Naujienų srautas, 2012 vasaris
Žiemą mažiau tų naujienų, o gyvenant Klaipėdoje, ir nebeseku stipriai, kas kituose miestuose vyksta. Tad kai kurios “naujienos” žiū jau ir metų senumo. Taigi:
- Visų šventųjų baras (Visų Šventųjų gatvė 7, Vilnius), vasario 3-ąją kaip tik bus jau metus beveikią. Pats dar neapsilankiau, bet apie šią vietą jau girdėjau ne vieną teigiamą atsiliepimą. Biržų, Čižo, Dundulio, Primator alus (stautas) – nuotraukoje suskaičiavau ar ne 14 kranų. Akustiniai, rokavi koncertai ir kiti įdomesni renginiai. Turi tik Fcbk puslapį, bet “Barų reido” blogas nesenai nuėjo ir aprašė. Beje jei jau ten būsit, užsukit ir į toje pačioje gatvėje mūsų draugų naujai atidarytą meksikietišką restoraną “Sofa de Pancho” .
- Kitą jau senai veikiantį barą “Marsas” probėgšmais paminėjom, nors jis būtų vertas atskiro posto. Ok, baro savininkai mūsų draugai, bet jei ir nebūtų, būtų verti pagyrimo. Jei ne dėl alaus pasirinkimo, tai dėl išradingos, vis atsinaujinančios programos, taiklios ikonografijos ir žinoma, gero maisto – nuo tikrų fish’n’chips iki burbono su virtom kukurūzų burbuolėm. O šiom dienom jie bene pirmieji Lietuvoje ant krano pastatė ir britišką sidrą (Westons). Šį vakarą prie jo dar gausit ir obuolių pyrago.
- Atviro alaus klubas taip pat švenčia metus veiklos, ta proga Modesto bloge – interviu su svetainės kuratorum Simonu ir vienu iš narių, nesenai įkurtos Lietuvos aludarių asociacijos valdybos pirmininku Gyčiu.
- Amerikoje gyvenantis lietuvis aludaris Dainius Zalensas užsiminė, kad brewpubui “Busi trečias” pasiūlė savo alaus receptą, su kuriuo baras dabar eksperimentuoja ir jei pasiseks, galbūt pateiks savo lankytojams. Daugiau detalių recepto autorius prašė kol kas neskelbti.
- “Kanapinio” alumi pagarsėjęs Panevėžio Habilitas – dabar bene jau persivadinęs į Taruškų alaus bravorą – netrukus planuoja išleisti naują šio alaus atmainą – su kanapių sėklomis. Idėja gal ir ne nauja, net Lietuvos namudiniai aludariai jau turi keletą tokio alaus versijų, bet visgi koks “Kanapinis” be kanapių? Pasak aludarių, medžiagų teko ieškoti užsienyje, nes Lietuvą vis dar vienintelėje Europos Sąjungos šalis, kurioje šią kultūrą (naudojama pluoštui, aliejui) vis dar draudžiama auginti.
Beje mažai kas žino, kad originalų “Kanapinį” kūrė dabartinio Širvėnos bravoro (Dundulio) įkūrėjai.(Taruškų bravoro atstovai užtikrino, kad recepto autorystė visgi priklauso jiems, o ne “Širvėnai”.) - Kitas Panevėžio bravoras “Taura”, kaip ir jų prieteliai minėtieji Širvėnos bravoras, o taip pat Kupiškio bravoras, intensyviai eksperimentuoja su naujomis medžiagomis: salyklais, apyniais, mielėmis. Prieš keletą dienų Tauros “Lofto” lageris (sako, kad jie ten ir kažkokį klubą daro) pasiekė Klaipėdą, kur jo teko paragauti. Minkštas, silpno kūno, salsvokas lageris, primenantis Krušovice, nepasirodė kažkuo ypatingas, bet kai toks šviežias, tai nieko taip gerkle slysta. Jei toliau ta kryptim, gal galima sulaukti ir įdomesnių naujienų. Kaip supratau, šiuo metu bręsta nauja partija su naujomis Saflager S-23 mielėmis.
