :)

    Labai norejau pilstomo strongbow sidro, bet birzgala dave. panasu, kad sidras is estijos. tikrai ne angliskas. Beje irgi nedapyle gerokai. tai i tylu priekaista bufetava atsove:”aaa kaas blogai? yki 0.5 rybos dapilta,o puuta dovanu”. va taip.

    pradziugino tik, kad snake bite’us daro, taip pamegtus kazkada londone.

    siaip man “savas kampas” daug labiau patinka, del usansko alaus. ir geresnes kainas turi, ir rusiu alaus idomesniu yra, ir jau kas butelyje yra, tai zinai, kad tavo :)

  12. alaus studija to nevermind says:

    Sveiki,atsiprasau uz surius sonkauliukus ir bulvytes,visko pasitaiko,vireja galiu uztikrinti nenescia,gal tik isimilejusi:)
    Del strongbow sidro galeciau uzgarantuoti jus ,jog jis tikrai is Anglijos.
    Del putos dovanu-prasau,tik labai gaila-strongbow puta laikosi daugiausiai 15 sekundziu,Jus gal turejote omeny gynness,murphy,ten taip tikrai puta dovanu ir kai isgeriat iki dugno ji ir lieka ant dugno.
    O del vietos ,kiekvienas renkasi pagal save ,sau miela vieta.
    Linkime visiems sekmes,ACIU VISIEMS KAS MUS SUPRANTA IR PALAIKO,ACIU IR TIEMS KAS KRITIKUOJA,MES DAR JAUNI -PASITAISYSIM.

  13. Liuste Puste says:

    Sveiki,

    man ziauriai nereali Alaus studija! Labai truko konors kitokio musu kaiminysteje :) nes fortai, katpedeles ir cili jau tiek pabode…, kad is vis juos noris apvaziuoti kuo toliau… As i Alaus studija einu tik del Erdinger tamsaus ir delto, kad labai jauki vieta paplepejimui su draugais:))) zodziu, ziauri gera ta Alaus Studija, o viesiems gi niekada neitiksi nei su maistu nei su geralu – nevermind! Noreciau suzinoti ar turit koki numeriuka, kur butu galima skambinti norint rezervuoti staliuka??? Nes pastaruoju metu nuejus, tai net prie stovimo staliuko lauke negaunam vietos, o alu statyti ant zemes nepagarba aliukui :D

    SEKMES JUMS!

  14. Alaus studija to Liuste puste says:

    Aciu.
    Alaus studijos Nr.868560885

  15. Linas Č. says:

    Prieš savaitę buvau ir aš ten užsukęs. Laisvų vietų buvo daug, tik keli lankytojai žiūrėjo futbolą dideliame ekrane ir gurkšnojo alutį.
    Interjeras – OK, nors man labiau patinka “Alaus namų”. Bet čia, kaip sakoma, “in the eye of beholder” :)
    Alaus repertuaras – nepriverčia kilstelėti antakių, bet neblogas. Alaus “studijoms” gal kiek mažoka, bet iš ko rinktis yra. Tiesa, nepastebėjau Kilkenny (?), nors ant sienos puikuojasi jo reklaminis plakatas.
    Paprašiau Newcastle Brown, deja…gavau pasitenkinti atsakymu “šiuo metu neturime” :(. Teko apsiriboti tamsiuoju “Bernard’u”, bet enusiminiau, nes tas buvo gardus, neskiestas ir nepasenes.
    Prie jo užsisakiau Čili troškinį: gavau tikrai solidų dubenį su gardžiu Čili. Ir aštrumas jo buvo kaip tik – nei per daug, nei per mažai- neužgožė alaus skonio, bet jį maloniai kontrastiškai papildė.

    Išvada: visai nebloga vietelė, tik kad kiek nuošali…ir laidojimo namai (“memento mori!”) per arti :-)))

  16. Aidas says:

    Alus geras, sviezias.
    Porcijos dideles.
    Kainos vidutiniskai dideles.
    Vienintelis didelis minusas: lievas projektorius, kas reiskia labai bloga vaizda dideliame ekrane.
    Per toki ziurejima prarandi puse malonumo is futbolo cempionato :(…

  17. […] išbandyta Alaus studija. Gėda, aišku, kad tokią įstaigą turint prie pat namų į ją taip ilgai reikėjo […]

  18. alaus studija to Aidas says:

    Labas Aidai,aciu uz pastaba-naujas projektorius jau pakeliui pas mus!

  19. nemantas says:

    Viskas geraj, superinis bariukas,…buvau 10 kart ir dar ejsiu………. tik manau ne man vienam pradeda nepatikt tai, kad alus pradedamas pilstyt y bet kokius bokalus… Bernardas i Veltinio bokalus…

  20. Audrius says:

    Labai…labai keista Guinnesso tekstūra. Nesu alaus somelje ar ekspertas (nors esu stout’o mėgėjas!), tačiau su Alaus Studijos Gunnessu yra kažkas negerai… mano minėta tekstūra pernelyg “rupi” (jeigu leisite taip išsirekšti), o skonis kartesnis nei įprasta. Bičiulis šį skonį įvardijo kaip “farmacinį”. Gerta buvo vakar, liepos 26.

    “Naminiai bulvių traškučiai” buvo iškepti ant posenio ar šiaip prasto aliejaus. Kaip turintiems “naminių” (suprask Studijos “namų”) statusą, manau, kad nuodėmė, jog apie pusę jų buvo kieti ir padžiuvę. Iškilo klausimas ar apskritai jie buvo paruošti vietoje nuo A iki Z (A = bulvių skutimui). Keista…nes ir personalas nesugebėjo prieš juos užsakant atsakyti į klausimą, ar jie ruošiami “rankomis su meile” ar kaip nors kitaip, t.y. iš kažkokių pusfabrikačių. Tebuvo iškaulytas eufemizmas “virtuvės paslaptis”…

    Tai tėra mano nuomonė, tačiau panašu, kad po keletos mėnesių “naminę studijinę” aplinką pakeitė fabrikinė. Šeryklėlė.

    Šypsenos gerai, tačiau ryškus kokybės ir (todėl) atvirumo trūkumas.

  21. pastovus lankytojas says:

    kavine super, taciau kuo toliau tuo labiau viskas prasteja…. nelieka alaus kulturos, kai alus pilamas i bet koki po ranka pasitaikiusi bokala!!!! Manau reiketu pasirupinti, kad bokalu butu uztektinai kiekvienai alaus rusiai. Juolab kad ir kaina alaus nera labai maza. Taipogi ir su maistu, panasu kad porcijos dydis ir maisto kokybe LABAI priklauso nuo vireju pamainos. Kartais jos dideles, kartais sumazeja. O ir skonis ne visad geras… Arba duona beveik be surio. Taupot?

  22. martynas to Linas Č. says:

    Newcastle Brown’o man irgi paskutinius 2 kartus kai buvo neturejo :((

  23. Fkonas says:

    O iki kada dirba Alaus Studija? Tikiuosi bent iki 24:00?

  24. Julius says:

    Jei jusu nera Facebook`e, jusu visai nera kaip sakoma liaudyje :) Reiketu pasitaisyt :)

  25. Andzelmas says:

    buvusios lavonines patalpos eina peklon fuuuu

  26. carius to Andzelmas says:

    Biski nukalbi, lavonine buvo kitoi gatves pusei…

  27. Siaip tai,gyvenu visai salia ir tikrai labai maloniai nuteikia faktas,kad yra tokia jauki vietele.Pirma karta apsilankiau iskart po jos atidarymo – na, max savaite buvo praejusi.Pirmas ispudis buvo : faina vieta, bet slykstus aptarnavimas.Va,parejo metai,kaip veikai si istaiga,uzeinu ganetinai daznai ir viena kaim stebiu aptarnavima – kaip nedapilinejo viena is paneliu,taip ir toliau ta pati daro.Ir tai tikrai nuteikia labai labai liudnoms mintims – greitas pasipelnimas pagrindinis tikslas.Ir tai liecia alaus nedapylimus,tiek ir kitu zmoniu atsiliepimus apie porciju dydzio kitimus.
    Reik Jums daryti kasdienius smegenu plovimus personalui, nepriklausomai nuo to personalo hierarchijos.

