Red. past: šis straipsnis pasirodė 2011 m. Po kelių metų Vynoteka nustojo prekiauti britiškais eiliais, ir perėjo prie pigaus importinio alaus.

Dar vienu, nors ir mūsų metų apžvalgoje nebepaminėtu, pastarojo meto įvykių Lietuvos alaus scenai buvo prekybos tinklo „Vynoteka“ realizuotas sumanymas pristatyti mūsų šaliai angliškus elius. Žinom ne vieną atvejį, kai alaus mėgėjai pirkdavo visą seriją išstatytų spalvingų netradicinės formos butelių ir darydavo lyginamąją degustaciją. Na o mes nusprendėme griebti liūtą už ūsų, tai yra – su interviu klausimais kreiptis tiesiai į pačius anglų aludarius.

Ne paslaptis, kad anaiptol ne visi eksportuojantys alų į Lietuvą mums atsiliepė, tačiau maloniai į klausimus atsakė misteris Tony Johnson iš „Fuller Smith & Turner“ ir „Greene King Brewing Company“ čia atstovaujantys Carl Woodmansee. Ponai atsiuntė ir tas gražias nuotraukas, kurias naudojame čia kaip iliustracijas.

Tikras Alus: Sveikiname, šiais metais pasirodžius ir Baltijos šalių rinkoje. Kur toliausiai yra nukeliavęs jūsų gaminamas alus?

TJ: Tolimiausia vieta, kur yra parduodamas pilstomas „Fuller’s“ alus yra Danidinas, miestas Naujosios Zelandijos Pietų salos pietuose. Nuo Londono tai yra 11 851 mylia. Arba 19071 kilometras.

Fullers London Pride

“Fuller’s” darykloje elis “London Pride” pilstomas į statines

CW: „Greene King and Belhaven“ darykla elį eksportuoja į visą Europą, Šiaurės ir Pietų Ameriką, Aziją, Artimuosius Rytus… Žinome, kad mūsų eliai labai populiarūs Tokijuje, Sidnėjuje, Los Andžele ir Oklende, jei paminėti tik kelis svarbiausius miestus. Toliausiai jis nukeliauja į Naująją Zelandiją.

O kur toliausiai pilstoma su [alaus pilstymo kokybe besirūpinančios organizacijos – red. past.] išduotu „Cask Marque“ sertifikatu?

CW: „Greene King“ iš tikrųjų labai palaiko „Cask Marque“ veiklą. Mūsų „Abbot Ale“ ir „Greene King IPA“ šiandien turi daugiau „Cask Marque“ sertifikatų, nei bet kuris kitas alus Britanijoje. Šiandien „Cask Marque“ sistema veikia tik Britanijoje, bet mums iš tikrųjų rūpi, kad alus būtų pateiktas geriausios būklės, nesvarbu – ar tik už mūsų gamyklos vartų, ar pilstomas bare Lietuvoje, ar butelyje kuris parduodamas Australijoje!

TJ: Tolimiausia vieta, kuri yra mūsų alus ir kuri atitinka „Cask Marque“ sąlygas yra Helsinkyje.

TA: Apie kurį alų galite pasakyti, kad jis geriausiai atstovauja būtent jūsų aludarystės tradicijas?

TJ: Dvi alaus rūšys padėjo „Fuller’s“ tapti tuo, kuo ji yra šiandien – visame pasaulyje garsia, išsikiriančia darykla. „London Pride“ yra daugiausiai parduodamas premium elis Didžiojoje Britanijoje. Ir „ESB (Extra Special Bitter)“, arba– jis ne tik tris kartus laimėjo Britanijos alaus čempionatą. Extra Special Bitter pradėtas naudoti kaip atskiros naujos alaus kategorijos pavadinimas visame pasaulyje.

