Jau žinomi rezultatai pirmą kart organizuojamos Atviro alaus taurės konkurse. Jame konkuravo per 60 egzempliorių skirtingų namudinių aludarių alaus (pirmojoje Sambarių taurėje pernai jų buvo tik per 30), 18-oje kategorijų. Pirmasis etapas, kuriame buvo 15 daugiausia balų surinkusių, įvyko prieš savaitę, o ryt paaiškės ir prizininkai. Apie rezultatus pranešime iškart gavę informaciją.

Šie medaliai atiteks: Runcei, GiN ir Žydriui

Ką tik gavome rezultatus!

Geriausio Atviro Alaus Taurės 2012 alaus rinkimai, bendra 8 teisėjų balų suma:

  1. Runce — 204 tšk.*(25,50) — Kreminis elis amarillo kalifornia
  2. GiN — 204 tšk.(25,50) — IPA Gedimino pilies 90 min IPA
  3. Žydrius — 201 tšk.(25,13) — Juodasis alus(Schwarzbier) Gruodžio žaibs (Noir)
  4. Švyturys — 199 tšk.(24,88) — Saldusis stautas Vienas namuose
  5. Gytis — 198 tšk.(24,75) — Oktoberfest/Marzen gnb Marzen
  6. Artis — 197 tšk.(24,63) — Belgiškas ypatingasis elis StellaB
  7. Žydrius — 191 tšk.(23,88) — Alus su prieskoniais,… Čili sporteris
  8. Konung — 183 tšk.(22,88) — Amerikietiškas stautas Cristoforo Colombo
  9. (9-10) Kartus — 170 tšk.(21,25) — Stiprusis porteris Starling
  10. (9-10) Artis — 170 tšk.(21,25) — Juodasis alus(Schwarzbier) Galaxy defender
  11. (11-12) Golfasveža — 169(21,13) tšk. — Alus su prieskoniais, … Kasdienis 4
  12. (11-12) Gytis — 169 tšk.(21,13) — Bohemijos pilzneris Jezus tarp daktarų (aka Pilzneris Pupkevičiui)
  13. Alugeris — 167 tšk.(20,88) — Amerikietiškas rudasis elis konkurselis pompurselis
  14. Evaldas — 159 tšk.(19,88) — Šviesusis elis Aurora
  15. Runce — 155 tšk.(19,38) — Kalifornijos paprastasis alus california II

* Nugalėtojui išaiškinti prireikė papildomo teisėjų balsavimo. 5 balsais prieš 3 nugalėtoju tapo Runces kreminis elisDaugiau informacijos čia.

Sveikinimai nugalėtojams ir visiems dalyviams!

 Atviro Alaus Taurė nugalėtojui ir medaliai prizininkams bus teikiami birželio 2 dieną Vilniuje, Alinėje “Leičiai”. Pradžia 17 val.

Taurės gamybą sponsoriavo ir renginį pinigais parėmė “Savas alus”. Teisėjų tarpe dalyvavo Linas Čekanavičius, Anna ir Phil Carmody (US/UK).

– – –

Šią dalį buvau parašęs prieš sužinodamas Atviro alaus taurės rezultatus, ir nors būtų geriau  atskiri postai, nusprendžiau nebekeisti.

Apie kitą jau senai praėjusį konkursą, World Beer Cup 2012, turbūt neliko negirdėjusių. Pirmieji blogosferoje statistiką šauniai pateikė pingvi.com, rekomenduojame paskaityti. Visų kategorijų tarpe dominavo JAV alūs (75% visų apdovanojimų), ir tai nestebina, turint omeny koks “craft” alaus bumas ten sprogo per pastarąją dekadą (visas sarašas čia). Lietuviai irgi neliko nepastebėti, tiesa tik vienoje kategorijoje iš 95 – Švyturio Extra ir Tauro Tradicinis paėmė pirmas dvi vietas Dortmunder/Octoberfest kategorijoje. Su kuo sveikiname abi daryklas – šie rezultatai rodo, kad ir didžiosios daryklos gali sukurti gerą produktą.

