Alus ir Euro2008
Prasidėjo Europos futbolo čempionatas, ir panašu, kad Tikrasalus.lt nebus jam abejingas. Keturiolika stipriausių Europos komandų ir dvi šeimininkės aiškinsis, kas taps Europos čempionais. Kol jos aiškinsis, kiekvienas futbolo aistruolis bus priverstas atsakinėti į klausimus – už ką sergi ir kas laimės? Per tris čempionato dienas atsakiau gal 40 tokių paklausimų. Ką čia slėpsi – sergu už Olandiją, o laimės Vokietija (nors vakar oranžiniai dėjo tokį šou, kad gali laimėt ir jie). Na bet kol kas laikykimės nuomonės – kad Vokietija mūsų favoritai. Ir ne tik dėl futbolo.
Svajodamas apie tą gerą laiką, kai žiurėsiu futbolo varžybas, galvojau, kad reikia išsirinkti kokį Euro2008 alų. Tikslas paprastas – kad geras alus papildytų gero futbolo malonumą arba kompensuotų nusivylimą dėl nuobodžių varžybų. Buvo įvykdyti sąžiningi, atitinkantys demokratijos kanonus rinkimai, ir štai rezultatas: Euro2008 alus – Franziskaner Hefe-Weissbier! Labai gera priežastis negailėti vokiečiams čempionų vardų!
Franziskaneris – ko gero idealus alus, leidžiant vasaros vakarus prie futbolo ekranų. Kvietinis, gaivus su subtiliu vaisių kvapu. Lengvai liežuvį kandžioja butelyje gyvenančios mielės, o geras apyningumas neleidžia mielėms pirmauti aromate – vienžo puikus balansas. Jeigu šviesusis Franziskaneris labiau apeliuoja į skonio receptorius esančius burnos viršuje ir ant liežuvio, tai dunkelis yra šiek tiek “apvalesnio” skonio ir labiau linkęs pasijusti gomuryje. Butelaitis dunkelio – skambus akordas paskutiniam varžybų pusvalandžiui!
Taigi linkim gerų vakarų, žiūrint futbolą su Franziskaner Hefe-Weissbier, džiaugsimės, jei olandai taps čempionais, ir neliūdėsim, jei jais bus vokiečiai.
PS. Išreikštos futbolo simpatijos yra asmeninės ir gali nesutapti su kitų Tikrasalus.lt redaktorių, ypač tų, kurie serga už motobolo komandas, nuomone.
Apie Franziskaner alaus daryklą, galima paskaityti čia
Panašūs įrašai:
16 Responses to Alus ir Euro2008
Komentarai
- Martin. M on Lithuanian Countryside Yeast Tales
- Danius on Naminis alus
- Thomas on Apie
- Thomas on Vilkasalės alus
- Peter Rowswell on Lithuanian Countryside Yeast Tales
Kategorijos
- Alinės (42)
- Aludarystė (96)
- Bravorai (4)
- Apyniai (19)
- Bendra (131)
- Eksperimentai (32)
- Filosofija (2)
- Istorija (51)
- Kalendorius (16)
- Maistas (18)
- Ragaujam (57)
- Renginiai (44)
- Salyklas (5)
- Šalys (112)
- Austrija (2)
- Azija (3)
- Belgija (9)
- Britų salos (20)
- Čekija (16)
- Danija (4)
- JAV (13)
- Kaimynai (23)
- Kanada (1)
- Kitos salos (2)
- Lenkija (8)
- Olandija (4)
- Pietų Amerika (1)
- Švedija (1)
- Vokietija (9)
- Stiliai (127)
- Belgian style (10)
- Dunkeliai (7)
- Ekstremalūs (2)
- Eliai (23)
- IPA (6)
- Kvietiniai (12)
- Lageriai (20)
- Lambikai (7)
- Lietuviškas (56)
- Porteriai (18)
- Stautai (9)
- TA Laboratorija (11)
- Uncategorized (1)
Ai dar pamiršau pasakyt, kad dėl alaus simpatijos irgi gali nesutapti :)
valio! mūsų simpatijos sutampa – ir alui ir palaikomai komandai:)
ką, Kiprai darysim, kai olandai laimės? Kokį olandišką alų gersim?:)
Visiškai nesutinku, kvietinis alus man panašus į žalią arbatą… :D
Galėtume padiskutuot apie austriško Marzenbier skirtumą nuo “šiaip lagerio”,
bet tokio turbūt nėra?
Skirtumo t.y…
:D gerai, Jonas nesutinka :) Jį priskirsim austrų palaikymo komandai:)
Šiaip jau galima išskirti tokią lagerio kategoriją kaip Vienna Lager, kuri iš kitų lagerių išsiskiria itin lengvu skoniu, labai šviesia geltona spalva. Austrijoje – tai Marzenbier. Nežinau, gal pagal kilmės vietovę (DOC – taip sakant:) ir galima išskirti tą alų, tačiau šiaip pagal mane jis – tas pats dortmunderis – helles lager.
Marzenbier – vokiškas originalus variantas – tamsios gintaro spalvos ir stipresnis.
O siaip tai lagerių daug ir įvairių gi yra, ypač, galvojant, kad tai fermentacijos būdas, davęs pavadinimą daugeliui rūšių. Pvz, mūsų franziskaneris – irgi lageris
Aš už švedus. O dėl Marzenbier tai aš galvojau, kad jis stipresnis (brandesnis? “tauresnis?”), nes į jį verdant kaip priklaso prieš tradicinio aludarystės sezono pabaigą (kovo mėnesį) sumetami visi resursai, žinios ir bręsta jis ilgiau – atkemšamas spalį?
Tu teisingai galvojai – čia vokiškas toks. Jis iš tikrųjų kovo mėnesį gimęs. Nežinau, kodėl austrai pasiskolino pavadinimą savo šviesiam lageriui…
hmmm suklydau – franziskaneris nėra lageris – jis viršutinės fermentacijos :)
Teisingai, Franciscaner yra ne lageris, o ´kvietinis´, fermentuojamas virsuje specialiomis mielemis.
Pgl wiki, Marzenbier (dar zinomo kaip Oktoberfestbier) pale lager (nors jo spalva gali buti nuo sviesaus iki tamsiai rudo) tradicija kilusi is to, kad pries atsirandant saldymo technologijoms, alus Vokietijoje budavo verdamas tik vesiuoju laikotarpiu -nuo spalio iki kovo. Kova budavo isverdamas paskutinis, kiek stipresnis (tai leisdavo alu laikyti ilgiau) alus, kuris budavo suvartojamas per ceremonija pries nauja alaus sezona. Pasak wiki, sis alus artimai susijes ir su Helles ir su Vienna Lager.
Berods, dar kazkur skaiciau, kad sia alaus tradicija turi ne vien vokieciai ir austrai, bet ir britai. Kas matyt visvien atejo is Saksonijos.
Kadangi motobolo cia netransliuoja, kompensuoju tai stebedamas kone tiek pat dramatiskas Copa Libertadores rungtynes. Taures alus – Cusqueña lageris, gaminamas Cusco regione, geriausias is visu kokiu 7-8 prieinamu rusiu pasirinkimo Peru.
Vyrai, apie ką jūs šnekat? Kas čia per reklama kažkokiam (NE TIKRAS) alui.Čempionatui aš išsiviriau savo TIKRO ALAUS,
panaudojau savus Marynka ir “laukinius” apynius, čekišką salyklo ekstraktą, švelniai patamsinau čekišku juodu salyklo ekstraktu, dėl didesnio azarto dadėjau cukriuko, o prie viso šito viršutinįų mielyčių. Šiuo metu jam dvi savaitės, puikus kartumėlis, veža kaip šešiukė, čia tai TIKRAS gyvas alutis. Sėkmės TIKRO ALAUS supratimo kelyje.
Man taip pat labai patiko olandai. Bet statau už portugalus.
Lietuvių kažkuri istorinė darykla irgi darė “Kovo alų”. Aš tokią etiketę kažkur mačiau… O dabar juk Marzen/Oktoberfest kategorijai priskirtas Švyturio Baltijos.., tai kaip čia?
Aivarai, tai su mielu noru iš tikrųjų tikro alaus paragautume, labai skaniai čia viską aprašai! :) Grįš mūsų aludaris Martynas iš tolimųjų amerikų, sunešim jam savo apynius, liepsim jam tikrą alų virti:)
Smagu, kad skaitai ir kad nepalieki mūsų tikro alaus supratimo kelyje.
Beje šiandien portugalija-čekija, geri tie portugalai, už juos galima statyti, tačiau kelsiu bokalą už čekus:)
Cheers!
Aivarai, taip sauniai trumpai aprasei, gal is to straipsneli “Aivaro Eurocempionato 2008 alus” padarom, gal kokia fotke pridesi :) ?
Aivarai, tai kaip pakrikštijai savo tikrą alų?
taip taip – norėtusi pamatyti bent jau foto ir procesą (jei paragaut neįmanoma:)