Mano pirmas bandymas
Pirmas bandymas – vykęs

Nu ką, paskutinė karšta vasaros savaitė nusklendė į užmarštį, galima ir prie kompo prisėst, susikaupusią medžiagą paskleist šiam žurnaliuky.

Taigi, va jums tema – ką daryt, jei užsigulėjo ir sugedo koks bačkoje brandintas eliukas, arba koks netikėlis nesusipratęs padovanojo butelką tipiško netikro Švyturio birzgalo? Taip, galima patręšt gėles. Bet mūsų vieno mėgstamiausių alaus žurnalų Londone autoriai Boak & Bailey, patys pirma ir uždavę šį klausimą, jau turi kitą pasiūlymą. Išsikepkite iš to alaus kuo puikiausios ruginės duonos!

Nuo vaikystės man duonos kepimas ir tas kvapas, užliejantis ne tik močiutės kiemą, bet regis, visą kaimą, buvo kažkas nerealaus, kaip koki minkšti patalai, į kuriuos norėjos susivyniot. Ir nieko nėr skanesnio už storą, minkštą, kvapnią, vakar keptos duonos riekę su sviestu! Štai kaip apsidžiaugiau šiuo receptu, kad net du kartus išsikepiau tuos duonos. Receptas gan paprastas, rezultatas – abu kartus puikus.

B&B savo poste pateikia ir originalų receptą, ir savo pastabas dėl ingridientų bei naudotinų alaus rūšių. Iš savo pusės pridursiu tik, kad neklausykit patarimo apie druską ir naudokit tiek, kiek originaliam recepte. Alus tiks bet koks, bet man kvapniausia duona gavosi iš nugaravusio savos gamybos, juodo kaip smala, avižinio stauto. Tad manau, kad neblogai tiks visi tamsūs alūs. Ruginių miltų gauti lengva, o vat kvietinių, tinkamo duonai glitumo – 550C tipo, neradau nė vienoj parduotuvėj. Vietoj jų visai tiko populiarūs 550D ir maksiminiai “ekologinės” linijos nevalyti miltai. Džiovintų kepimo mielių pakeliais irgi nesunku rasti, bet manau, su šviežiom gal ir dar geriau gautųsi.

Siūlau pabandyt ir su mumis pasidalint (bent jau įspūdžiais). Skanaus!

O jei turit idėjų, kaip dar panaudot prastą alų – klokit į komentarus.

Puikiai tinka su naminiu sūriu ir naminiu alum!
Tikra duona puikiai tinka su naminiu sūriu ir tikru alum! Nuotraukoje duona pozuoja su bokalu namie virto “Vasaros Žaibo” alaus (kurio receptą irgi gal kada nors…)

Panašūs įrašai:

Tagged with:
 

11 Responses to Ką daryti su prastu alumi? Ruginę alaus duoną!

  1. Bailey says:

    We don’t speak any Lithuanian, sadly, but your bread looks much nicer than ours!

  2. marsav says:

    Bailey, in this post I’m sharing my love for home-made bread which I was taught to love since childhood, seeing how my grandma used to do it. I’m also sharing about how I slightly improved your recipe by using my home-made, half-year matured oatmeal stout instead of bad beer:)

    The bread smelled and tasted amazing. Must be the oats.

    Together with typical Lithuanian dried cottage cheese and another homebrew (as pictured) it was irresistible.

    Thanks for this amazing idea!

    I am amassing myself for another English post…

  3. kontekstas says:

    Gee, Martynas, the bread looks amazing! It surely reminds me some of my grandma’s bakings, and… the glass in behind… makes the composition just perfect :)

    Actually I think it was a great idea to use the homebrew, not the mass-produced bullshit, for baking as the latter would definitely be spoiling everything. When cooking with beer I don’t even use the massed-produced lagers for the sauce. I don’t know- may it be conservatives or additives – it just doesn’t work.

  4. kontekstas says:

    Ah, and now I suppose your mom could be more happy when the home is filled with smell of bread and not the smell of malt?:)

  5. ramtyns says:

    kontekstas – of course, every mom would be happy for her house to become a bakery AND brewery at the same time:)

  6. Aivaras says:

    teks pervadinti puslapiuką į ‘tikras alus ir tikra duona’ arba tiesiog
    RAUGALAI

  7. A.! says:

    Aciu labai uzh ideja duonos gaminimui! Taip ishsiilgau Lietuvishkos duonytes- tai vat ir pagaminau bent jau Tikra Duonele! Su alumi tikrai paprasta- nakcia uzhraugiau, o ishryto jau minkiau, kepiau. Ir gavosi tiesiok labai skalsi duonyte!
    Su miltais ruginiais- aishku netaip paprasta rasti- shi karta naudojau rasta sheip netaip mishini ruginiu ir kvietiniu miltu.
    Labai skanu ir jau pirmas kartas puikiausiai pavykes!!!
    Pagarba!!
    A.!

  8. ramtyns says:

    Malonu girdėt, A. Boak&Bailey bloge yra dar pora duonos receptų su alum – viena su soda (man nelabai patinka sodos skonis kepiniuose), o kita su salyklo išspaudom, likusiom nuo naminio alaus darymo. Pastarasis labai skanus gavosi, toks kaip kad būna su grūdais, o ir drėgna pakankamai. Tų salyklo išspaudų gal net nebūtina, galima pakeist tiesiog sumaltu salyklu. Reiks kada po kito kepimo čionai perpostint.

  9. Lina says:

    O gal galima lietuviska varianta recepto. Labai noreciau tokios duonytes issikepri, bet trupuri suabejojau del savo anglu kalbos zinojimo ir bijau ka netaip sumaisyti.

  10. ramtyns says:

    Lina, va tau trumpas vertimas, o jei nori apytiksliai išsiversti angliškus tekstus, pabandyk automatinį vertėja (http://translate.google.com)

    Ruginė alaus duona

    200 g ruginių miltų (galima bandyti maišyti su kvietiniais)
    0.3 l kambario temperatūros alaus
    14 g sausų mielių (žinoma, galima panaudoti ir gyvas)
    25 g cukraus
    10-20 g druskos
    25 g sviesto
    1 kiaušinis
    410-480 g kvietinių duonos miltų (galima dalį pakeisti ruginiais)
    7 g kmynų (nebūtina), galima ir kitų sėklų (saulėgražų, moliūgo)
    kukurūzų dribsnių

    1. Sumaišykite rug. miltus, alų ir mieles dideliame dubenyje, uždenkite, palikite šiltai nakčiai. Nešaldykite.
    2. Kitą dieną į tešlą sudėkite cukrų, druską, riebalus, kiaušinį, išmaišykite mikšeriu iki vientisos masės. Jei naudojate, sudėkite kmynus. Pridėkite pakankamai duonos miltų, kad gautumėte minkštą tešlą.
    3. Minkykite ant lengvai miltais pabarstyto lygaus paviršiaus, kol tešla taps lygi/glotni, apie 10 min. Leiskite pakilti šiltai apie 1 val, arba kol padvigubės.
    4. Suspauskite tešlą ir padalinkite į dvi dalis. Suformuokite apvalius ar pailgus kepalus ir padėkite ant riebalais išteptos kepimo skardos, pabarstytos dribsniais. Leiskite pakilti 30 min.
    5. Kepkite prie 205C laipsnių 30 min. Atvėsinkite ant padėklo.

  11. […] Na, blogiausiu atveju iš to alaus kepsiu ruginę duoną :) Taip taip.. ištikro yra toks duonos receptas, skirtas nepavykusiam alui sunaudoti. Mhm, tikrai skaniai skamba.. Tags Muzikiniai-perlai, Vocal […]