Kaip čia dabar vėl pagyrėme didžiuosius aludarius? Ir kaip paaiškinti šiuos rezultatus, turint omeny ryškų nusivylimą šių daryklų produkcija Lietuvoje? Neskubant prie supaprastinimų, pateiksiu keletą samprotavimų.

Pirmiausia, mes patys skeptiškai vertiname daugelį pseudo apdovanojimų, kuriuose dalyvauja tik stambesnio verslo atstovai ir kurie išties yra daugiau grupinės saves pagyrimo iniciatyvos (kaip antai Superior Taste Award, kur alus vertinamas greta aromatizuotos arbatos ir gazuoto vandens, žr. čia). Norime nuraminti, kad WBC toks nėra – pirmiausia, šį konkursą įkūrė Charlie Papazian, Aludarių Asociacijos prezidentas, vienas didžiausių šiandieninių aludarystės entuziastas ir autoritetų, puikiai pažįstamas iš savo knygų ir veiklos ir Lietuvos alaus entuziastams. Degustacijos vyksta aklai, o alaus egzemplioriai imami ne tiesiai iš daryklų, o iš pardavimo taškų JAV. Patikslinimas: alų konkursui siunčia daryklos, todėl siunčiamas egzempliorius gali būti, o gali ir nebūti, panašus į tai, ką darykla pateikia plačiajai vartojimo rinkai.

Pastarasis aspektas visgi gali būti svarbus. Ne paslaptis, kad ŠUA premium ir eksporto rūšis verda mažais kiekiais Klaipėdoje (Klaipėdos regionui atitenka ir dalis šio alaus), tuo tarpu didžioji dalis Lietuvos aprūpinama visai kitos –  Utenos daryklos – produkcija. Iš pastarųjų naujienų apie naujas investicijas į Klaipėdo daryklos išpilstymo įrenginius aišku, kad  ŠUA atsisako savo planų perkelti daugiau gamybos į Uteną – matomai gamybos perkėlimas nepasiteisino keliais frontais – tiek kokybiniu, tiek įvaizdžio prasme (ko verta vien profsąjungos “išjungimo” skandalas). Šiaip ar taip, tai gali reikšti, kad tiek ŠUA, tiek K-T grupių atveju Lietuvoje ragaujame kitos kokybės produkciją, nei eksportuojamoji.

Yra ir subtilesnis niuansas, susijęs su mąstymo paradoksu. Didžiųjų daryklų dominavimas, vis prastėjantis jų viešas įvaizdis, ne-premium produkcijos gausa (Blindos ir alkoholio bombos) mūsų galvose sukuria automatinę sąsają, kad viskas, ką daro šios daryklos, yra blogai. Čia nepadeda ir tai, kad šios daryklos, kopijuodamos viena kitą, gamina tik keletą labai panašių rūšių.

Grįžtant prie WBA ir “geriausio pasaulyje” pompos, pagaliau pateiksime svarbiausią dalyką vertinant –  t.y. kontekstą. WBC dalyvavo 39 šios kategorijos pavyzdžiai, tačiau vien Beer Advocate suindeksuota ne mažiau 983 alaus egzempliorių šioje kombinuotoje kategorijoje (Ratebeer konkretaus skaičiaus nepateikia, bet galima tikėtis bent dvigubai daugiau). Žinoma, neįimanoma būtų konkurse išragauti net ir dešimtadalio, visgi įdomu, kokiais kriterijais atrenkami konkursantai WBC.

Tiek šiandienai pamąstymų, linkime vadovautis sveiku protu ir savo pačių galva bei skonio receptoriais, o mažosioms darykloms – pasimokyti iš stambiųjų, kaip sėkmingai pasinaudoti tiek mažais tiek dideliais laimėjimais.

Panašūs įrašai:

15 Responses to Alaus apdovanojimų lietus (Atviro alaus taurė ir World Beer Cup)

  1. audryla says:

    Na konkursantai ten neatrinkinėjami.. kiek suprantu susimoki ir dalyvauji
    Daugiau informacijos čia

  2. ramtyns says:

    Audryla, ačiū už patikslinimą. Taigi, konkurse dalyvauja tik tiek kurie tuo suinteresuoti ir pasiryžę už būsimą reklamą susimokėti šimtuką kitą USD. Įdomu, kad dauguma bravorų nesuinteresuoti – galbūt jie rimtai nevertina šio konkurso, o gal apskritai nepripažįsta konkursų?

