Kol TAD savo laboratorijoje prisiruoš išvirti belgišką saison alų, pagalvojau, gal reiktų jį trumpai pristatyti ir paaiškinti, kodėl mes jį taip pamėgom iš pirmo paragavimo.

Saison – tai nestiprus elio tipo alus, tradiciškai verdamas prancūziškai kalbančioje Belgijos dalyje – Valonijoje. Šis elis – valstiečių alus, kurį dirbantieji atsinešdavo į laukus atsigaivinimui derliaus nuėmimo metu. Kadangi Tikro alaus nariai neslepia savo prielankumo kaimui ir žemės ūkiui, tai ko gero ir buvo priežastis, kodėl pamėgom šį alų iš pirmo gurkšnio. Iš tikrųjų alus yra labai down to earth, kaip sakė p. Jacksonas. Mūsų ragautas Saison Dupont buvo tikrai smagus, pakankamai kompleksiškas, bet tuo pačiu ir lengvai geriamas elis.

photo7

Ir vėl kaltas apynys

Kita savybė, dėl kurios saison atsidurė mūsų favoritų sąraše, buvo padiktuota alaus paskirties. Kadangi šis alaus stilius yra pakankamai senas ir išrastas dar iki šaldytuvų atsiradimo, belgai jį virdavo rudens-žiemos periodu, kad apsaugotų nuo sugedimo. Tam, kad galėtų būti laikomas buteliuose iki pat vėlyvos vasaros, alus turėjo būti arba stiprus, arba labai apyningas. O norint, kad darbininkai laukuose neapsivožtų – taip jūs atspėjot – alus turėjo būti tik apyningas! Ta apynio gaiva saisone mus ir sužavėjo. Toks, žinot, žoliškumo poskonis likdavo po kiekvieno gurkšnio.

Kalbant apie alkoholio kiekį saisone, jo standartas – ne daugiau kaip 3-3,5. Amerikonai, pradėję gaminti jį pas save, sau būdinga maniera gali išspausti iš jo ir 8, tačiau net ir jie stengiasi neperlipti 5. Na, o belgai šiuo metu matyt neturintys poreikio gerti alaus vietoj vandens, kuldami javus, vėl pradėjo gaminti saisoną vis stipresnį ir stipresnį (6-8 laipsnių). Na bet palyginus su jų 10 laipsnių monstrais, 6 laipsnių eliukas geriasi kaip šalta apynių arbata. (O, beje reiks pabandyt užsivirt tokios).

Kita saisonui būdinga, o tiksliau nebūdinga savybė – spalva. Priklausomai nuo naudojamo salyklo, spalva gali varijuoti. Paprastai tai šviesus nepermatomas alus, tačiau gali pasitaikyti ir tamsesnių raudono gintaro spalvos egzempliorių.

Nu vienu žodžiu geras elis. Stojus pagaliau vasarai, artėjant derliaus nuėmimo metui, mielai bačkutę pašonėj turėčiau. Kaip ten, įdomu, pas mus laboratorijoj reikalai?

Panašūs įrašai:

Tagged with:
 

4 Responses to Saison – belgiška atgaiva

  1. Ciobiskis says:

    Man atrodo aš darau Saison Žaliakalny, nes visi požymiai atitinka :)) Kon būtinai prigriebsiu, ale jis subręs tik ant rugsėjo 1-os.

  2. ramtyns says:

    Laboratorija laukia Saison mielių pavyzdžių. Mūsų draugai Belgijoje (Bass ir Lina) oficialiais ir neoficialiais kanalais bando išgauti firminių mielių iš Dupont daryklos. Tad kaip tik – taip iš karto!

    Beje, šio alaus – kurį dar vadina ūkininkų eliu (farmhouse ale) – be specialių belgiškų Saison mielių, kurios be visa ko, duoda to truputį rūgštoko, truputį laukinio (kitiems primenančio tvarto skersvėjį) prieskonio, ir neišvirsi. Panašų alų dar turi ir prancūzai – Biere de Garde.

  3. Ciobiskis says:

    Aišku, na jūs turbūt matėt prie mano posto dvi šypsenėles. Bet kokiu atveju Žaliakalnio Karčiojo atvešiu…

  4. kontekstas says:

    Nu aš pagalvojau, kad pagal požymius galėčiau ir aš Dūdiškių filiale saisono išsivirt, ale matai pasirodo reik specialių mielių. Ką aš žinau…:) Reikia tai reikia, lauksim.
    Alus su tvarto skersvėju – kaip tik ant mėšlavežio galėtų būti:))

    O savaitgaliui ką ant regatos aukštų burlaivių? Jaučiau IPA labiausiai tiktų?:)