Kaip ir kiekvienais metais, per žiemos šventes lankau tėvus Žemaitijoje. Kaip ir daugelio šeimų Lietuvoje, Kūčių stalas – tradicinis, bet šiame krašte stalas turi savų patiekalų, kaip antai virti kopūstai su žirniais, cibulynė (silksriubė), ir daugelis kitų. Štai ką apie svarbiausią jų rašo “Žemaičių žemės” žurnalas 2003 m:

Kūčia – svarbiausias šventos Kūčių vakarienės valgis. Jis skirtas tiek namiškiams, tiek ir protėvių vėlėms. Gaminant kūčią šutinti ar padaiginti kviečiai (gali būti ir miežiai, rugiai), žirniai, pupos, riešutai, aguonos, kanapės sumaišomos su medumi pasaldintu vandeniu. Pagal tradiciją, kūčios turi paragauti visi, kas sėdi prie stalo, indas su kūčia siunčiamas aplinkui stalą. Papildomai prie kūčios dar valgomi obuoliai, riešutai. Apeiginis kūčios valgymas turi lemti derlingus, vaisingus ateinančius metus.

Ten pat rasite minint alų kaip vieną iš įprastų “patiekalų” ant stalo, nors šiais laikais man to nebetenka matyti – galų gale, naminio alaus retas kas iš mūsų tėvų daro, o pirktinio pramoinio alaus ant šventinio stalo gėda statyti. Teko girdėti, kad Aukštaitijoje kūčios tebešvenčiamos su alumi, ar gali kas nors iš skaitančių patvirtinti?

zemaiciu.jpg.330x330_q85Tėvų virtuvėje yra lentyna, kuroje guli tradicinių ir šiuolaikinių patiekalų knygos. Viena mano mėgstamų knygų joje – J. Uginčienės “Žemaičių valgiai” (Mintis, 1977.) Pasklaidęs ją, rasi ne vieną patiekalą su alumi – o iš įvairių šaltinių žinome, kad anksčiau naminis alus Žemaitijoje buvo verdamas kone kiekvienoje šeimoje. Nors tai ir nėra išskirtinai šventiniai patiekalai (grynai šventinius patiekalus rasite kitoje nuostabioje knygoje “Metai už stalo”), tačiau jie skirti šaltajam sezonui. Parinkau porą receptų, jei norėtumėte paįvairinti savo stalą.

Alaus sriuba su aguonų pienu

1 l naminio alaus, cukraus pagal skonį, 1/2 stiklinės aguonų, 200 g šviežios varškės, šaukštas kmynų.

Alų pakaitinti, tik neužvirinti. Į karštą alų įpilti aguonų pieno ir išmaišyti. Varškę supjaustyti kvadratėliais arba ruoželiais kaip makaronus, sudėti į alaus sriubą ir įberti kmynų. Valgyti karštą su duona. Kas mėgsta gali pagal skonį pasaldinti, o kas nemėgsta – įberti druskos.

Naminio alaus sriuba su žemaitišku sūriu

2 stiklinės alaus, 2 šaukštai grietinės, 2 nepilni šaukštai cukraus, kiaušinio trynys, 1 kiaušinis, 50 g. sūrio su kmynais, šaukštas miltų, truputis riebalų.

Alų užvirinti. Kiaušinio trynį išplakti su cukrumi bei grietine ir supilti į ataušintą alų. Sūrį supjaustyti gabaliukais, suvilgyti išplaktame kiaušinyje, apvolioti miltais, pakepiti riebaluose ir paduoti prie sriubos. Sūrį galima suvilgyti ir tešloje (1 kiaušinis, 1 šaukštas vandens, miltū). Sriuba valgoma šilta.

Daugelį šios knygos receptų rasite suvestų čia, o pačią knygą galite rasti ir įsigyti naudotų knygų svetainėje sena.lt.

 

Panašūs įrašai:

Tagged with:
 

Comments are closed.