TAD asocijuotas narys, alaus žinovas Linas Čekanavičius ir vėl stebina savo uosle, pirmas atrasdamas kas naujo Lietuvos alaus padangėje:

>>>

Nežinau, ar jau paskleidėte alaus gerbėjams dar vieną “gerąją naujieną” iš Lietuvos alaus “slėnių”. O ji neprasta, netgi nepaprasta! PIRMĄ karta Lietuvoje galima įsigyti ir paskanauti belgisko “Oud Bruin” stiliaus alaus! Stiliaus, kuris yra gana retas, netgi savo tėvynėje Belgijoje toli gražu ne visur randamas, ieškotinas specializuotose alaus parduotuvėlėse.

“Oud Bruin” – “senasis rudasis”- stilius yra istorinė paviršinės fermentacijos belgiško alaus klasika, išsiskirianti savo “saldžiarūgščiu” skoniu. Lietuvoje mes jau galime paragauti išties reprezentatyvaus šios stiliaus atstovo “Petrus Oud Bruin” (5.5 %): rusvai raudonos spalvos, kriaušėmis, švelnia vanile ir šviežiai keptos juodos duonos plutelės rūgštimi kvepiančio, ažuolo, mirkytų žalių obuolių bei karamelės skonių lydiniu gomurį stebinančio.

O štai ką apie šį alų rašė garsusis “beerhunter” Michael Jackson:

It is a complex brew, with a tannic aroma and a very smooth palate, with a clean, toffee-like maltiness, hints of chocolate, and cinnamon-dusted peers. (…) It is the reddish-brown, sweet-and-sour style of the West Flanders region. In the classic local procedure it is a blend of beers. The older part is matured for 20-24 months in huge horizontal casks that once held white wine and, before that, Calvados

(LČ pastaba: atrodo, kad šviesaus atminimo M.Jackson čia truputį sumaišė: tos ažuolinės statinės _iš pradžių_ buvo naudotos baltam vynui brandinti, o _po to_ (o ne prieš tai) kalvadosui.)

Dar reiktų pridėti (radau šitai aprašyta kitame šaltinyje), kad tam “blendui” naudojamas “jaunas” šviesus alus ir “senas” tamsus (tasai brandintas ažuole nuo 20 mėn iki 2 metų). Jau vien ši įmantri alaus gamybos procedūra daro jį vertą išskirtinio dėmesio!

Tačiau… tai alus ne kiekvienam skoniui: ragaujantys būkite pasirengę liežuvį įkirpsiančiai rūgštelei – betgi kaip maloniai gaivinančiai ir žadinančiai apetitą! Kita vertus, tai labai tinkamas alus įžangai į tokius klasikinius belgiškus “rūgštuolius”, kaip grynas lambic, Liefman’s Goudenband ar Rodenbach Gran Cru.

Matyt, jau pats laikas pasakyti, kur jį radau. Ogi prekybos centre “BIG”, kuriame pirmą kartą lankiausi vakar ir kuriame buvau maloniai nustebintas ten esančios alinės ir alaus parduotuvės kombinacijos, pavadintos “Beer Barrel”. Joje siūloma 10-12 pilstomo alaus -lenkiško, čekiško, vokiško, angliško ir kt. – pasirinkčių ir galimybė nusipirkti alaus buteliuose: angliško elio, vokiško, čekiško bei lenkiško lagerio, keli belgiški alūs. Tarp pastarųjų – ne tik “Petrus Oud Bruin”, bet taipgi “Petrus Blond”(6.6%) – “äbbey blond” stiliaus gintarinės spalvos ir mandarinų prieskonio elis. Taipgi jie tebeturi klaiskinį “La Trappe” trapistų elio rinkinį, kuris jau, deja, pamažu nyksta iš supermarketų lentynų…

Ir ne tik tai! Savo maloniai nuostabai čia aptikau “La Trappe Witte”, t.y. trapistų “blanche”(!) alų, pirmąjį ir kol kas vienintelį tokį pasaulyje! Prieš  kokius 3-4 metus buvau aptikęs šio unikumo 0.33 ltr buteliuką vienoje Briuselio alaus parduotuvėlėje – iš tų laikų atmintyje ir užrašuose išliko labai palankus įspūdis apie šį trapistišką belgiško “blanche/witte/wit” stiliaus variantą: medus su citrina, pušų sakai, kalendra…. O štai dabar jis jau Lietuvoje, ir dargi kitoks: ne 0.33, bet 0.75 su ažuolo kamščiu! Įdomu, koks šis trapistų “baltukas” bus pabrandintas butelyje keletą mėnesių?…

Susidomėjusiems – truputis praktinės informacijos:

  • “Beer barrel” nepriima kortelių, turėkite su savimi grynų!
  • Kainos – labai normalios:
    – “Petrus Oud Bruin”(0.33 ltr) ir “Petrus Blond (0.33 ltr) – po 4.29 Lt,
    – “La Trappe Witte”” (0.75 ltr)- 11.99 Lt (akcija)
    – Angliski bei skotiski eliai & stautai: 4.99-5.45 Lt uz 0.5 Ltr

Panašūs įrašai:

12 Responses to Oud Bruin Lietuvoje ir kitos “Beer Barrel” dovanos

  1. SavasAlus.lt says:

    Mielieji, tai tikrai įdomus ir vertas dėmesio alus ir džiugu, kad jo paruošto atsiranda ir mūsų parduotuvėse. Tačiau Lietuvoje jo jau kurį laiką yra, tik neparuoštas dar, užraugti pačiam reikia ir palaukti mėnesiuką kitą, bet kaina už litrą žymiai geresnė išeina, o ir skonį jo žmonės giria, o ir džiaugsmas pačiam pasigaminti! Nesupykit už reklamą, tik norėjau atkreipti dėmesį, kad senokai šio alaus turime…

  2. Aras says:

    Gera naujiena. Man iki šiol iš belgiškų Rodenbach Grand Cru pats skaniausias, šitą alaus rūšį vertinu net labiau už tradicinius belgiškus elius.

  3. popas says:

    Jei ką Petrus yra ir akropolyje, parduotuvėje prieš vynoteką maždaug (kampe prie įėjimo, pardavinėja vyną, duonas ir pan.)

  4. Linas Č. says:

    To: SavasAlus

    Nesupratau: kas yra “dar neparuoštas” Lietuvoje?
    Petrus Oud Bruin?? Kuri galima “pasiruošti” per mėnesį (kai šiaip jis gaminamas apie du metus, žr.aprašymą aukščiau)? OHO!:-)

    O gal čia siūloma pačiam pasiruošti Trappist Witte? Nejuokinkite…
    Apie ką čia kalbame??

  5. […] alus – tai Petrus Oud Bruin 5%. Jį puikiai ir plačiai aprašė tikrasalus.lt, todėl aš nesikartosiu, tik norėčiau visiems rekomenduoti pasitaikius progai paragauti šio […]

  6. SavasAlus.lt says:

    Linai Č., apsilankykite mūsų parduotuvėje ir, galbūt, suprasite. Ragaujamos kondicijos jis tampa jau po mėnesio, bet žinoma, geriausių savo savybių jis pasiekia ilgiau pabrandintas.
    Kas liečia kitas alaus rūšis, kaip Jūsų minėtas Trappist Witte, jo kloną taip pat galima namie pasigamint, aišku gavus specialių mielių bei kitų medžiagų, bet viskas įmanoma.

  7. Linas Č. says:

    Atsiprašau, bet vargu ar man pavyks save įtikinti, kad verdant alų užtenka turėti tik specialių mielių ir kitų medžiagų, kad pagamintum trapistų arba kitų klasikinių alaus rūšių gerą “kopiją”.
    Toks teiginys man prilygsta tvirtinimui, kad užtenka tik turėti tinkamų dažų ir drobių – ir jau gali tapyti paveikslus kaip Van Goghas :-)).

  8. SavasAlus.lt says:

    Linai Č., nepabandęs – nesuprasit… Mes liekam prie savo ir klientų, kurie bandė namuose pasigaminti šio alaus, nuomonės ;-)

  9. ramtyns says:

    Savasalus – nors pats esu naminio alaus propaguotojas, ir įsitikinau, kad namuose padarytas alus gali būti begalę kartų geresnis, šviežesnis ir skanesnis už kai kuriuos parduodamus parduotuvėse, visgi šioje vietoje palaikyčiau Lino nuomonę.

    Iš parduodamų “brandiniu” vardu pagamintų ekstraktų namuose pagamintas alus bus panašus, bet tikrai ne toks pat, kaip tas, kuris padarytas autentiškame vienuolyne jo salygomis, šimtmečiais įvaldyta metodika, amato ir komercine paslaptimi laikomomis mielėmis (tos kurios parduodamos, greičiausiai yra originalių mielių paprastesnė variacija), sendintas medinėse statinėse, vėliau sumaišytas reikiamomis proporcijomis ir vėl brandintas atitinkamomis salygomis. Kai sakau “panašus”, negaliu net įvertinti, kiek smarkai jis gali būti skirtingas – imanoma net, kad paragavus šiuos variantus vieną šalia kito, net neįtarsi, kad jie susiję. Alaus darymas yra sudėtingas procesas, iš patirties žinau, kad net alus darytas skirtingais kiekiais, bet pagal tą patį receptą, jau gerokai skiriasi.

    Tad lygybės ženklų tarp šių dviejų alaus variantų dėti negalima, bet visada galima tobulėti :)

  10. Linas Č. says:

    Būtent! Ir ne tik tas pats alus, pagamintas skirtingais kiekiais, gali skirtis, bet ir toje pačioje darykloje to paties alaus ir to paties kiekio skirtingos išvirtos “partijos” (angl: batches) gali skirtis. Ir dažnai skiriasi. Nes jo skonis priklauso ne tik ir netgi ne tiek nuo ingridientų, bet nuo jų sukomponavimo – erdvėje ir laike. O šitai priklauso nuo aludario meistriškumo, jo intuicijos, nuo jo įsijautimo į tos alaus “partijos” virimą, netgi nuo jo nuotaikos ir savijautos….

    Čia vėlgi galima pasitelkti palyginimą su kitomis meno (nes, mano įsitikinimu, alaus virimas – tai ne tik mokslas, bet ir menas) formomis: tas pats muzikos kūrinys, pvz. simfonija, sugrotas to paties orkestro ir iš tų pačių natų, netgi su tuo pačiu dirigentu, kaskart skiriasi, kartais – net gerokai. (Jau nekalbant apie džiazo arba rocko kurinius :).

  11. SavasAlus.lt says:

    Ramtynai, sutinku, lygybės ženklų jokiais būdais dėti negalima tarp skirtingo alaus, kad ir to pačio stiliaus, bet kalba šiuo atveju eina apie panašumus.
    Kalbant apie pataikymą į stiliaus rėmus, gaminant alų – tai nėra jau taip sudėtinga, ypač jei gamini iš paruošto ir sukomplektuoto recepto. Oud Bruin šiuo atveju yra stilius, ir Oud Bruin du skirtingi alūs gali ganėtinai skirtis, bet tuo pačiu abu būti gardūs.
    Kalbant apie klonus – iš įvairių aludarių esame girdėję, kad ir tai įmanoma, nors tai jau gali būti gana sudėtinga.
    Bet kokiu atveju, mes gerbiame tiek senąsias vienuolynų tradicijas, tiek skirtingas nuomones, tačiau taip pat manome, kad geriau dešimt kartų pabandyti, nei vieną kartą nepabandyti :)

  12. […] darytojo (bet ne i blogąją pusę ) Išsamiau apie šį alaus tipą galite paskaityti Tikras alus tinklapyje, o gal kada ir mes […]