Foto: Andrew Mark Veety blog

Vienas labiausiai erzinančių bei užknisančių dalykų viešoje lietuviškoje alaus gėrimo kultūroje – nepilnai pripilti bokalai. Spėju, kiekvienas yra tai patyręs. Ypač pikta darosi tuomet, kai pradedi lyginti su Airijos, Anglijos, Belgijos, Čekijos, Vokietijos ir pan. alaus pilstymo, o kartais net švaistymo, kultūra. Ten supranti, kokia tikroji alaus padėkliukų paskirtis… Alus, dosniai virstantis per bokalo kraštus, tėra smulkmena, bet visgi tai maloni smulkmena.

Akivaizdžiausiai Lietuvoje matoma chaltūra – stautų pilstymas. Kaip taisyklė, pilant stautą barmenai neišlaukia kol pirmasis įpylimas nusistovės ir (maždaug po deramo minutės laukimo) bokalo nepapildo. Taip pat anksčiau kai kas mėgdavo meniu nurodyti 0,5 l., o pilti į 0,4 l. talpos bokalus. Savaime suprantama, kad nepakankamas tūris Lietuvoje būdingas ne tik stautui, bet ir visam kitam alui.

Teisėto kiekio prašymas sulaukia pačių įvairiausių alaus pilstytojų bei nešėjų reakcijos. Reakcija gali būti maloni („atsiprašome, pripilsime daugiau“), agresyvoka („kas nepatinka?“), apatiška (visi kiti bokalai pripilti lygiai tiek, kiek ir pirmasis, sukėlęs nepasitenkinimą) bei demagogiškai gudraujanti. Pastaroji pati įdomiausia. Demagogai naudoja keletą argumentų. :

  • Naujoje bačkoje niekada nebūna lygiai 50 litrų alaus, trūksta 3 – 4 l., todėl dosniai pilant iš vargšo barmeno išskaičiuos už trūkumus…
  • Nieko nežinau, man šeimininkas liepė tiek pilti…
  • Visi (visur) tiek pat pila…
  • Čia ne Airija, o Lietuva. Nepatinka? Važiuok ten…
  • Pilu tiek, kiek priklauso, o jei atrodo, kad mažiau, tai viskas dėl to, kad linijos ant bokalų netiksliai sužymėtos…
  • Matai, pripilta iki linijos. Jei nori be putos, sakyk iš anksto…

Tiesa, būtų įdomu, jei ir skaitantieji šį postą pasidalintų savo patirtimi, mat barmenai mūsyse išradingi.

Radau įdomią 1909 metų (sic!) žinutę apie bylą, vykusią Ilinojaus valstijoje. Matyt, alaus vartotojai jautėsi apgaudinėjami, dėl ko ir buvo bylinėjamasi keliose instancijose.

„Puta ir dujos (angliarūgštė) nėra alus. Ponas Nylin‘as buvo apkaltintas pažeidęs draudimą pardavinėti alų kiekiais mažesniais nei 5 galonai (1 galonas – 3,78 litrai; 5 galonai – 18,9 litrų). Panašu, kad Nylin‘as pardavinėjo alų 5 galonų talpose. Atsakingos tarnybos, užtikrinančios alkoholio įstatymo vykdymą, išmatavo kelių talpų tūrį Valstijos sekretoriaus patvirtintomis (matavimo) priemonėmis. Matavimo metu išminusuota puta ir dujos. Nylin‘as buvo įsitikinęs, kad dujos ir puta  yra alaus sudedamosios dalys, todėl parduodamose talpose buvo reikiamas kiekis alaus. Tačiau Ilinojaus Aukščiausias teismas byloje Visuomenė prieš Nylin‘ą (People vs. Nylin) pareiškė, kad dujos nėra alkoholinis gėrimas (liquor), ir tuo pat patvirtino, kad pagal alkoholio pardavimo įstatymą matavimas turi būti atliekamas tik tuomet, kai skystis išleidžiamas iš „įkalinimo“ ir pasiekia „ramų būvį“ (quiet condition) atvirame ore“ (Foam and Gas Are Not Beer  // The Virginia Law Register, Vol. 14, No. 10 (Feb., 1909), p. 805.).

Įdomu, ar kas nors bylinėjosi dėl nepilno bokalo?

Beje, kur Lietuvoje dosniausiai pilsto alų?

– – –

The post argues that one of most irritating trends in Lithuanian pub scene is difficulties toping the pint that bartenders are having. We are envy of beer servers in other countries where the pint comes with head dripping on its sides.

We also notice other tricks like giving price for one volume but serving in smaller – for the same price.

Also provided is the list of most frequent demagogical excuses for not filling it up, namely:

  • new keg always contains few liters less and if dispensed properly will make pub loose money
  • “I don’t know nothing, boss told me do so”
  • “everybody fills the same everywhere”
  • this is Lithuania, not Ireland. You don’t like it? Go there
  • I’m filling as expected and if you think I’m not, this means the volume mark on glass is incorrectly printed
  • look it’s filled to the line. you should’ve said ahead if you want beer with no head.

The post ends with a quote from 1909 case in Illinois, where it is argued that carbon dioxide and head is not beer and should not be treated as final volme of beer.

Panašūs įrašai:

Tagged with:
 

13 Responses to Kas nutinka, kai įpilama per mažai alaus?

  1. red_apples says:

    kelis kartus yra tekę duoti pastabą dėl nepilno bokalo, kiek pamenu tai papildė bokalą pažiūrėję kaip į keistuolį.
    bet jau kuris laikas mane liūdina kai alus yra specialiai be putos pripilamas (gal dėl to, kad tiksliai pataikyti į brūkšnelį?). negi taip sunku jau pripylus bokalą kad ir visiškai be putos pastumti tą rankeną į priekį ir dirbtinai putos pridėti?
    dar mane stebina keistenybė alaus pateikimo kultūroje, kai alaus bokalas parenkamas pagal geriančiojo lytį (jei vyras, tai bokalas su rankena, jei moteris – alaus taurė).

  2. Marius says:

    Man susidaro toks vaizdas, kad alaus pardavinejimo kultura ne specifiniuose alaus baruose, o siaip eilinese maitinimo istaigose (cia kalbu konkreciai apie Kauna) yra tokiame zemame lygyje, kad jos galima sakyti nera. Ipilt ir atnest alaus praktiskai tas pats, kas valgykloje ipilt ir paduot zmogui kompoto stikline. Bokolai daznai buna ne vieneriu metu senumo, nubraizyti, apdauzytais kampais. Bandymas pataikyti gamintojo vardas = bokalas su gamintojo atributika visiskai nera svarbu. Nieko cia baisaus jei atnes Kalnapili Tauro vardineje stiklineje ir atvirksciai, kas po ranka i ta ir pila. Cia gal motyvuoja tuo, kad vistiek visu skoniai vienodi :) O kad rankena = vyras, o taure = moteris tai irgi faktas kaip blynas :) Kur kas geresne situacija specializuotuose alaus baruose.

  3. G.V. says:

    Na, jei skųstis tai skųstis :) Man labiausiai nepatinka ta taupymo dalis, kai pamirštama nupilti iš po nakties krane ir šlangoje užsistovėjųsį prarūgųsį alų – jis supilamas pirmam tą dieną alaus užsakiusiam klientui (galbūt kaip prizas?). Pamenu, vieną kartą Druskininkuose imdamasis atsargumo priemonių užsisakiau du mažus alaus vietoje vieno didelio – kaip ir tikėjausi, pirmo įpilto bokaliuko skonis buvo nekoks :(

  4. Ciobiskis says:

    Mergelės FM perpildavo alaus, dabar to baro nebėra!

