Šį kartą spausdiname bene trumpiausią rastą lietuviško alaus receptą, publikuotą 1934 metų birželio 2 dieną savaitinio leidinio “Ūkis ir namai” IV puslapyje kartu su duoninės giros, spanguolių giros, citrininės giros ir šalto gėrimo iš braškių receptais. Receptą “Alus” pasirašo: “J. S-nė”.

Alaus hegemonai nepatiko žmonėms ir prieš karą. Stasio Žuko karikatūra

Alaus hegemonai nepatiko žmonėms ir prieš karą. Stasio Žuko karikatūra

Ant gerai apgrūzdintų 400 gr. miežių užpilti 6 litrus vandens ir visa tai virti 3 valandas. Tuo pačiu laiku kitame inde virti 3 litrus vandens su 20 gr. apynių. Po 3 val. supilti viską kartu ir perkošti. Dar reikia atskirai užvirti 1 litrą vandens su 400 gr. cukraus ir supilti viską kartu. Kai atauš, pridėti 20 gr. mielių, gerai išmaišyti ir laikyti šiltoj vietoj dvi paras (ko šiltesnė vieta, tuo geriau). Paskui supilti į butelius, gerai užkimšti, pastatyti šaltoj vietoj ir po 5-6 dienų galima jau gerti.

Kalba, ir, suprantama, pats receptas netaisytas!

Panašūs įrašai:

Tagged with:
 

6 Responses to Atėjus rudeniui… Lakoniškai!

  1. runce says:

    šį receptą menkai tepakoregavus galima parašyti kažką labai trumpo, aiškaus ir skanaus.

  2. receptas. says:

    O ko čia nesuprast? Reikia trijų indų. 1 indas 6litrai su 400gr. miežių, 2 indas 3litrai ir 20g. apynių 3 indas 1l su 400gr. cukraus. Viskas ką reikia žinot :) . Tik va jei dėl eigos, tai jo. Šiek tiek plačiau reiktų. Bet jei toks trumpas receptas, tai turbūt ir gaminimas lengvas.

  3. Gustis says:

    Bijau, kad po tų 400g. cukraus galvelė turėtų gerokai sopėti ryte. :))

  4. Naminis says:

    Čia manau gautųsi kokie 3 litrai cukrinių runkelių “alaus” (brashkės, bragės etc.). Paragaut tokio norėčiau, bet nedaugiau nei mažą gurkšnelį ir tik dėl sportinio įdomumo :)

  5. runce says:

    1kg paprasto traiškyto (kočėlu) salyklo palaikyti valandą 65C vandeny, ir naudoti vietoje cukraus. toliau viskas pagal receptą. manau vis dar paprasta ir šimtą kartų geriau :)

  6. Marius says:

    Kazkodel tai nauju straipsniu neatsiranda, o jau ir ziema prasidejo… :/