Nors tarptautinė Stauto diena buvo vakar, savaitgalis (beveik) prasideda šiandien, bet mėgautis šią alaus rūšimi galima bet kurią dieną ir, skirtingai nei atrodytų, bet kuriuo metų laiku. Nors Lietuvoje mažai kas išvardintų daugiau nei vieną stauto pavadinimą, pasaulyje ne tik pavadinimų, bet ir postilių yra daug. Galime pavardinti keletą: šokoladinis, sausas – dar žinomas kaip airiškas, avižinis, kavos, austrių (oyster), “foreign/export” ir pagaliau, mano mėgstamiausias – imperinis stautas.

Stautui labai artimai giminingas kitas alaus stilius – porteris, neretai sunku atskirti kuo skiriasi stautas nuo porterio. Taip yra todėl, kad anksčiau stautas ir porteris buvo praktiškai sinonimai, manoma, kad stautai buvo tiesiog stipriausi porteriai. Štai ką sako anglų-lietuvių kalbos žodynas:

Žodis: stout

Vertimas: Ia 1) narsus, ryžtingas; 2) stiprus, tvirtas; 3) apkūnus, stambus II n stiprus alus, porteris

Šios painiavos pasekmes matome ir šiandien – Kauno alus savo tipišką baltijos porterį “Biržiečių” vadina… Biržiečių stouts (sic!) Bet apie porterius pakalbėsime kitą dieną.

Stautams juodumo ir tipiško kreidiško anglies pojūčio bei kiek kitokio nei kitiems alums būdingo, kartumo suteikia deginti miežių grūdai bei stipriai skrudinti miežių salyklai. Toks alus turi bręsti kur kas ilgiau, kad skonis susigulėtų, “suapvalėtų” ir taptų sodriu, gomurį užklojančiu kaip stora koldra arba užpiltų, kaip mašininė alyva. Būtent taip ir pavadintas vienas tirščiausių ir stipriausių (9.8%) mano ragautų stautų – Harviestoun daryklos Old Engine Oil.

Lietuvoje populiariausias žinoma, visur esantis Guinness, ir nors tai geras alus, mūsuose jis išprievartautas į nesvietiškai brangias mažas skardines, kurias purto kažkoks absurdiškas aparatas, apsimetantis alaus kranu. Ši “naujovė” neabejotinai buvo prastumta į barus kretinų “vadybininkų” kaip ekonomiška alternatyva tradiciniam alaus kranui ir azoto balionui (stauto pilstymui neretai naudojamos būtent azoto dujos, suteikiančios alui tirštą ir standžią putą). Tikiuosi, šis nesusipratimas greitai išnyks.

Na ir pabaigai – mano mėgstamiausių Lietuvoje randamų stautų top’as (skliaustuose – kur ragauti ar šiaip įsigyti):

  1. O’Hara’s Irish Stout – nemaniau, kad jo dar tebegalima rasti Lietuvoje. Jei taip, tai man numero uno, idealus airiškas stautas. “Skambus”, kartus, sausas (pasak Kęsto, galima rasti “Prisma” PC VLN)
  2. Marton’s Oyster Stout (Leika KLP, Beer Barrel parduotuvėse) – tiesiog puikus britiško stauto pavyzdys
  3. Well&Young’s Bowman Stout (Leika KLP, Vynoteka parduotuvėse)
  4. Primator Stout – taip, čekai verda vieną geresnių britiško stiliaus stautų! (Primator parduotuvė šalia “Panoramos” PC – Saltoniškių 10a, VLN; Špunka parduotuvė, KLP)
  5. Young’s Double Chocolate Stout – būtų aukščiau, bet skonis labai skiriasi nuo to, kas bėga Anglijoje iš statinės – man atrodo, kad į Lietuvą papuola kiek prastesnė eksportinė versija skirta rytų rinkoms (Leika KLP, Vynoteka pard.)
  6. Murphy’s Irish Stout – pavojingai šilkinis (Rio Pub, Leika KLP, prekybos centruose)
  7. Guinness Draught – klasika, bet ne geriausia, ką turime (Transilvanija VLN ir daugelyje kitų vietų pilsto ne iš skardinių)
Jei žinote, kur galima rasti dar kitokių, būtinai pakomentuokite!
Ir, stauto dieną pakelkim stiklą stauto už stautą!
.

Panašūs įrašai:

Tagged with:
 

12 Responses to Stauto diena

  1. G.V. says:

    Puiku, aš vakar vakare lyg žinodamas atsidariau Guinness Special Export Stout (http://www.ratebeer.com/beer/guinness-special-export-belgian-version/9155/) buteliuką! :)

  2. Alaus kolonėlė says:

    Turime PRIMATOR Stout buteliuose savo krautuvėlėje

  3. Naminis says:

    Mano vbs agentūros žiniomis azotas gineso išpilstymui naudojamas tik paskutinius 10 metų, bet info reikia tikrinti… O šiaip – į sveikatą ir už gerą stautą! p.s. youngs double chocolate stauto kloną esu daręs – gera kalėdinė dovana gavosi :)

  4. kaz says:

    Prieš kurį laiką Prismoj būdavo sutinkamas ir O’hara Stout. Dabar nežinau ar dar būna

  5. ramtyns says:

    Taip, puikusis O’Hara būdavo dar ir RIP Rudolfe II, o vėliau netgi Samsono P/C. Jei jo dar yra, statyčiau būtent jį į pirmą vietą!

    Namini, taip, azotas neabejotinai naujų laikų išradimas, manau jis tikrai nebūtinas Guinneso bokalui pripildyti, bet kranas tikiu, buvo visada. Norėčiau kad ir liktų:)

  6. AT says:

    Ramtyns, gal gali pakomentuot plačiau apie tuos fokusus su Guinness skardinėm vietoj krano ir baliono? Pirmąkart apie tai girdžiu. Kaip tas daroma, kaip vartotojui suprasti kada kas kaip jam pilama?

  7. ramtyns says:

    @kaz: tarkime O’Hara dar galime sutikti Lietuvoje, tad atitinkamai (radikaliai) pataisiau top’ą.

    @AT: Imitaciją (berods vadinasi “Quick Pour”) lengva atpažinti – už baro juodas Guinness krano “frontas”, tačiau paties krano nėra. Yra tik padėkliukas, ant kurio dedamas iš skardinės pripildytas bokaliukas, tada ultragarso banga jis supurtomas ir dirbtainai sukeliama puta.

    Tačiau apgavystę pirmiausia suprasite pažvelgęs į kainą. Ten bus pažymėta Guinness 0.3 l – ir kaina viršijanti logiką (8-11 Lt.)

  8. Dadis says:

    “Murphy’s” stautą pilsto “Alaus studijoje” Vilniuje – 9 litukai už 0,5 l bokalą. Su tuo “Guinness” “Quick Pour” prieš kokį pusantro mėnesio “susipažinau” “Margio” viešbučio bare Trakų rajone, bet galvojau, kad alus suputoja tiesiog nuo mechaninės padėkliuko vibracijos. Bet niekas nieko neslėpė – prie mano akių atidarė skardinę, pripildė bokalą, pastatė ant padėkliuko ir paspaudė mygtuką, kad alus suputotų.

  9. Dadis says:

    “O’Hara’s Irish Stout” “Prismoje” neradau – iš sąrašiuke paminėtų yra “Marton’s Oyster Stout” ir “Guinness”. Taip pat yra “Murphy’s”, bet “Red”.

  10. […] pastabas, tai tęsiant toliau, reikėtų paminėti ir tikrasalus.lt. Perskaitęs jų įrašą apie tarptautinę Stauto dieną buvau suplanavęs ją ir paminėti. Nors ir buvo, mano manymu, tinkamo tai dienai minėti alaus […]

Leave a Reply to Kaip aš Stauto dieną minėjau (pavėluotai) « Modesto blogas apie kolekcijas ir alų Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *