Kalifornijos trijulė ant mūsų stalo. Foto: Tikras Alus

Tiems kurie domisi pasaulio alumi, nereikia įrodinėti, kad viena pažangiausių alaus šalių šiuo metu yra JAV – per pastaruosius du dešimtmečius tikro alaus (fine, craft beers) scena ten sprogo: nuo kelių dešimčių “craft” bravorų iki poros tūkstančių (taip, 1800!). Jiems taip pat nereikės pristatinėti ir vieno įtakingiausių JAV nepriklausomų bravorų Sierra Nevada, nei jo alaus, kurio šiandien jau galima nesunkiai rasti ir Europos geresniuose baruose ir parduotuvėse.

Sierra Nevada 1980-aisiais Chico, Kalifornijoje įkūrė du namudiniai aludariai, pradėję nuo savo gamybos įrangos. Šiandien tai – šešta didžiausia JAV alaus kompanija, kurioje dirba 450 žmonių, jų alus yra antras labiausiai parduodamas “craft” alus JAV.

Alaus darykla šiandien garsėja savo novatoriškais ir etiškais sprendimais. 2010-aisiais bravoras laimėjo “žaliausio metų verslo” apdovanojimą – jis visas yra aprūpinamas elektra iš saulės elementų, išvežiojimo transportas varomas perdirbtu iš panaudoto aliejaus kuru, o panaudoti grūdai panaudojami gyvuliams šerti vietinėse rančose.

Bravoras superka didžiausią organiškų apynių kiekį šalyje, taip pat turi savo fermą, kurioje patys auginasi organiškus apynius ir miežius (iš kurių verda savo kasmetinį derliaus alų – Chico Estate Harvest Ale.) Dar šiai firmai priklauso maisto ir degustacijų restoranas bei muzikos klubas “The Big Room”.

Mes arčiausiai šio alaus galime rasti Rygoje – baruose ir spec. parduotuvėje Alus Salons. Iš ten ir atėjo mūsų užsakyta tikro alaus siunta – tiesa, šįkart buvo likę tik trys klasikinės rūšys.

Foto: Wikipedia

Sierra Nevada Pale Ale – tai žinomiausias daryklos alus, man tai gausiai apyniuoto amerikietiško alaus etalonas – čia ir ypač ryškus, gaivus greipfurtinis Cascade apynių antplūdis, atsimušantis į sodraus salyklo skonio bazę. Šis, kaip ir keletas kitų bravoro alų – gyvas, jis baigia fermentaciją jau supilstytas į butelius. Beje, šio alaus klono naminis receptas bene populiariausias ir Tikro Alaus laboratorijoje, draugų degustacijose visada susilaukiantis didelės sėkmės.

Sierra Nevada Porter ir Stout – puikios klasikinių stilių amerikietiškos versijos, šiek tiek panašūs, tik stautas – kiek stipresnis, kartėlesnis. Jie sausi, gausūs stipriai skrudintos kavos ir juodo šokolado skonio, tačiau vėlgi tipiški amerikietiški apyniai suteikia gyvo charakterio, savotiškai primenančio amerikiečių entuziazmą.

Lietuvoje šio alaus kol kas nėra. Tačiau jau bandome susitarti su tiekėjais ir tikimės, netrukus padėtis pasikeis. Sekite mūsų naujienas!

Panašūs įrašai:

Tagged with:
 

12 Responses to Amerikos klasika: Sierra Nevada alus

  1. Tomson says:

    Reiktu prasiverti Arizuonas Paraka.

  2. Paulius says:

    Kaži, o koks alus yra pirmas labiausiai parduodamas JAV?

  3. Alaus kolonėlė says:

    Panašu, kad valstijose daugiausia parduodama Bud Light’o

  4. Linas C. says:

    Išties, Sierra Nevada ir Anchor yra, ko gero, įdomiausios tarp [santykinai] didžiųjų ar bent jau “nacionalinio masto” alaus daryklų, verdančių Kalifornijoje. Turėjau progos išsamiai susipažinti su jųdviejų produkcija Amerikoje dar 1995-aisiais, o vėliau – atnaujinti pažintį :-). Tačiau nežinojau, kad pasilabinti su šiais senais pažįstamasi galiu ir latvių žemėje, už šią naujieną – nuoširdus AČIŪ! :-).

    Beje, iš Sierra Nevada repertuaro man didžiausią įspūdį paliko jų verdamas “barley vine” ‘Bigfoot Ale'( „Sniego žmogaus elis“). Papuoštas simpatiška, sąmojinga etikete, miežių vyno kategorijai priskirtinas, tais 1995-aisiais buvęs bene stipriausias Amerikoje (apie 10 % alk. tūrio) tamsus alus yra nepaprastai daugiasluoksnis: mandarinais ir greipfrutais dvelkiantį sodrų apynių aromatą palydi tirštas salyklinis, duonos plutele ir džiovintomis slyvomis padvelkiantis skonis, kuriam puikiai atitaria sodrus apynių kartumas. Tai tikras alus-orkestras, kuris sugroja ilgą ir įsimenančią simfoniją ant laimingo ragautojo uoslės ir skonio receptorių!

    Negi (ak, kaip norėčiau išgirsti atsakymą: taip!) šio unikumo galima rasti ir Rygoje??

  5. Ciobiskis says:

    Top US Craft Beer Brands 2010 (Beverage Industry magazine)

    Sierra Nevada Pale Ale (unchanged from 2009)
    Sam Adams Seasonal (up from #3 in 2009)
    Sam Adams Boston Lager (down from #2 in 2009)
    New Belgium Fat Tire Amber Ale (unchanged from 2009)
    Shiner Bock (unchanged from 2009)
    Sam Adams Variety Pack (up from #7 in 2009)
    Widmer Hefeweizen (down from #6 in 2009)
    Sierra Nevada Seasonal (up from #9 in 2009)
    Sam Adams Light (down from #8 in 2009)
    Sierra Nevada Torpedo Extra IPA (not listed in 2009)

    Top 10 Meinstrymas

    Bud Light
    Budweiser
    Miller Lite
    Coors Light
    Corona Extra
    Natural Light
    Heineken
    Michelob Ultra Light
    Busch Light
    Miller High Life

  6. CinCas says:

    Teko ragauti būnant Cali Sierra Nevada alus. Tikrai nebuvo tarp mėgiamiaisių. (Lagunitas bravoras gamino labiau daugiasluoksnius alus) asmeniškai ką galėčiau išskirti iš Sierra tai tik jų sezoninius alus “Southern hemisphere harvest” ir “Northern hemisphere harvest” gamintą su šviežiais apyniais. tikrai verti dėmesio. teko ragauti jų “30th anniversary” tamsaus alaus, tai skonis kaip asfalto kokio praskiesto. daugiau nei puse butelio išpilta į kriauklę….. Kas link barley wine, yra tikrai daug įdomesnių egzempliorių, kuriuose jaučiasi mažiau alkoholio skonis nei “Bigfoot’e”.

  7. ramtyns says:

    CinCas, Cali ir Oregone labai daug daryklų ir tikrai tarp jų rasime begalę alaus, skanesnio ir įdomesnio nei Sierra Nevada.

    Tačiau kalbant apie tai, kas prieinama Europoje, iš amerikietiškųjų, Sierra Nevada man yra niekada nepavedanti klasika, švarus ir išgrynintas skonis, pagal kurį galima gretinti kitus amerikietiškus Pale Ale originalus ir likusio pasaulio interpretacijas.

    Beje, iš ragautųjų man taip pat skaniausi SN variantai yra jų proginiai alūs, Celebration, Harvest, kurių skonis mano atmintyje išsilaikęs kaip išskirtinis. Taip pat mėgstu jų Torpedo AIPA.

    Beje, kurį konkretų “30th aniversary” serijos alų ragavai? Gali būt, kad tau kliuvo kuris nors Imperial stout, kurį galbūt rekia ilgokai pabrandinti, kad atsiskleistų skonis.

    Linai Č., deja, Bigfoot dar neragavau, negaliu pakometuot, ir nežinau ar jo būna Alus Salons, bet būtinai užklausiu.

  8. CinCas says:

    Ramtyns, na be abejo dėl skonio nesiginčijama :) Todėl rinkdavausi Lagunitas alų. Kažkaip patiko jų kiek kitoks požiūris į alaus gamyba. kiek gyvesnis, “nenušlifuotas” skonis. O aniversary tai buvo imperial stout. aišku pabrandinus “apsiramintų” jisai. bet tokiu atveju aš lyginčiau jį su čia pat už kampo gaminamu North Cast brewing company Old Rasputin Imperial Stout. Kurį galima ir brandinti ir tiesiog iš kranelio gerti tuoj pat ir kuo puikiausias alus, nekertantis per receptorius….

  9. Dainius says:

    Kada nudžiuginsit žiniom apie taip laukiamus svečius iš už Atlanto?

  10. kukumalu says:

    kaip suprantu alų užsakėt su prsitatymu į namus? gal galit tiksliau nurodyt tą alus salons svetainę? ba googlas randa daug info apie juos, bet tikto parduotuvės puslapio taip ir nerandu :(

  11. ramtyns says:

    Deja ne, alaus į namus jie nepristato, teko paprašyt į Rygą vykusių draugų, kad parvežtų. Svetainės, deja, neradau, adresas Rygoje: 84 Dzirnavu iela – Berga Bazars, Riga, Latvia LV-1050.

  12. ramtyns says:

    Tiesa, yra išvis dvi Alus Salons parduotuvės, antroji – kartu su baru – yra Tirgonu Iela.