Atnaujinimai – raudona spalva.

Vietoj atsiprašinėjimo dėl retai atnaujinamo blogo, pristatome apčiuopiamą rezultatą, ir (bent jau mums patiems) didelę naujieną! – naujausią mūsų pačių alų, kurį kartu su kolegomis aludariais išvirėme kontraktiniu pagrindu mažame bravore. Ką turiu omeny sakydamas “naujausią”? Visą mūsų išleisto alaus sarašą pažiūrėkite skyriuje “Mūsų alūs“.

Šis – sezoninis viržių alus, arba tiksliau, gruit elis. Man pačiam tai jau penktasketvirtas viržių alaus virimo sezonas (apie pirmąjį rašiau čia), ir visada laukiu to vasaros pabaigos meto, kai pamario pelkės ir pievos, kuriose mėgstu lankytis, pavirs violetine žydinčių viržių jūra, o šioji – pagaliau pataps kvepiančiu gėrimu mano bokale.

Norint išvirti gerą alų, reikia dar daugiau gero alaus

Bet sentimentus atmeskime, trumpai apie reikalą. Pirmiausia, tai bendras TAD ir aludarių grupės iš Vilniaus “Curva piscis” (lot. “kreivos žuvys”) kūrinys, virtas Tauros bravore Panevėžyje. Jam rinkome viržius skirtingose Lietuvos vietose – Dzūkijoje ir pamario pelkėse, tada suvežę į Panevėžį, pasiraitojome rankoves ir ėmėmės darbo. Prieš tai jau buvome suformulavę receptą, remdamiesi įvairiuose šaltiniuose atrasta informacija. Tikslas – leisti pasireikšti viržių aromatui ir skoniui, todėl apynių ir salyklų balansą bei mieles reikėjo parinkti taip, kad šie nedominuotų (receptą rasite čia).

1000 litrų virimą buvo lengviau suvaldyti, jis praėjo sklandžiai, juolab kad CP jau buvo šiame bravore eksperimentavę su MJR kaduginiu alumi, tad buvo lengviau izoliuoti netikėtumo faktorius. Ir štai, davus Viržiniui subręsti keturias savaites, ruošiame šį savo kūdikį pateikti jūsų teismui.

Kai kur jau net nuo šio ketvirtadienio (2012 spalio 25)  jo galėsite paragauti mums draugiškose alinėse, kurių sarašas bus atnaujinamas čia ir per Twitter/Facebook kanalus.

Lyg būtų maža rūpesčių, keturias statines alaus atskyrėme ir specialiai paruošėme – papildėme alaus ir dalies paliktų žiedų plikalu – taip išgaunant dar daugiau aromato! Deja, negalėjome jo pristatyti į visus miestus. Kur galėsite paragauti šio “spec. rezervo”, taip pat žemiau.

2012-11-19: Atnaujinimas – baruose šis alus baigėsi. Lapkričio 18 pasirodė buteliai – “Bambalynėje” Vilniuje ir “Špunkose” Klaipėdoje bei Panevėžyje.

  • Leičiai” – Stiklių g. 4, Vilnius – nuo spalio 25
  • Herkus Kantas” – Kepėjų g. 17, Klaipėda – nuo spalio 25 (spec. rezervas)
  • W1640” – Kurpių g. 29, Kaunas – nuo spalio 25 (spec. rezervas)
  • Tauros loftas” – Senamiesčio 29, Panevežys – nuo spalio 26
  • Akivarai” – Jakšto g. 5, Vilnius
  • Transilvanija – Mėsinių g. 3, Vilnius – nuo spalio 25
  • Marsas – Trakų g. 15, Vilnius – nuo spalio 25
  • 400 vienetinių butelių – spec. alaus parduotuvėse – nuo lapkričio 18 – “Bambalynės” ir “Špunkos” parduotuvėse Vilniuje, Klaipėdoje, Panevėžyje.

Na ir pabaigai – trumpas “oficialus” šio alaus aprašymas, kurią bandysime sutalpinti į 400 limituotų butelių, atsirasiančių lapkritį specializuotose alaus parduotuvėse, nugarines etiketes. Beje, alus bus tik stikliniuose buteliuose, nes tikras alus ir kreivos žuvys plastiko nemėgsta.

– – –

Vos nepavėlavome prisirinkti žiedų Aukštumalos pelkėje – vorai ima tankinti tinklus maždaug ties viržių žydėjimo pabaiga. Foto: Aistės Dargužaitės

VIRŽINIS

sezoninis specialios technologijos alus (gruit elis)

Alk: 4.5% ABV
Sudėtis: salyklai – vokiškas miežinis, Munchen, Melanoidin, Carared ir kvietinis; viržių žiedai, apyniai, angliškos elio mielės.

Baro “medalis”. Dizainas: Aistė Dargužaitė

Viržis – rausvai žydintis augalas, plačiai paplitęs Lietuvos teritorijoje. Viržio žiedai išskiria kvapnų nektarą, kurį renka ne tik bitės, įvairūs vabzdžiai, bet ir… aludariai.

Viržių alus žinomas bent keletą tūkstantmečių – archeologai aptiko viržių pėdsakų vieno seniausių fermentuotų gėrimų inde, datuojamame 2000 m. prieš Kr.

Šis alus nuo senų senovės apipintas legendomis, minimas skandinavų sagose, škotų mite apie narsiuosius piktų žmones, kurių karalius paaukojo sūnaus ir savo gyvybę, idant išsaugotų svaigaus ir jiems galią teikusio viržių gėrimo paslaptį.

Vedami smalsumo ir noro suprasti nepaprastą viržių alaus skonį, remdamiesi išlikusių receptų aprašais, sumetę viržius, pačių surinktus skirtingose Lietuvos vietose, Tikro alaus draugija ir aludarių grupė Curva piscis sukūrė savą šio alaus versiją. Joje salyklas ir apyniai suderinti taip, kad neužgožtų subtilaus viržių aromato ir skonio.

 

40 Responses to “Viržinis”, mūsų pačių alus – alinėse ir parduotuvėse! (info atnaujinta)

  1. Paulius says:

    Žiauriai noriu paragauti!

  2. Marius says:

    Virta Panevėžyje, o pačiame Panevėžyje nėra kur paraguti …tai šaunumas neišpasakytas ;/

  3. ramtyns says:

    Mariau, greičiausia bus ir Panevėžyje, bent jau Tauros lofte ar “Špunkoje” ten pat.

  4. cincas says:

    gal galima 1-2 buteliukus užsirezervuoti? plz :)!

  5. ramtyns says:

    Simonas atrado įdomų 1974 rusų animacinį filmą to paties škotų mito motyvais, pagal R. Stevensono eiles: http://www.youtube.com/watch?v=fM0Mq6JnkWM

    @Linai – tau kaip TAD nariui, rezervuota!

  6. Dadis says:

    Tai “Viržinį” pilstys “Leičiuose” ir “Akivaruose”, o to limituoto butelinio bus galima nusipirkt “Bambalynėje” – teisngai supratau?
    Dėkui.

  7. ramtyns says:

    @Dadi: taip, buteliais bus lapkritį Vilniuje tik “Bambalynėje”, o kituose miestuose – specializuotose alaus parduotuvėse “Špunka” (Panevėžyje, Klaipėdoje, Utenoje, Mažeikiuose). Tik stikliniuose buteliuose – nes tikram alui plastikas netinka.

    Pilstomas bus jau minėtuose baruose, o taip pat dar keletoje kitų, su kuriais derinama logistika. Šiame puslapyje ir socialiniuose kanaluose stengsimės paskelbt naujausią barų informaciją.

  8. kazys says:

    Geros žinios! Kada pasirodys baruose? Ar jau galima Kaune į “W1640” keliauti?

  9. ramtyns says:

    @Kazy, taip, kiek žinau, W1640 turėtų paleist kraną taip pat šį ketvirtadienį.

    • kazys says:

      Ačiū už žinią!

      P.S. Parašykite dažniau. Malonu skaityti raštingų žmonių tekstus apie alų.

  10. cincas says:

    Ramtyns, dėkui didelis. keisim į vokišką butelį :)

  11. ramtyns says:

    Beje, procesas buvo panašus į šį: http://www.youtube.com/watch?v=tCYgTaPWKSE

    Williams brewery skelbiasi paveldėję savo viržinio receptą iš senos moteriškės, kuri atnešusi šeimos receptą senovine gėlų kalba.

  12. ramtyns says:

    “In 1988 a lady of Gaelic decent came into the shop with a translation of the recipe for ‘Leanne Fraoch’ that had been handed down through the generations. It was her simple goal to recreate a batch of this historic brew to share with her family.”
    http://www.williamsbrosbrew.com/our-story

    Reikia pridurti, kad šis elis buvo viena iš inspiracijų ir recepto formavimo ištakų ir mūsiškei versijai.

  13. ramtyns says:

    Atnaujinimas panevėžiečiams: Tauros lofte statinės atkimšimas penktadienį, spalio 26

  14. gapas says:

    špunkoj bonkės nuo kada?

  15. ramtyns says:

    Atnaujinimas vilniečiams: “Marsas” pilstys šiandien (spalio 25) iškart atsidarius barui.

    @Gapai – už savaitės kitos.

  16. Dadis says:

    O kada bus buteliai “Bambalynėj”? Šiandien jau galima eit teirautis?

  17. ramtyns says:

    @Dadi, ne, buteliai dar tik pildomi, etiketės spausdinamos. Buteliuose parduotuvėse tik lapkritį, kol yra proga, galit paragaut alinėse.

  18. Evaldasd says:

    Ka tik is Bambalynes, dar JO ten nera

  19. Dainius says:

    Vakar jau nuskuodžiau Bambalynėn, nelabai tikėjaus, kad jau turės, bet gal?! Ne, reiks vėliau užsukt.
    Ragavau Marse, bet tokį šaltą įpila, kad negali normaliai įvertint. Jei įmanoma, nustatykit aukštesnę temperatūrą, ne kokį beskonį lagerį gi pilstot! O šiaip skanus elis, šaunuoliai, vienas malonumas gerti baruose (tik ne šaltą kaip ledas:) tokius alus.

  20. ramtyns says:

    Matyt kažką ne taip prainformavom, alus buteliais dar neparuoštas, parduotuvėse turėtų atsirasti tik lapkritį.

  21. ramtyns says:

    @Dainiau, taip, elis turi būt pilstomas kokių 11-14C, t.y. šiltesnis nei tipiški lageriai.

    Prašėme ir barų, kad tokį pilstytų, deja pas daugelį stovi kelių kanalų šaldytuvai, o tai reiškia, kad didindami jų temperatūrą, jie padidins temp. ir kitiems tuo šaldytuvu aušinamiems alums, kurie dažniausiai – lageriai ir kvietiniai.

    Vienam Klaipėdos pube buvo rastas kompromisas – į vieną šaldytuvą pajungti trys alūs, kuriems nereikia tokios žemos temperatūros. Šaldytuvą teko apskritai išjungt pradžioje, nes jame kaip supratau (gal priklausomai nuo konstrukcijos) jau būna ledas.

    Žodžiu reikalaukite iš barų tinkamos temperatūros elio, bet kol elių priežiūra dar visiems naujiena, kurį laiką pabūkite atlaidūs;)

    Kiek žinau, Leičiai geriausiai pasiruošę eliams – anksčiau esu matęs kaip pas juos pompa, be angliarūgštės, traukiamas alus iš statinių, laikomų šaldytuve. Va čia tai tikras real ale! Jei kas buvot Leičiuose, pakomentuokit.

    • Paulius says:

      Viržinis Leičiuose patiektas be priekaištų, ragavau vakar.
      O kas liečia Leičius, tai savaitgalį kažkurį elį gavau surūgusį. Taip pat vakar, ragavau Vasaknų tamsų, kuris buvo kambario temperatūros, matyt, viržinis šaldytuvą pavogė…

    • ponasniekas says:

      Į Vilnių alus atvyko tiesiai iš bravoro tankinės ir iš karto buvo pajungtas baruose. Kadangi 50 litrų gumuoti kegai labai sunkiai atiduodą temperatūrą, tai visiems teko ragauti šaltoką. Ir, matyt, kiek mielingą, nes po kelionės mielės biški sukilo. Šiaip barai informuoti apie pateikimo temperatūras.

  22. skelo says:

    O Kaune buteliais bus imanoma kazkur rasti?

  23. Marius says:

    Dėkui Tauros lofto barui už suorganizuotą alaus įpylimą išsivežimui (dėl tam tikrų priežasčių negaliu pats atvykti), alus super. Daugiau tokių įvairesnių alų!

  24. ramtyns says:

    Ačiū BeerGeekams, paragavusiems ir parašiusiems nuomonę: http://beergeek.lt/virzinis-alus/

  25. petka says:

    labai norejau paragauti sio alaus bet jo niekur nera .buvau Spunkose Klaipedoje Utenoje,Senamiescio lofte tai ten niekas net negirdejo apie toki alu.kam klaidinti zmones.ar dar galima kur nors jo gauti.

  26. ramtyns says:

    Petka, alus baruose baigėsi, o parduotuvėse dar neatsirado, nes tik dabar baigiami ruošti buteliai. Žmonių stengėmės neklaidinti, parašyta – buteliai bus lapkritį, reiškia tikimės, kad taip ir bus. Apie atsiradimą parduotuvėse bus pranešta atskirai.

  27. ramtyns says:

    Ačiū ir Modestui, kuris net į Vilnių nukeliavo paragaut Viržinio, o po to aprašė: http://mgkolekcija.wordpress.com/2012/11/06/medziojant-alu-vienu-suviu-nusauti-du-zuikiai/

  28. Linas Č. says:

    Pagaliau pavyko ir man paragauti Viržinio (tik šiandien, nes vis niekaip “neprieidavau” iki Leičių :-).
    Įpylė iš naujos statinės (anot barmeno), deja- alus buvo kiek per šaltas eliui. Mano įspūdžiai:
    Spalva – liepų medaus, matinė (drumstas). Aromate jauciasi salyklas ir vos pagaunamas “gėliškumas”, kurį , matyt, ir suteikia viržiai. Alaus kūnas: lengvai vidutinis. Skonis rūgštelėjęs, salykliškas, tik “antrame aukšte” prasimuša švelnus pievų augalų ir medaus pobūdžio karstelėjimas. Poskonyje pastarieji vėl šmėkšteli, bet juos reikia “gaudyti” (nes, kaip nebūtų keista, vieno gurkšnio poskonyje to “gruit” jausdavosi daugiau, kito – vos vos, trečio – bemaž visai išnykdavo, ir vėl iš naujo…).
    Apskritai, mintyse lyginant su “Fraoch Heather”, kuris tiesiog alsuoja stipriu gėliniu (anyžiniu-levandiniu) kvapnumu, Viržinyje mažiau “heather/gruit” charakterio, jis žymiai švelnesnis, lengvesnis, ne toks “kategoriškas”:). Mielas alus, bet būtų smagu paragauti ir palyginti tą “sustiprintą” jo atmainą, taipgi butelinį šiojo variantą (prisimenu, kad bare pilstomas “Fraoch” /Inverness miestelyje, Škotijoje/ pasirodė irgi kažkaip švelnesnis, “nuosaikesnis”, negu iš butelio gertas).

    Beje, ten pat, “Leičiuose”, paragavau ir Dundulio “Smako”. Priešingai negu kai kuriems, apie jį rašiusiems (kažkur internete skaičiau), jis man paliko visai neblogą įspūdį. Ypač poskonyje, kuriame pasijuto toks savitas karstelėjimas – tartum šalia apynių būtų pelyno ar kraujažolės įdėta… (?)

  29. Linas Č. says:

    Prisiminiau anksčiau ragautą “gruit” tipo alų Nyderlanduose. Prieš ketvertą metų ten viešėdamas buvau nuvykęs į gražų senovinį Harlem miestuką (kiek pamenu, kažkur apie 20 min kelio traukiniu iš Amsterdamo). Pažiopsojęs į jo grožybes, užbėgau pasislėpti nuo prapliupusio lietaus i vieną užeigą – centrinėje aikštėje, visai šalia Harlemo katedros. Ten pamačiau iki tol man negirdėtą
    “Jopen Koyt” alų (0.33 buteliuką), kurio etiketė ji pristatė kaip “gruit” alų. Paragavus, man patiko jo stiprus pievų gėlėmis ir pipirais dvelkiantis aromatas ir “čai” arbatą primenantis, netgi kažkiek “mediciniškas” (anyžių? pipirmėčių?) skonis bei poskonis, tad specialiai jo paieškojau Harlemo parduotuvėlese. Pavyko rasti ne tik jo, bet ir dar kelis “Jopen’us” :)