  3. audryla says:

    ŠUA ten dalyvauja senokai, jau 2000 jie gavo sidabrą:
    Silver Ekstra AB Svyturys Dortmunder/European-Style Export 2000

    Bet labiausiai mane nustebinęs yra šis apdovanojimas:
    Bronze Svyturys Baltijos Svyturys Utenos Alus German-Style Märzen/Oktoberfest 2002

    “Švyturio Baltijos” yra oktoberfest’inis/Marzen’inis alus?

  4. Vidma Alutis says:

    nemanau, kad kaip sakai “dauguma bravoru” gali sau leisti susimoketi uz dalyvavima iki 20.000 Lt. ne ta ekonomine situacija dar lietuvoje. ir dalyvavimas ten tikrai ne keli simtai doleriu, o tukstantukai…

  5. ramtyns says:

    Vidma, turbūt kažką supainiojai, iš kur šitos sumos? WBC website aiškiai parašyta: The entry fee is $150 per entry.

  6. Vidma Alutis says:

    na matai kazkada svyturio atstovas sake, kad atstovavimas WBC kainavo apie 20.000 Lt, tai as to skaiciaus ir uzsikabinau. bet ir 150$ plius alus siuntimas per koki dhl kurjeri, tai vistiek isipaiso nemaza suma musu maziesiems aludariams, pats supranti ne milijonines gi firmos… cia sua ar ktg bepigu ten kelis simtukus ar tukstantukus ikalti… aisku galim paziureti is filosofines puses – Dortmunder kategorija yra apibrezta grieztai kaip Dortunto apylinkiu alus… nuo kada memelis yra toje apskrityje? bet cia tik filosofiskai…

  7. ramtyns says:

    Vidma, nežinau iš kur ŠUA atstovas paėmė tuos skaičius, manau kam jau kam, o tau nereikia aiškint, kad jų žodžiais neverta pasitikėt:)

    Beje, labai gerai patikslinai vieną dalyką. Kažkodėl maniau, kad alų nepriklausomai nuperka WBC organizatoriai, bet dar kartą pasitikslinau taisykles – pasirodo ne, iš tiesų daryklos pačios siunčia savo alų. Tai yra gan svarbus aspektas – organizuojant tokiu būdu, bravoras gali nusiųsti visai kitos kokybės alų, nei tas kuris patenka į rinką. Tai tik dar labiau sustiprina mano aukščiau minėtas abejones.

    Sutinku, kad $150 nėra maža kaina, tačiau ji nėra ir kosminė, net su kurjerio išlaidomis. Darykloms nebūtina siųsti viso savo alaus, galima siųsti tik stiprų egzempliorių. Be to, aš kontekste minėjau tūkstančiųs egzempliorių alaus, kurių kitos daryklos nepateikia WBC, nebūtinai lietuviškas – pastarosios nebūtinai netgi pataikytų į WBC apibrėžtas stilių kategorijas, nes lietuviško “farmhouse” alaus stilius (kol kas) nėra jose apibrėžtas.

    Kalbant apie regionus, Dortmunder Export nereiškia, kad alus turi būti virtas tame regione – tai nėra teritorinė vardo apsaugos nomenklatūra. Tai tik stiliaus/kategorijos kilmės indikacija – t.y. iš kur atsirado toks stilius. Šiandien visus tuos stilius verda daryklos visame pasaulyje, ir dažniausiai geriausi verdami visai ne ten, kur kilo pats stilius. Dėl to jau senai nesiginčijama.

  8. Vidma Alutis says:

    matai iš kitos pusės tu pabandyk nusiųsti koki Čižo – anas gi da lektuve šiltai laikomas sugyž. gyvas alutis ne šiaip koks pasterizuotas š…

    o dėl siuntimo – tai jau seniai aišku, kad ten siunčiamos specialios partijos ir aš garantuoju, kad jos nuo butelinio tikrai skiriasi kaip diena nuo nakties.

    na bet iš kitos pusės – medalis yra medalis, nesarbu kaip jis gautas. kad ir švyturio. gavo ir šaunuoliai – daro geresnį brudą nei amerikonai ir mums tuo galima ? negalima džiaugtis…

    tas pats gi ir su mūsų atviro alaus konkursu. juk kažkas visgi ir jį išpizdavos ir pasakys kad čia savi išsirinko savus. beje tas konkursas gana uždaras gavosi. aš nesilankydamas atvirasalus.lt apie jį sužinojau tik iš nuogirdų ir kitų aludarių. o alų galėjau pateikti. bet matyty pasistengta (greiciausiai netycia) kad dalyvauti tik savi…

  9. Gytis says:

    @Vidma
    Atviro Alaus Taurė šiais metais buvo uždaras renginys ta prasme, kad galėjo dalyvauti tik atvirasalus.lt nariai. Bet registracija ten visiškai atvira, taigi faktiškai dalyvauti galėjo visi norintys.
    Jeigu pavyks sutvarkyti registracijos sistemą, bus galima pagalvoti apie tai kaip praplėsti dalyvių ratą.
    Renginio viešinimas galėjo būti geresnis, su tuo nesiginčiju. Bet taip jau gavosi, kad pagrindinis rūpestis buvo, kad renginys aplamai įvyktų.

  10. ramtyns says:

    Vidma, tu apie savo renginius skelbi tik savo facebook’e, o apie Atviro alaus taurę buvo trimituojama visur kur įmanoma – atv. aluje, tikram aluje, abiejuose alaus forumuose, kalendoriuose, tad visi besidomintys kas vyksta namudinio alaus scenoje, žinojo apie tai dar prieš kelis mėnesius, o taip pat galėjo pasiūlyti ir kandidatus į teisėjus.

    Tačiau pritariu, kad atvirumo taurės organizacijoje galėjo būt ir daugiau, kas pasitarnautų tiek pasitikėjimui rezultatais, tiek bendrai reputacijai. Taip pat būtų pravartu paviešinti rezultatus žiniasklaidoje. Beje, manyčiau kad geriau, kai aludariai registruojasi savo tikrais vardais – manau taip siūlysiu daryt artėjančiame tradiciniame:) Sambarių konkurse.

  11. Gytis says:

    Pritariu nuostatai registruotis tikraisiais vardais ir pavardėmis. Siūliau tą jau šių metų renginyje. Deja, iki galo taip ir nepavyko to įgyvendinti. Kitais metais tą tvarką būtinai įvesime.

    Dėl atviro organizuojant AAT2012. Viskas nuo pat pradžių vyko atvirai, mano nuomone. Tiesa, atvirai atvirasalus.lt ribose. Organizacinis komitetas nuo pat pradžių buvo už visokeriopą viešinimą, tik kad tam reikalui reikėtų daugiau rankų ir supratimo kaip tai daryti. Manau, kad ne vėliau kaip liepos mėnesį paskelbsime apie Atviro Alaus Taurę 2013. Kviečiu visus norinčius ir galinčius prisidėti prie renginio organizavimo.

    Jeigu Sambariuose bus konkursas, pravartu būtų paskelbti apie tai kaip galima anksčiau. Gal atsirastų norinčių specialiai ką nors konkursui išvirti.

  12. Vidma Alutis says:

    Kada Sambariai? Data kokia?

  13. ramtyns says:

    @Vidma, tiksli Sambarių data dar sprendžiama, priklausys nuo įvairių dalykų, taip pat ir būsimos erdvės užimtumo. Kai tik data bus aiški, paskelbsim puslapiuose ir kalendoriuje.

  14. […] išviešinti. Tiesa, apie jį pakankamai plačiai rašė Modestas savo bloge, bei trumpai paminėjo Tikras alus. Tačiau patys organizatoriai plačiau renginio nekomentavo. Nusprendžiau šią spragą […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *