Mūsų alūs

Vienas pirmųjų eksperimentų

2010m. kelių bičiulių, namuose darančių alų, galvose gimė mintis išsinuomoti bravorą ir savo namudinius eksperimentus paleisti į platesnius vandenis. Taip Lietuvoje pradėjome gipsy brewing arba “čigoninės”, kontraktinės aludarystės praktiką ir į Lietuvos sceną paleidome pirmuosius komercinius pasaulinių alaus rūšių (tokių kaip IPA, special bitter, ordinary bitter, gruit) egzempliorius – pirmuosius turbūt nuo antro pasaulinio karo, iki kurio daugelis jų čia jau buvo populiarūs.

Ne, tai nėra tiesiog savo etiketės uždėjimas ant kažkieno kito pagaminto alaus. Šioje aludarystėje mes turime pasirūpinti receptūra, medžiagomis, technologija, pritaikyti bravoro technines galimybes savo alaus gamybai, kontroliuoti procesą nuo pradžios iki galo su bravoro darbuotojų pagalba, ir sušlapti kojas bei susitepti rankas plaunant įrangą ar iškraunant panaudotą mentalą. Jei nesi daręs pastarojo žingsnio, tuomet negali saves laikyti pilnaverčiu bendradarbiu.

Tad žemiau – TAD ir draugų sukurto sezoninio bei eksperimentinio alaus, atsiradusio prekyboje, sarašas.

Šio alaus nerasite bet kada, ar bet kuriame bare. Jis atsiranda trumpam – kai jį sukuriame, ir kai eksperimentas pavyksta. Jo visada per mažai, bet tokia jau kontraktinės aludarystės specifika.

Visi šie alūs pagaminti bendradarbiaujant su mažais Lietuvos bravorais kontraktiniu pagrindu, tai yra, mūsų receptai, technologija ir priežiūra, o bravoro – įranga ir nuostabūs žmonės, padedantys įgyvendinti šias užmačias. Kadangi jie pagaminti legaliai veikiančiuose bravoruose, juos galėjome pateikti ne vien šeimai ir draugams, bet ir platesniai auditorijai.

  • 2010 m. pavasaris – “Atpūtys” (statinėse) ir “Vasarvidžio nakties alus” (buteliuose) – pirmasis tikras Lietuvoje pagamintas britiško stiliaus IPA (Indian Pale Ale) nuo antro pasaulinio karo laikų. Pagamintas Kupiškio alaus bravore, bendradarbiaujant su graiku virėju-namudiniu aludariu Nicos Papandreu. Alk. 4.8% ABV (atsiliepimai čia, čia ir čia)
  • 2011 m. vasaris – “Inkaras” – Ordinary Bitter, 2012 m. sausis – “Saulbrols” – Special Bitter – abu pagaminti Virkštininkų bravore, pilstyti išskirtinai Rio Pub’e Klaipėdoje
  • 2012 m. spalis – “Viržinis” – sezoninis gruit elis su viržiais, kurį kartu su kolektyvu Curva pisces (lot. “kreivos žuvys”) išvirėme Tauros bravore Panevėžyje. Alk. 4.5% ABV. Pilstyti geruose trijų didmiesčių pubuose. Aprašymas čia, atsiliepimai: BeerGeek, Modestas, Pingvi.
Foto iš Mindaugo G. blogo

Foto iš Mindaugo G. blogo

  • 2013 m. liepa – “Herkaus Kanto Auksinis” – Golden Ale, pagamintas bendradarbiaujant su Panevežio alaus darykla. Aprašymas čia
  • 2013 m. gruodis – “Jungle Bells” – New World Red IPA, pagamintas bendradarbiaujant su Gintaro bravoru. Aprašymai čia, atsiliepimai čia, (b.d.)
  • 2015 m. gegužė-rugsėjis – “Auksinis” pakeičiamas ir tampa pastoviu sezoniniu vasaros Golden AleVasaros Griausmas” kolaboruojant su Kauno Apynio bravoru. Aprašymas čia, atsiliepimai čia.
  • 2015 m. gruodis-gegužė. Tęsiame Okeanijos temą ir naujas Raudonasis Okeanijos Pale Ale ROPA (kolab. su Kauno Apyniu) pilstomas ne tik Vilniuje ir Klaipėdoje, bet ir Kaune. Aprašymas čia, atsiliepimai čia.

Bus daug daugiau, sekite šį puslapį.

 

One Response to Mūsų alūs

  1. […] Vietoj atsiprašinėjimo dėl retai atnaujinamo blogo, pristatome apčiuopiamą rezultatą, ir (bent jau mums patiems) didelę naujieną! – naujausią mūsų pačių alų, kurį kartu su kolegomis aludariais išvirėme kontraktiniu pagrindu mažame bravore. Ką turiu omeny sakydamas “naujausią”? Visą mūsų išleisto alaus sarašą pažiūrėkite skyriuje “Mūsų alūs“. […]