Literatūra

Lietuviškos knygos

Naminio salyklinio alaus darymas

  • Klemensas Vaupšas Naminio salyklinio alaus darymas (Valstiečių Laikraštis, 40 psl.) Alaus darymo technologija namų sąlygomis XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje (parduoda pigu.lt)
  • V. Dagys, Darau savo alų (2000 m, Ūkininko patarėjas, Kaunas, 42 psl.) Knygelėje aprašomas alaus darymo technologija, jo darymo etiketas ir vartojimo papročiai (parduoda knygynas.lt)
  • “Nuo I.B. Volfo ir Engelmano iki Ragučio. Alaus daryklos istorija. 1853 – 2008 m.“ Galima įsigyti AB Ragutis firminėje gėrimų parduotuvėje, Kaunakiemio g. 2, Kaune. Trumpa Alutis.lt recenzija.
  • Antanas Astrauskas – Per barzdą varvėjo…: svaigiųjų gėrimų istorija Lietuvoje (Baltos Lankos, 2008)
  • Straipsnių rinkinys “Alus lietuvių kultūroje” (Liucijus, 2007). Sudarė: Vigmantas Butkus, Rūta Stankuvienė.
    “Gubernijos” surengtos konferencijos apie alu ivairiu specialistu parengtu pranesimu/straipsniu rinkinys. Trumpa recenzija.

Lietuviškų straipsnių ir knygų apie alų ir kitus lietuviškus patiekalus ir gėrimus sąrašas

Knygos užsienio kalba

Kai kurias iš žemiau išvardintų knygų galima užsisakyti internetu ir Lietuvoje, “Kriso.lt” knygų parduotuvėje (su šiuo knygynu mes nesusiję ir nežinome apie jo paslaugų kokybę.)

Alaus darymo entuziastams rekomenduojame:

Kaipgi be receptų? Toliau pateikiame tiek paties alaus, tiek maisto – su alumi ar prie alaus – receptų knygų rekomendacijų

an-appetite-for-ale

Internete rasite begales alaus receptų, taip pat ir šimtus receptų knygų. Jums, brangūs skaitytojai lieka pasirinkti:)

Iš labiau nuotykinės serijos, tačiau ne mažiau praktiška knyga, yra “Beer School: Bottling Success at the Brooklyn Brewery“. Joje geriausio Niujorko bravoro Brooklyn Brewery įkūrėjai Steve Hindy ir Tom Potter pasakoja apie jo atidarymo ir sėkmės istoriją. Kol kas šios knygos dar neperskaičiau, tačiau pirmi puslapiai labai suintrigavo! Sekite šią erdvę…

Daugelį knygų užsienio kalba perpus ar net dar pigiau užsisakysite iš Half.com. Siųsdamiesi iš JAV nepamirškite, kad prekėms brangesnėms, nei kažkiek ten, $30 ar panašiai, taikomas muito mokestis.

 

10 Responses to Literatūra

  1. G.V. says:

    Butu smagu, jei parekomenduotumete ir ne Lietuvoje ishleistu geru knygu apie alu, jo rushis ir t.t.

  2. ramtyns says:

    GV, gera mintis. Būtinai netrukus parekomenduosime, sek šią skiltį.

  3. G.V. says:

    O zhadejot… :)

  4. ramtyns says:

    Na štai, patesėjau ką žadėjęs:) Į sveikatą!

    Čia pradžia, mūsų pačių išbandytos knygos. Eigoje manau atsiras naujų apžvalgų ir blogo postuose.

  5. […] tik papildytas Literatūros (buvęs “Resursų”) puslapis. Imkiet ir skaitykiet. O perskaitę ką nors įdomaus, ko […]

  6. […] A. Astrausko “Per barzdą varvėjo” (p. 118-125, žr. TA Literatūros skyrių) minimi istoriniai šaltiniai, kuriais remiantis, daromos išvados, kad kvietinis (arba maišyto […]

  7. Radical Brewing says:

    Vartau šiandien gautą Randy Mosher’io knygą “Radical Brewing”. Pirmas įspūdis smagus. Aprašomos tokios smulkmenos kaip čili pipirų, grybų naudojimas aluje ir t.t. ir pan. Alaus receptų čia yra apie 100 ir kiek spėjau apžiūrėti dauguma jų jei ne egzotiški tai tikrai įdomūs. Knygos pavadinimas šneka už save. Pvz. mačiau gose alaus, rūkyto alaus su čili pipirais receptus… Moliūgų alus su įvairiais prieskoniais. Mačiau yra IPA receptas su 90IBU. 18 amžiaus 69 IBU kartumo porteris, 18 amžiaus 69 IBU kartumo stout’as.. Iš tiesų knygoje nemažai daug istorinių faktų bei receptų.
    Daugiau paskaitinėjęs galėsiu plačiau parašyti apie šią knygą.

  8. ramtynas says:

    Andriau, išties Randy Mosher yra dar vienas autorių, kurį būtina paminėti. Jo istorinės, alaus tradicijų ir dizaino kolekcijos ir žinios, bei galimybės prieiti prie itin retų šaltinių daro jo knygas neįkainojamas. “Radical Brewing” yra knyga, kurią dažnai atsiverčiu, ieškodamas ne tik senovinių ar “eksperimentinių” receptų, bet ir inspiracijų. Vakart kaip tik žvgalgiausi į jo siūlomą viržių alaus recepto versiją.

  9. […] akiračio pavyzdį, įkeldamas knygų apie alų apžvalgą, man beliko išsirinkti vieną (https://tikrasalus.lt/resursai/) – kitą kartą tai bus bet kuri kita, galite kaip atsakymą dėti čia ir savo pasiūlymus, […]

  10. […] V. Dagys, knygos “Darau savo alų” autorius, pranešimas: etnografinės ekspedicijos, lietuviška aludarystė […]