Dūdiškių Greitasis
Kartą bičiuliui prireikė alaus – ir greitai. Dauguma net paprasčiausio naminio alaus receptų reikalauja bent 3 savaičių, kai šį bus galima mėgautis jau po savaitės.
Šio alaus receptą pasiskolinome iš BYO žurnalo ir JimsBeerKit forumo (kuriame rasite daugiau patarimų apie šio alaus gamybą)
Dūdiškių Greitasis
Kiekis: 23 l
Sudėtis:
- 3.6 kg bazinio salyklo (tiks bet koks, lietuviskas arba čekiškas pilsner/lager tipo, arba užsienietiškas pale malt)
- 56 g šokoladinio salyklo. Neturint, galima keisti čekišku juodu karameliniu salyklu.
- Apyniai:
21 g East Kent Goldings arba Goldings (45 min) AA%=4.8
14 g Fuggles (30 min) AA%=4.9
21 g Styrian Goldings arba Bobek (15 min) AA%=3.5
10-20 g Styrian Goldings ugnies išjungimo metu - Mielės:
11.5 g pakelis Safale-04 arba Gervin (galima naudoti ir Lietuvoje prieinamas Safale-33, tada fermentacija gali būti truputį ilgesnė)
Procesas:
- Sutraiškytą bazinį salyklą užpilti 11 l karšto vandens, salinti prie 64-65 C 60 min
- Prieš tekinant, mentalą sumaišyti su smulkintu šokoladiniu salyklu (spalvai). Tekinti 77-80 C vandeniu
- Virti 60 min, dedant apynius kaip nurodyta sudėtyje
- Sudėti mielės, leisti parūgti 3 dienas, supilstyti.
- Po dar 4 dienų atšaldyti ir galima ragaut.
S.G. 1.035
F.G. 1009
Alc. 3.4%
Darant iš salyklo ekstrakto, bazinį salyklą galima keisti 2.7 kg Sladovna šviesaus ekstrakto. Spalvai išgauti, šokoladinį salyklą pamirkykite 70 C karščio vandenyje 30 min.
Rezultatas – šviesus, skaidrus, ryškaus aromato, skonis ypač švelnus, vaisinis/gėlinis, mažai putos. Malonus vasaros alus. Patiks ir moterims:)
7 Responses to Dūdiškių Greitasis
Komentarai
- Martin. M on Lithuanian Countryside Yeast Tales
- Danius on Naminis alus
- Thomas on Apie
- Thomas on Vilkasalės alus
- Peter Rowswell on Lithuanian Countryside Yeast Tales
Kategorijos
- Alinės (42)
- Aludarystė (96)
- Bravorai (4)
- Apyniai (19)
- Bendra (131)
- Eksperimentai (32)
- Filosofija (2)
- Istorija (51)
- Kalendorius (16)
- Maistas (18)
- Ragaujam (57)
- Renginiai (44)
- Salyklas (5)
- Šalys (112)
- Austrija (2)
- Azija (3)
- Belgija (9)
- Britų salos (20)
- Čekija (16)
- Danija (4)
- JAV (13)
- Kaimynai (23)
- Kanada (1)
- Kitos salos (2)
- Lenkija (8)
- Olandija (4)
- Pietų Amerika (1)
- Švedija (1)
- Vokietija (9)
- Stiliai (127)
- Belgian style (10)
- Dunkeliai (7)
- Ekstremalūs (2)
- Eliai (23)
- IPA (6)
- Kvietiniai (12)
- Lageriai (20)
- Lambikai (7)
- Lietuviškas (56)
- Porteriai (18)
- Stautai (9)
- TA Laboratorija (11)
- Uncategorized (1)
Ačiū už receptą. Keletas klausimų iškilo: taip suprantu, šis alus toks greitas gaunasi, nes stiprumo jame mažiau ir mielėms tuo pačiu darbo mažiau, ar ne?
Ir kaip su angliarūgšte? Tiek laiko turėtų būti mažoka pasigamint užtektinam kiekiui angliarūgšės… ar šiam alui jos ir nereikia?
Taip, mažiau saldumo, tad mielėms nereikia ilgai dirbti. Salyklas vien bazinis, tamsus nesalinamas, todėl duoda tik spalvą, o ne kartumą, kuris reikalautų brandinimo. Tas pats ir su apyniais, kurie yra švelniai karstelėję, todėl taip pat nereikalaus 2 savaičių “suapvalėti”.
Dėl angliarūgštės, tai britiškiems eliams jie nebūdingi. Jei labai norisi, galima į kegą įpūst porą atmosferų angliarūgštės, kaip ir padarė vienas JBK forumo narys.
o is kur isigyti visu reikalingu ingriedientu?aciu.
Čia rašėm apie ingridientus: http://tikrasalus.lt/naminio-alaus-receptai/alaus-ingridientai-lietuvoje/
Kodėl šis alus pavadintas Dūdiškių?
Sonata, šio alaus prireikė vieno iš mūsų draugijos įkūrėjo šventei, kuri vyko Dūdiškėse:)
Įdomu…Aš pati iš Dūdiškių, o ir žmonių ten mažoka.Vienkiemis.