- Liūdna žinia iš Lietuvos šiaurės – Kupiškio salyklidė, kurioje teko lankytis iškart po atidarymo 2010-aisiais, neatlaikė rinkos svyravimų ir kaip suprantu, jau uždaryta. Įmonei, susijusiai su “Aukštaitijos bravorų” grupe, dabar ieškoma pirkėjų. Viena iš nesėkmės priežasčių – grūdų kainų svyravimai. Kupiškio salyklą pirkdavo kai kurie Lietuvos bravorai ir namų aludariai.
Panašūs įrašai:
Tagged with: Būsi trečias • Kanapinis • Kupiškio salyklas • Marsas • Taura • Vilnius • Visų šventųjų baras
12 Responses to Naujienų srautas, 2012 vasaris
Leave a Reply Cancel reply
Komentarai
- Tomas on Medžiagos alaus gamybai Lietuvoje
- Peter Rowswell on Lithuanian Countryside Yeast Tales
- Atnas on Vasaros Žaibs
- ramtyns on Vasaros Žaibs
- Arnas on Vasaros Žaibs
Kategorijos
- Alinės (42)
- Aludarystė (96)
- Bravorai (4)
- Apyniai (19)
- Bendra (131)
- Eksperimentai (32)
- Filosofija (2)
- Istorija (51)
- Kalendorius (16)
- Maistas (18)
- Ragaujam (57)
- Renginiai (44)
- Salyklas (5)
- Šalys (112)
- Austrija (2)
- Azija (3)
- Belgija (9)
- Britų salos (20)
- Čekija (16)
- Danija (4)
- JAV (13)
- Kaimynai (23)
- Kanada (1)
- Kitos salos (2)
- Lenkija (8)
- Olandija (4)
- Pietų Amerika (1)
- Švedija (1)
- Vokietija (9)
- Stiliai (127)
- Belgian style (10)
- Dunkeliai (7)
- Ekstremalūs (2)
- Eliai (23)
- IPA (6)
- Kvietiniai (12)
- Lageriai (20)
- Lambikai (7)
- Lietuviškas (56)
- Porteriai (18)
- Stautai (9)
- TA Laboratorija (11)
- Uncategorized (1)
Šiandien buvau Marse:
Alaus pasirinkimas –
Aptarnavimas +
Alaus kainos –
Maistas +
Visų šventųjų baras (antra vieta išgert Čižo, metus laiko atidarytas ir aš apie tai nežinojau!) tikrai yra mano TODO liste.
vat prie vasario naujienų ir naujai pasirodęs “tamsusis elis”. aptiktas praeitą šeštadienį SPEIGE, o dabar ir alaus namų savaitės nektaras. visai neblogas reikalas
Jori, kieno gamybos tas elis?
Gubernijos. Jau nebe “šventinis”, o “tamsusis”. Ragavau, bet dar verdikto negaliu pasakyt… gal “panašus į lagerį” :)?
na del kanapinio sukurimo drysciau suabejoti, juolab siose alaus daryklose buvo tiek zmoniu kaitos, kad dabar netgi bet kuris sirvenos nacionaliniame parke gyvenantis briedis gali pretenduoti i originaluma recepto :D svarbu kad yra kanapinis alus ir jis yra populiarus…
Vidma, taip, kaip supratau ten buvo daugelio žmonių darbo rezultatas. Kad alus populiarus, tai čia viskas ok, bet man visada įdomu ir žmonės už to alaus, receptų autoriai, aludariai.
Gal kas žino, o kas stovi už “Aluno šviesiojo”, kas tai per alus realiai? (Patys aprašę gana šmaikščiai “Tai alus gurmanams. Lengvas, gyvas, Lager tipo alus, išvirtas naudojant aukščiausios rūšies salyklą ir apynius. Gamybos šalis: Lietuva”)
Alyno Šviesiojo, ty
Čiobiški, kažkada esu jų klausęs, tai sakė berods kad vieno iš vidutinio dydžio, ar tai Kauno alaus, ar tai Mažeikių Lokio, ar Būtautų.. nebepamenu:)
mazeikiai seniai nebeverda alaus isviso. butautai galiu garantuoti neverda sito alaus, kaip kitos AB grupes daryklos. kazkur girdejau kad lyg ir birzu alaus… pasitikrint reikia siandien nuejus ir naglai backas paprasyti parodyti…
Mažeikių “Lokys” turėjo šį mėnesį pradėt virti vėl. Nežinau ar jiems pavyko jau baigt rekonstrukciją.
kauno alus ten