Greene King oak

“Greene King” išsaugojo ąžuolines brandinimo statines

CW: Žinome, kad Beri Sent Edmundse alus buvo verdamas jau 1086 metais, nes vietos abatijos aprašyme Paskutiniojo teismo knygoje (angl. Domesday Book – Viljamo Užkariautojo nurodymu XI a. sudarytas Anglijos gyvenviečių aprašymas – red. past.) minimi “cerevisiarii“ – tai yra, aludariai. „Greene King“ darykloje tradicijos nepertrūkstamai tęsiamos nuo 1799-ųjų. Mes iki šiol naudojame vietinius Safolko miežius – salyklidė yra vos dvi mylios nuo daryklos – ir imame vandenį iš kreidingų šulinių šalia miesto, kad galėtume sukurti tikro elio skonį.

Kiekvienas mūsų alus yra gaminamas tradiciniu būdu, kuris kuria unikalų skonį, kvapą, aromatą ir charakterį. Mes perėmėme tradicinį alaus amatą, ir iki šiol esame aistringai ištikimi gyvam eliui, brandinamam statinėse (angl. cask ale), tačiau tuo pat metu ir modernizuojame įrangą. Ir tarp mūsų gyvų elių pasiūlos – galbūt geriausios visoje šalyje, jei ne pasaulyje – man labai sunku išskirti vieną kurį alų. Bet „Abbot Ale“ – su savo skonių sprogimu, perpildytas aromatais – žinau, kad šiuo alumi žavisi ir alaus mėgėjai, ir patys aludariai.

TA: Ar artimiausioje ateityje daugiau laikysitės savo tradicinių, patikrintų elio rūšių, ar svarstote galimybę paeksperimentuoti, išbandyti naujų stilių?

TJ: Mes visada ieškome būdų, kaip išplėsti mūsų įprastinę pasiūlą. Jau trylika metų leidžiame savo „Vintage Ale“ alaus seriją, ir ji yra tikrai mėgstama. Neseniai išvirėme ir pateikėme alų, kuris vadinasi „Past Masters“ („Praeities Meistrai“ – red. past.), jo receptui daugiau nei šimtas metų.

Fullers Coppers Hops

“Fuller’s” darykloje beriami tradiciniai kartieji apyniai

CW: Šalia mūsų tradicinių elių statinėse ir buteliuose, mes gaminame ir kitokį alų – pirmiausia, labai garsų „Abbot Reserve“ – pilno „kūno“, švelnų ir brandų alų, su veržliu vaisių pyrago ir iriso skoniu. Dar turime „St Edmunds“ – gaivų aukso spalvos alų, pritaikytą šiuolaikiniams skoniams. Ir visai neseniai išleidome „Very Special IPA“, 7.5% stiprumo ultra premium alų, kurio receptas – toks pats, kaip IPA (Indian Pale Ale – red. past.) XIX amžiuje, kai klestėjo prekyba su Indija .

TA: Kokios yra tendencijos Anglijoje, kaip kokybiškam eliui sekasi konkuruoti su masinės gamybos šviesiu alumi? Ar jau pasiekėte pergalių, ar dar tam reikia laiko?

TJ: Vartotojai Britanijoje visa labiau ir labiau pageidauja alaus, kuris turėtų daugiau skonio, daugiau charakterio. Be abejo, tai naudinga tradicinio elio gamintojams. Mes džiaugiamės, galėdami pateikti naujiems gerbėjams daug naujų variantų. Ir taip pradėti juos “protinti,” kas yra kokybiškas alus.

CW: Statinėse brandinamas elis yra nacionalinis gėrimas visoje Britanijoje. Ir turiu pasakyti, kad jo pardavimų rezultatai pastaraisiais metais lenkia lagerio, vyno ir stipriųjų gėrimų rezultatus. Tikras elis turi turtingą skonį, ir jį renkasi žmonės, kurie ieško ko nors, kas turėtų skonį, kas turėtų charakterį – ko nors daugiau nei įprastinis, „gazuotas“ lageris.

Žmonės vis didesnę reikšmę teikia tam, ką jie valgo ir geria. Ir jie supranta, kad gerą reputaciją turinčių regioninių aludarių – tokių kaip mūsų „Green King“ – kurie su užsispyrimu laikosi kokybiškų ir britiškų ingredientų, kurie laikosi tradicijų – gamybos rezultatas bus tikras, pilno skonio alus. Kuriuo gali pasigardžiuoti ir pasidžiaugti.