    O kur dar atskira tema barmeno pagalbininkas šaukštas…

  5. ramtyns says:

    Jo už šaukštą ir stiklainį reiktų tiek barmenui tiek baro savininkui pirštus nukapot:)

    Kalbant apie putą, Anglijoje CAMRA nesenai pradėjo kampaniją Full Pint/Take it to the Top kampaniją, vertinamą gan kontraversiškai – nes ja reikalaujama bokalą pripildyti kuo daugiau alaus, atsisakant net putos. Šito daugeliui britų pasirodė jau per daug – alus kiekis tai kiekis, bet ir puta ant alaus tikrai nėra smulkmena, tai labai svarbus elementas.

    Beje įdomu kaip ten su puta Lietuvoje yra, va kolega teisingai mini (ir pačiam teko matyt) kad dažnai barmenai tą rankenėlę sukioja (t.y. angliarūgštės daugiau paduoda?), kad dirbtinai “inscenizuoti” putą. Ar tai reiškia, kad tas alus (prasta jo kokybė, besibaigiantis terminas, netinkamas laikymas) dažnai apskritai natūraliai neputoja? Ar tai susiję su alaus ingridientais, procesu, priemaišomis ar priedais? O gal bokalas plaunamas su Fairy – pasirodo, šis velnias irgi “suėda” putą.

  6. red_apples says:

    tai kad net šnekutis naudoja šaukštą… ir dar mėgsta į papildyti nuo kažkada seniau likusį bokalą, kuriame jau nusėdo gausios putos. na bet ten pas jį ir alūs tokie – arba vien putos arba iš vis puta nesusidaro.

  7. karolisk says:

    as atsimenu tik viena karta esu prieskaista pareieskes padavejai kad po nyksti nedapildavo visai kompanijai, po to jau perpilinejo bet jau nespejom atsigriebt :(.

    o del perpylimo tai kiek atsimenu ryksus to pavyzdys buvo Jaltoj.

  8. nuolaida says:

    Mane labiausiai nervina du dalykai:

    1. Alaus pylimas ne į jam skirtą bokalą (taurę). Pvz.: Baltą alų pila į Utenos ar Švyturio Ekstra bokalus. Nuo to ne tik pasitenkinimas nukenčia, bet ir skonis.

    2. Praktiškai visur kranas varva į atskirą bokalą. Putos nupilamos taip pat į jį. Po to papildo jį ir neša klientams.

  9. CinCas says:

    na galiu paantrinti, kad ishsivadejusio, nukapsejusio alaus “dapilimas” i shviezhiai pilamo alaus bokala tikrai barui ir barmenui garbes nedaro, ale bet tachiau tai ne tik lietuviu beda. italai taip pat “taupo” tokiu budu, na o gal chia mums kaip turistams taip ipyle. kaip zhinia su italais ginchytis tai kaip su pliku peshiotis :(

  10. megztukas says:

    In vino ipila pilnuteli. Tiek kad ten berods tik viena alaus rusis ir ta carlsbergas.

  11. Atsakau į paskutinį klausimą — namie.

  12. Mindauqas says:

    InVino vis dar pila pilną ir vis dar tik Carlsberg’ą.
    Jaltoje ir Mergelelėse (taip pat vietoj jos atsidariusios) irgi pildavo.

    Šiaip tai gera mintis – padaryti atskirą rubriką, kur dėti info apie tai kiek kur ‘dapila’ ar ‘nedapila’. Gal net su foto. Gal priverstų bent kiek pasitempti. Ypač save alaus barais besivadinančius.

  13. Ciobiskis says:

    Jo In Vino perpila tyčia. Beje InVino įsigijo šalia tame pačiame kieme esančią Arkos kavinę ir tipo ten bus alaus tūsas. Kol kas Švyturio siūloma produkcija ts belgiškas Grinberger :0) + London Pride butelys dar buvo…

    Dėl šaukšto tai liūdna bet ir Šnekutis juo muosuojas…