Pietų Vokietijos alaus degustacija
Mūsų bičiulis Paul Nevermind, menininkas, kultūros veikėjas ir šiaip geras žmogus, pabuvojo per atostogas Europoj ir parvežė įvairiausių įspūdžių. Juos galite perskaityt jo bloge. Beje, šiandien Povilas švenčia savo gimtadieninį jubiliejų, su kuo nuoširdžiausiai jį sveikinam!
Džiugu, kad pietų Vokietijoj degustuodamas alų, jis nepamiršo mūsų, aprašė savo potyrius, kuriuos dabar ir publikuojame. Povilas žodžių į vatą nevynioja, rašo linksmai ir iš esmės, tad džiaugiamės jo tikro alaus atradimais.
Štai prašom.
_______
Atsisveikinamoji pietų Vokietijos alaus degustacija
Nesu didelis alaus ekspertas- tiesiog, šiaip kartais mėgstu išgerti… todėl šiandien siūlau mesti rimtą veidą į šoną ir alaus degustaciją apriboti grynai neprofesionaliais kriterijais.
Po viešėjimo pas uošvienę pietų Vokietijoje, Baden Wutenbergo regione, leaving parčiui (atsisveikinimo vakarėliui) draugų blogo “Tikras Alus” įkvėptas išsirinkau išbandyti man naujus alaus skonius. Paprastuoju būdu (kuo didesnė kaina ir kuo dailesnis butelis) pardoje išsirinkau penkių tipo gero alaus rūšių pavyzdžius: DAS ECHTE, DAS SCHWARZE, ALLGAUER BUBLE BIER, ROTHAUS HEFE WEIZEN ZAPFLE ir ALTENMUNSTER.
DAS SCHWARZE (juodasis) alus, nors atrodė labai tamsus, nebuvo tirštas ir sunkus, greičiau atvirkščiai – lengvas ir nestiprus (4,9%vol) su tvirtu degintos duonos skoniu,
DAS ECHTE (tikras) vienintelis buvo kažkiek panašus į lietuvišką “Švyturio ekstrą” maišytą su “Tauro tradiciniu”, gal todėl kažkokių ypatingų skonių ar pojūčių nesukėlė, tiesa pistelėjo į galvą labiau nei kiti, nes jo stiprumas 5,7%vol.
Beje, labai didelė atrakcija yra atidarinėti tokius alaus butelius, nes alaus gaziukas su dūmeliu pykšteli kaip šampanas,
Abi alaus rūšys yra gaminamos Štutgarte esančiame Schwaben Braeu bravore, kuris didžiuojasi savo belekiek metų senumu ir istorija. Daugiau informacijos galima rasti jų puslapyje www.schwabenbraeu.de
ALLGAUER BUBLE BIER (berniūkščio) alus rūgštaus- kiek neįprasto skonio. Gerai tiko prie vokiškų ant griliaus keptų riebių dešrų, bet šiaip nebuvo skanus. Jo stiprumas 5,5%vol.
ALTENMUNSTER alus kartaus prieskonio, bet skanus jau vien dėl to, kad iš labai gražaus butelio. Net parsivežėm juos tuščius namo. Žmona žvakėms pritaikys, ir puoš štai interjerą. Žiūrėsim ir smagu bus prisminti, kad alų taip kažkada skanavom. Stiprumas 4,9% vol.
Šios alaus rūšys gaminamos pietų Vokietijos ALLGAU srityje esančiame Allgaeuer Brauhaus bravore. Kaip vokiečiai juokauja, tai vieta, kur karvės gražesnės už moteris (ko gero, toks posakis tiktų ir apskritai visai Vokietijai- aut. pastaba). Daugiau informacijos apie jų gaminamus gaminius jų puslapyje www.allgaeuer-brauhaus.de
ROTHAUS alus daugiau mažiau paplitęs po Visą Vokietiją, tik va šį kartą išbandėme baltojo alaus HEFE WEIZEN ZAPFLE skonį. Visai nemėgstu baltojo alaus, nes kiek Lietuvoje teko bandyti, tiek kartų paleido vidurius (Povilai, ne pagal lietuvišką alų spręsk J – red. past.), tad ir po šio Vokiško varianto buvo kiek neramu, tiesa šį kartą viskas baigėsi laimingai. Alus turėjo Donaldo kramtuškės ir dantistų naudojamo eterio prieskonį, o boba ant alaus etiketės buvo žiauriai panaši į ry-ralio logotipo moterį. Alaus stiprumas 5,4% vol.
ROTHAUS alus gaminamas ir taip jau visa kuo (vyšnių tortu, degtine, mėsa, ledais) žymiame Švarcvalde, iš krištolinio vandens ištryškusio šaltinių kilometrinėse kalvose.
Apibendrindamas norėčiau pastebėti, kad toks degustavimas kokį patyrėme tą kartą prie stalo, buvo kartu ir labai malonus vakaro užsiėmimas, kurį neabejotinai pakartosiu dar ne kartą. Rekomenduoju tai pabandyti ir Jums, mieli blogo skaitytojai!
———
Many thanks and hip hip hooray to Paul Nevermind
2 Responses to Pietų Vokietijos alaus degustacija
Komentarai
- Martin. M on Lithuanian Countryside Yeast Tales
- Danius on Naminis alus
- Thomas on Apie
- Thomas on Vilkasalės alus
- Peter Rowswell on Lithuanian Countryside Yeast Tales
Kategorijos
- Alinės (42)
- Aludarystė (96)
- Bravorai (4)
- Apyniai (19)
- Bendra (132)
- Eksperimentai (32)
- Filosofija (2)
- Istorija (51)
- Kalendorius (16)
- Maistas (18)
- Ragaujam (57)
- Renginiai (44)
- Salyklas (5)
- Šalys (112)
- Austrija (2)
- Azija (3)
- Belgija (9)
- Britų salos (20)
- Čekija (16)
- Danija (4)
- JAV (13)
- Kaimynai (23)
- Kanada (1)
- Kitos salos (2)
- Lenkija (8)
- Olandija (4)
- Pietų Amerika (1)
- Švedija (1)
- Vokietija (9)
- Stiliai (127)
- Belgian style (10)
- Dunkeliai (7)
- Ekstremalūs (2)
- Eliai (23)
- IPA (6)
- Kvietiniai (12)
- Lageriai (20)
- Lambikai (7)
- Lietuviškas (56)
- Porteriai (18)
- Stautai (9)
- TA Laboratorija (12)
- Uncategorized (1)
Užderėjo pas mus marzenais paskutiniu metu, žiūriu. Įdomu, jei sumaišius švyturį su tauru, gal iš tiesų marzenukas koks gautųs?:)
Įdomu, koks ten tas Altenmunster, lyg ir panašu, kad HopfigHerb – apyningas pilsneriukas turėtų būt.
aciu uz sveikinimus! geriausi linkejimai “Geram alui”!!!!
del balto alaus- truth:)