  30. petka says:

    kazkas zadejo informuoti kada atsiras buteliai.gerai kad nelaukiau ir ieskojau.ir stai rezultatas.kai kuriose parduotuvese paemiau paskutinius butelius.alu jau baigia parduoti.

  31. ramtyns says:

    Petka, ačiū už priminimą – tiesa, patys ne viską sužinome pirmieji. Panašu, kad alus kai kuriose parduotuvėse atsirado savaitgalį, kai prie kompo irgi nesėdime. Vakarykščiais duomenimis, sandėliuose dar liko apie 200 butelių Viržinio, tad jo turėtų dar pristatyti į užsisakiusias parduotuves.

  32. Dadis says:

    Tai ar jau yra “Viržinio” “Bambalynėje” ar kur kitur? Nes matau jau ragauja žmonės tą “Viržinį” iš butelio:

    http://pingvi.com/tasting/kolaboracinis-alus/

  33. ramtyns says:

    @Dadi – taip, kaip mane informavo, Bambalynėje ir Klaipėdos/Panevėžio “Špunkose” jau yra (būna) buteliuose, o jei baigėsi, tai dar turėtų atvežt, nes yra likučių sandėliuose.

  34. ramiva says:

    labai aciu uz info .gavau Virzinio etk i savo kolekcija.turiu prasyma gal kas turi Menuo Juodaragis etk ar tusciu buteliu su siom etk.kadangi buvo mazai info tai praziopsojau ir neturiu sios etiketes kolekcijoje.taip pat gal kas turi namudiniu aludariu etk.is anksto dekoju .mano tel 8 618 09575.Ramunas.jei galite man padeti su nekantrumu lauksiu ziniu.

  35. Dadis says:

    Atnaujimimas – “Leičiuose” pilstomo “Viržinio” dar yra, ir sakė nemažai – informacija iš “Bambalynės”, gauta prieš kelias valandas. :)
    Pagaliau nusipirkau butelinio “Viržinio”. Keli klausimėliai:

    a) apie pateikimo temperatūrą informacija čia jau matau pateikta (11-14 laipsnių), bet, kad nežaist su termometru, gal galima būtų paprasčiau – kiek laiko reiktų palaikyt alų, ištrauktą iš šaldytuvo, kad jis jau būt tinkamas degustavimui?
    b) dėl alaus brandinimo – ramtyns kitame bloge rašė:

    “Siandien ragavau kito rezervo – du menesius brandinto Virzinio, ir tai yra didziulis skirtumas nuo to ka ragavau pries menesi – “sesijiskumas” islikes, taciau isryskejo aromatai, suvientisejo skonis, kondicija issibaige – tai iskart matosi is putos ir aromato, bet ilgiau ragaujant, pasijaucia visos gerosios savybes. Aisku viena – virziniam alui ilgas brandinimo laikas yra vienas labai svarbiu faktoriu”

    Maniškio alaus galiojimas iki gruodžio 6 d., bet gal apsimoka ilgiau palaikyt, pabrandint, jei jau ramtyns taip rašo? Ar visgi geriau netampyt likimo už ūsų ir išgert kol dar galiojimas nesibaigęs? :)

    Dėkui už patarimus.

  36. Dadis says:

    Pagaliau prisiruošiau paragaut – 12 laipsnių temperatūra, tulpės formos taurė… Vos-vos rūgštelėjęs, kvepia kažkokia augmenija (matyt tais pačiais viržiais), drumstas, puta ilgai nesilaiko, bet geriasi labai skaniai. Lauksim naujų eksperimentų! :)

  37. […] apie naują alų, barus pasiekė antra bendro Dundulio ir TAD sezoninio alaus”Viržinis” serija – nors šiemet alaus buvo pagaminta dvigubai daugiau (per porą tonų), netikėto […]