  28. giedre says:

    Esu is kauno. Buvau ten vakar. Ragavau tamsaus erdingerio. geruuuuumas :))) patiko barmenes-padavejos. respect’as! retai geriu alu, tai mokejo paklaust tinkamu klausimu ir labai greit ir as ir ji suprato ko man noris ir ko reikia ;) aptarnavo liuks. pastaba valdziai: su barmenem-padavejom elkites taip kaip norite, kad jos elgtusi su klientais ir jumis ;) kadangi i alus studija atsivede negerianti drauge, po alaus seke arbatos gerimas. DVIGUBAS RESPECTS barmenems-padavejoms, kad arbatai pasiule BOOOKALA!!! TAAAIP, ta tikra mazuka storuka imituojanti biciu kori bokala :))) visai kaip namie geriu! likau pritrenkta, pribloksta ir maloniai sujaudinta :D dar barmene-padaveja pasiule citrinos i kaina, kuo likau dar labiau pamaloninta :))) isvis. skaniausia gyvenime ne namie gerta arbata buvo!!! :)))) pastaba valdziai – tikrai deka aptarnavimo nuo dabar turesit nuolatine lankytoja vilniuje ir garantija cia tempsiuos visus draugus ir nedraugus :)))) SEKMES JUMS! P.S. tikrai jegine aplinka – kaip kazkas komentaruose jau minejo – nenulaizyta. primena pub’us U.K. Ir personalo bendravimas – nenulaizytas, kas kvepia nuosirdumu ir havin good time in easy way :)kaune kazkas panasaus tik boskej :)

  29. giedre says:

    P.S. idomus niuansas: salia studijos – darbo birza :D smagiai ziurisi :D linkiu pritraukti bent trecdali DB “klientu” ir pastovi klientura garantuota jau ilgam ;pD

  30. Gediminas M. says:

    Alaus studija jau ir Jeruzalėje (netoli Rimi, nesumaišykite :) Labai dvasinga vieta. Tiesa, ne visas personalas dar ten supranta, ką ir kaip reikia dirbti. Bet iš esmės laaabai neblogai.
    Anksčiau ten buvo Jeruzalės bowling’as, bilijardinė ir baras. Bet jam niekaip nesekėsi konkuruoti su plastikiniu Submarinu, esančiu Rimi. Tai dabar Alaus studija tikrai sutvarkys klientų srautą :) Su kuo juos ir sveikinu. Ir linkiu dar daug išpilstyti alaus visiems jo mėgėjams.

  31. Lina says:

    jo…mano vyras is cia neislenda:))) turbut daug geru mergu yra:)))) Reiks kada patikrinti.

  32. X says:

    Sekmadienis po pietu. Bare beveik nieko nera, nei viduje nei lauke. Uzejau vienas uzkasti. Priejau prie baro…

    – prasom
    – viena mesaini … (nespejau uzbaigti sakinio, kaip pertrauke)
    – staliuko numeris? (pertrauke papiktintai, nes pries ateinant pas mane barmene turejo nutraukti pokalbi su savo kolegem)
    – sakau, lauke kur nors atsisesiu
    – jau piktas ataskymas “MAN LAUKE NE TINKA, KOKS STALIUKO NUMERIS!?”
    – apsisukau ir isejau…

    Tai buvo vienas prasciausiu aptranavimu koki teko sutukti pastaruoju metu. Padaveja jauna, o spejo pasidaryti didele chame ir visiskai atsiauri. Matai, jai cia kazkas tinka arba netinka, o tu klientas padla kaltas esi kad uzejai. Tikiuosi ja greitai is ten ismes…