Alus virtuvėje
Kadangi TAD laboratorija neapsiriboja vien tik alaus virimu, tačiau retkarčiais pažaidžia su puodais ir keptuvėm maisto gaminimo tikslu, nusprendėm švenčių proga su mielais skaitytojais pasidalinti keletu receptų su alumi, kuriuos kažkada suimprovizavom.
Pastaba 1. TAD labai mėgsta tikrą lietuvišką virtuvę, tad kiekvienam recepte yra kažkokia dalis kulinarinio paveldo, kad ir ką tai galėtų reikšti.
Pastaba 2. Gaminant nesilaikoma gramų, litrų, šaukštų ir kitokių matavimų, o vadovaujamasi mūsų guru A†A Keith Floyd nustatytu matavimo principu: „maždaug tiek“.
Taigi.
Geuze marinuotų lašišų užkanda su pastarnokų čipsais
Reikės:
Geuze
Lašišų filė
Jūros druskos
Grūstų juodųjų pipirų
Krapų (kam nepatinka, braukit)
Alyvuogių aliejaus
Pastarnokų
Gaminam:
Į lėkštę dedame lašišos filė oda žemyn, ir švelniai patepame ją alyvuogių aliejumi. Tada dosniai apibarstome druska (druskos kiekis priklauso nuo filė storumo ir norimo sūrumo) ir juodaisiais pipirais. Krapus smulkiai sukapojame ir apibarstome jais lašišą (šitą žingsnį galima praleisti, bet krapai tikrai suteikia sūdytai lašišai gero gaivaus vėjo). Tada maistine plėvele tvirtai užspaudžiame lašišą ir paliekame ją pastovėti vėsiai bent 12 val.
Lašišai pasisūdžius, peiliu nuvalome krapus, ir gražiai supjaustome filė juostelėmis, odą paliekant lėkštėje. Sudedam lašišos juosteles į indą ir užpilam ant jų gueuze, kad apsemtų.
Tuomtarp, įkaitinam orkaitę iki 180 laipsnių. Nulupame pastarnokus, pjaustome juos plonais griežinėliais skersai (kam patinka šiaudeliais, gali šiaudeliais), padruskinam ir papipirinam. Lengvai patepam kepimo skardą aliejum, suberiam pastarnokų griežinėlius, apšlakstom aliejum ir kepam kol pasidarys skaidriai balti ir traškūs (10-15 min, na OK, gal 20, priklausomai nuo griežinėlių storio).
Po viskam, dedam į lėkštę lašišos gabaliukus ištrauktus iš gueuze ir nusausintus, beriam šalia čipsus. Apibarstom kapotais svogūnų laiškais dėl grožio. Galima šalia papjaustyti agurko juostelių. Galima drėbtelti grietinės, o ant jos dar lašą balzaminio acto. Lašiša valgoma šakute, čipsai rankomis, suvalgius viską, lėkštė išlaižoma. Užgerti Cantillion Vigneronne.
Trinta moliūgų sriuba su Doppel Bock
Reikės:
Doppel Bock
Moliūgo
Alyvuogių aliejaus
Porų
Saliero
Čili
Daržovių sultinio
Malto muskato
Druskos ir pipirų
Grietinėlės dėl grožio
Gaminam:
Supjaustom porus ir salierus kaip įmanoma smulkiau. Puode įkaitinam aliejų ir apkepam jame porus ir salierus, kol jie suminkštėja (ant mažos ugnies). Smulkiai sukapojam čili ir taip pat apkepam. Tada suberiam kubeliais supjaustytą moliūgą. Kepam toliau kokias 3-5 min, pamaišydami, kad visi moliūgo gabaliukai gražiai apkeptų. Pilam doppel bock, na taip gerą pirštą ant dugno, gerai išmaišom, kad visos daržovės įsigertų aromato. Po 2-3 minučių supilam daržovių sultinį (kad apsemtų moliūgų gabaliukus), užverdam, sumažinam ugnį ir paliekam burbuliuoti kol moliūgai visai suminkštės. Padruskinam, papirinam, įberiam muskato. Nukėlę nuo ugnies, duodam sriubai pailsėt penketą minučių, o tada sutrinam su elektrine trintuve iki tolygios konsistencijos. Pilam į lėkštę, pagardinam grietinėle, puošiam baziliko lapeliu. Į sveikatą. Eee.. tai yra skanaus.
Triušis troškintas Baltijos porteryje
Reikės:
Baltijos porterio
Triušio
Miltų
Alyvuogių aliejaus
Svogūno
Česnako
Morkų
Saliero
Pomidorų (gal 5-6 kokių)
Balzaminio acto
Druskos ir pipirų
Cukraus
Vištienos sultinio
Žolelių bukietas (iš šakelių baziliko, kalendros, čiobrelio, šalavijo, mairūno ir apelsino žievelės – galite pratęsti jei norite)
Gaminam:
Veiksmas vyksta sunkiam puode storu dugnu. Įkaitinam aliejų. Triušį, supjaustytą į 8 dalis, apvoliojame miltuose ir apkepam iš visų pusių aliejuje, kol gražiai aukso spalva paskrus. Triušiui apskrudus, išimam gabaliukus iš puodo ir atidedam į šalį. Tuom tarp tame pačiame aliejuje ant mažos ugnies eilės tvarka apkepam svogūną ir česnaką, salierą, morkas. Sudedam nuluptus ir susmulkintus pomidorus, na ir gal 10 min. patroškinam. Įdedam druskos, pipirų pagal skonį, įpilam acto ir duodam jam atsvaros su šiek tiek cukraus. Toks va pagrindas mūsų gražiai burbuliuoja – laikas dėti triušį.
Grąžinam triušį į puodą. Patogiai įtaisome jį tarp padažiuko, kiek luktelim.
O dabar eilė porteriukui! Alus su sultiniu turėtų eiti į puodą santykiu 50 ant 50. Aišku nebūtinai, tačiau kai daugiau alaus, gali tekti paskui apynių kartumą atsverti kokiomis nors kitomis priemonėmis (pvz. su daug čili pipiro). 50/50 turėtų būti optimalu. Taigi supilam alų su sultiniu, įberiam druskos, pipirų ir panardinam žolelių bukietą. Užverdam, sumažinam ugnį, sandariai uždengiam ir paliekam burbuliuoti bent kokioms 2 valandoms, kol triušis pasidarys labai minkštas.
Kaip ir viskas. Patiekti galima su svieste keptomis cukinijomis.
Obuolių pyragas su medumi, graikiškais riešutais, imbieru ir Hefeweizen Dunkel
Reikės:
Hefeweizen Dunkel
Sluoksniuotos tešlos
Obuolių
Medaus
Graikiškų riešutų
Imbiero
Gaminam:
Tešlą iškočiojam iki kokio 1 cm storio, šiek tiek plačiau už kepimo formą.
Obuolius nulupam, supjaustom skiltelėm, sudedam į indą. Uždedam gerą kiekį medaus, įberiam smulkiai sutarkuoto šviežio imbiero, šliukštelim hefe weizen dunkelio ir viską gerai išmaišom. Paliekam kuriam laikui pastovėt.
Kepimo formą tepam lengvai sviestuku, dedam tešlą, ant tešlos supilam mūsų obuolių miksą. Tešlos kraštelius gražiai į viršų užraukiam, kad neduokdie visas gėris iš pyrago nepabėgtų. Apibarstom graikškais riešutais. Šaunam į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių ir kepam kokias 20-30 min. priklausomai nuo pyrago storio. Kad viršutiniai obuoliai nepadžiūtų, o gražiai apskrustų, per vidurį kepimo pyrago viršų patepam lydytu sviestu.
***
Na tai visiems gerų švenčių! Einu į barą.
Panašūs įrašai:
6 Responses to Alus virtuvėje
Komentarai
- Martin. M on Lithuanian Countryside Yeast Tales
- Danius on Naminis alus
- Thomas on Apie
- Thomas on Vilkasalės alus
- Peter Rowswell on Lithuanian Countryside Yeast Tales
Kategorijos
- Alinės (42)
- Aludarystė (96)
- Bravorai (4)
- Apyniai (19)
- Bendra (131)
- Eksperimentai (32)
- Filosofija (2)
- Istorija (51)
- Kalendorius (16)
- Maistas (18)
- Ragaujam (57)
- Renginiai (44)
- Salyklas (5)
- Šalys (112)
- Austrija (2)
- Azija (3)
- Belgija (9)
- Britų salos (20)
- Čekija (16)
- Danija (4)
- JAV (13)
- Kaimynai (23)
- Kanada (1)
- Kitos salos (2)
- Lenkija (8)
- Olandija (4)
- Pietų Amerika (1)
- Švedija (1)
- Vokietija (9)
- Stiliai (127)
- Belgian style (10)
- Dunkeliai (7)
- Ekstremalūs (2)
- Eliai (23)
- IPA (6)
- Kvietiniai (12)
- Lageriai (20)
- Lambikai (7)
- Lietuviškas (56)
- Porteriai (18)
- Stautai (9)
- TA Laboratorija (11)
- Uncategorized (1)
Šakės, nu čia kaip reikiant driokstelėjai, tai su puta.. nagi, kur mano keptuvė:)
Beje, naminiai pastaronkų čipsai o ir patys pastarnokai (pat tikriausia lietuviškiausia šakniavaisinė kultūra!) – man didžiulis šių metų atradimas. Su kastiniu (išduosiu paslaptį, kad skaniausią teko pirkti Priekulėje), raugintais agurkėliais ir pasirinktu alumi – puiki pradžia puotai ir pretekstas dar vienam bokalui.
Kon, nepapyksi, kad net nuotrauką savo čipsų įkroviau:)
Ir kam norisi dar receptų, čia Beer Advocate puslapiai su jų receptais Padėkos dienai – tiks ir kitoms šventėms:) http://bit.ly/4MxAfk (PDF dokas)
na liuks daugiau tokiu puglikaciju
ale va tik dabar suzinojau kad Floydas ATA
Mano mylimiausias su alumi – http://giedrius-v.livejournal.com/40566.html
Geriausiai tinka ir pan labiausiai patinka su Guinness ar kitu tamsiumi arba su stipresniu ale. Lager’is nelabai tinka.
Tikrai skainu ir paprasta.
Ramtyns, tai kur jau čia pyksi, kaip tik ir norėjau kad įmestum kokią foto iš savo kulinarinių potyrių. Juk per tave ir man tas senovinių pastarnokų atradimas atėjo:) Kalvarijų turguj dar mane bobelė paprotino, kad pasternokus su moliūgais galima miksuot ir gaunas toks salsvesnis baltai/geltonas čipsų miksas:) Padarysiu kada, eilinės degustacijos proga:)
Tami straipsnie bova visiška pamiršts alus kap įkvėpėma šaltinis, či rymts reikals, aš pvz šindy iš ryta planavau prakepti inpregnouta vištyti ir mažutieli pyragieli vardu Palunguos varškietis, bet inmetus smagu bakalioka jūduošiaus iš piečkas ištraukiau didžiausi kepala šafraninis dounas, kuoki tai suvyniuota monstra su joudas serbėntas ir varški(palaiduos vaizduotis vaisiu), tus aukščiau minietus reikalus ir unt ugnėis da kaist spongouliu mirkals vištyčiou. Bijau ir begerti dar alaus, bo mon jau viskuo per akis:)