TA: Ši žiema buvo bjauri visoje Europoje…. Kokio stilio alų parekomenduotumėt žiemos metu?

CW: Žiema tikrai neįprastai šalta visame pasaulyje – tai dabar laikas išbandyti alaus rūšis, kurias vadiname „winter warmer“ (tradiciniai saldūs, salyklinio skonio angliški stiprieji eliai – red. past.) Galime pasididžiuoti, kad esame vieninteliai Britanijoje gamintojai, kurie tokį alų specialiai brandina ąžuolo talpose, paskui pagal savo metodą maišome ir į butelius išpilstome nuostabiai žiemai tinkamą alų!

Suffolk Springer

Safolko grafystės žirgas pasiruošęs šuoliui

Gauname „Suffolk Springer“ – tai 6% stiprumo tamsusis elis su turtingu vaisių ir karamelės skoniu. Pas mus Safolke yra Nacionalinis Žirgų lenktynių muziejus ir legendinis Niumarkto hipodromas su „The Rowley Mile“ lenktynių trasa. Iš ten ir atkeliavo elio pavadinimas. Springer vadinamas lenktynių arklys, kurio lažybų kursas nustatytas nepagrįstai mažas. Ir šiuo retu, bet didelį pelną atnešančiu momentu pasinaudoja tie žiūrovai lažybininkai, kurie yra žinovai, kurie gerai išmano arklius. Rekomenduoju šį retą alų, tai mūsų duoklė žirgų lenktynėms – istoriniam „sportų karaliui“. Bent taip jau giliai širdyje tikima grafystėje, kurioje įsikūrusi mūsų darykla.

Taip pat tinka ir „Abbot Reserve“ – jis ilgiau brandinamas, kad išgauti ypatingą skonį. Kaip jau sakiau, tai „kūningas“, brandus, bet švelnus, vaisių ir karamelės skonio alus. Ir jo 6.5% stiprumas tikrai padės jums sušilti.

Žiemą dar diskutuojama, kokioje temperatūroje turi būti pateiktas alus. Mes „Greene King“ visada sakome, kad mūsų eliai turi būti pateikti tarp 11 ir 13˚C temperatūros, nes tada geriausiai atsiskleidžia nuostabūs skoniai ir aromatai. Bet tikras elis turi tokią savybę, kad jis gali būti pateiktas bet kokios temperatūros. Kai kuriose šalyse visas alus būna tik atšaldytas. Čia jau nieko neprikiši – kiekvienas gali pasirinkti, kokio šaltumo alų geria.

TJ: Šaltu oru tobulai tinka miežių vynas (angl. barley wine), toks kaip mūsų „Golden Pride“. Nesuklysit pabandę ir ypač stipraus biterio „ESB“.

TA: Dėkui!

☼ ☼ ☼

For a colder weather, “Fuller’s” recommend “Golden Pride” barley wine or “ESB” ale, whereas brewer’s at “Greene King” present “Suffolk Springer” and “Abbot Reserve” as winter warmers.

Panašūs įrašai:

Tagged with:
 

15 Responses to Prisijaukintas angliškas elis

  1. popas says:

    ačiū, buvo įdomu :)

  2. Naminis says:

    Įdomus interviu, ačiū. Tik kažin, kodėl tas „Suffolk Springer“ permatomam butely? Juk apyniai šviesos nemėgsta?..

  3. ramtyns says:

    Kiek teko ragaut, Greene King alūs man didelio įspūdžio nepadarė. Pvz. jų IPA yra vienas blankesnių, visai ne kartus, o Abbot Ale pasirodė tiesiog eilinis session ale. Taip pat pastebėjau, kad šios daryklos valdomi pubai (Anglijoje pubai privalo turėti ženklus, kokiai daryklai jie priklauso, jei priklauso) labai nusileidžia alaus pasirinkimu ir bendra pubų kokybe Fullers daryklos valdomiems barams.

    Nežinau ar tiesa, ką Greene King sako apie savo Cask Marquee pasiekimus, tai įdomus faktas, kurį reiktų patikrinti. Vėlgi, jei alus turi Cask Marquee, jei teisingai suprantu, tai šneka apie jo išlaikymo ir patiekimo kokybę konkrečiuose baruose, o ne gamybos metu suteiktas skonines savybes (net skaniausias alus bus prasto skonio, jei nekokybiškai sandėliuotas ar pateiktas.)

  4. Evaldas says:

    ačiū už įdomų interviu, būtų įdomu daugiau sužinot apie Cask Marquee sistemą, artimiausias “kabakas” su tokiu sertifikatu turbūt Stokholme

  5. Ciobiskis says:

    Neburnok, o tai dings ir šitie iš prekybos provincijos parduotuvėlėje :) Liks tik Paderborner ir Litovel…. :)

  6. Tomson says:

    Ar tik ta didžiuoji bačkela nebus Miemeliaus onžoula?

  7. ramtyns says:

    Tai kad sako, kad Vynotekoje nelabai jau ir bėra ką pasirinkti.. kaip suprantu, London Pride nei Abbot Ale jau senai ten nebebūna, nemačiau ir pats jų Klaipėdos/Kauno parduotuvėse

  8. ponasniekas says:

    vakar buvau Vynotekoje. Kadangi maniškiai rūsiai jau išseko norėjau susirasti kokio angliško eliuko. Dėja, iš Vynotekos išėjau su vokišku rieslingu :)

  9. Ciobiskis says:

    Vadinasi, teks vykti elio kaip senais laikais “Į Rygą, į Rygą… į alaus saloną” (http://twitter.com/AlusSalons)

  10. Aras says:

    Nuo šių metų Beer Barrelyje angliško ir belgiško alaus pasirinkimas švelniai tariant padidėjo, taip kad gal nebūtina iškart Rygon važiuot:-)

  11. Ciobiskis says:

    Parduotuvė neturi interneto puslapio, tai apie tai greičiau sužino matyt švelniai tariant Fabijoniškių, Justiniškių ir Perkūnkaimaičio gyventojai :)

  12. Aras says:

    Aš į Riešės Beer Barrely atsitiktinai užsukau.
    Pabandysiu kai ką prisimint- be to, kas buvo/yra iš Fullerių Vynotekoj, dabar yra dar Discovery, ESB, IPA, Golden Pride.
    taip pat pora rūšių Ringwood (Old Thumper ir dar kažkas);
    kokios 5 rūšys iš Wychwood serijos, dar Hobgoblin;
    kažkuris Pedigree, Marstons Oyster Stout ir kt. (kaip suprantu, dauguma iš Marston kompanijos) Nelabai pavyko prisimint:)
    Bet kokiu atveju, Bigas lyg ir pakeliui į Rygą važiuojant, tai siūlau stabtelt, gal rasit ką įdomaus:)

  13. Ciobiskis says:

    Aišku, džiugu, kitą kartą tekste reiks konkretaus prekybos tinklo pavadinimą pakeisti abstrakčiu “prekybininkai”.

    O dėl Rygos, tai čia kaip kam – vieniems Fabijoniškės, kitiems – Sargėnai, Panevėžys ar Palanga pakeliui :) “Vynoteka” šiaip ar taip tinklas, ne solo pardavėjas.

  14. vap says:

    Vakar mačiau kelis jau ir Maximoje (tiksliau Vilniaus Akropoly). Berods London Pride ir dar viena ar dvi rūšys iš tų, kas anksčiau Vynotekos lentynose buvo.

  15. Linas Č. says:

    Dėl ‘Greene King’ alaus: prieš porą metų teko ragauti jų verdamą “Strong Suffolk Vintage” -tamsų, stiproką (kažkur apie 6%, kiek pamenu), sodraus vaisių, tarp jų ir džiovintų, skonio, ilgo malonaus poskonio elį. Liko labai geri prisiminimai….