Alaus stiliai
Pagal vyraujantį susitarimą, stiliais vadinama tradicinė klasikinių alaus skonių kategorizacija, pagrįsta skirtingais receptais. Grupė artimų/panašių stilių jungiama į šeimą.
Šiame žodyne pirma pateikiame originalų pavadinimą, ir tik tada, jei egzistuoja, lietuvišką vertinį. Žodynas nepretenduoja į išsamumą, prašome informuoti apie pastebėtas klaidas arba patikslinimus.
– – – – –
Abbey ale, Abbey beer. Belgiška stiprių, vaisinių alaus rūšių, gaminamų arba inspiruotų Trapistų ordino vienuolyno aludarių.
ale: elis. Alus, gaminamas su elio mielėmis. Kai kurie stiliai: golden ale (auksinis elis), brown ale (rudasis elis), mild ir bitter (biteris).
alt, altbier. Vokiškas alaus stilius, panašus į britiškus bitter arba pale ale. Šie alūs asocijuojami su Dusseldorf miestu.
Baltic Porter: Baltijos Porteris. Karališkojo stauto brolis, XVIII a. britiškų eksportinių porterių palikuonis, verdamas Lietuvoje, Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Švedijoje, Suomijoje ir Rusijoje. Stipresnis ir tirštesnis nei klasikiniai britiški porteriai. Gilūs, tamsūs, daug skonio sluoksnių, saldaus, ramaus salyklinio skonio, romo, razinų ir saldymedžio užuominos, skrudinto salyklo fonas, tamsūs – labiau, šviesūs – mažiau apyniuoti. TAnksčiau buvęs viršutinės fermentacijos, šiandien dažniau – apatinės. Vidutinis stiprumas: 7-10% ABV.
barley wine: miežių vynas. Ypač stiprus elis, kilęs Anglijoje, dabar gaminamas daugelio JAV aludarių. Kai kurias alaus rūšis, gaminamas mažųjų Š. Rytų Lietuvos aludarių, galima būtų priskirti šiai kategorijai.
blond, blonde. Pagrinde prancūziškas arba belgiškas terminas auksinės spalvos alui pavadinti.
bock. Vokiškas terminas stipriam sezoniniam alui. Yra keletas variacijų.
California common, steam beer: Amerikietiško tipo alus, kuris fermentuojamas lagerio mielėmis, tačiau salyginai aukštoje temperatūroje. Steam beer pavadinimas kilęs iš Anchor Brewing kompanijos Kalifornijoje.
ESB, Extra Special Bitter: stipresnė klasikinio Britiško biterio versija, bet ne per stipti. Įprasto biterio >pradinis tirštumas yra 1.035-1.038, tuo tarpu ESB – nuo 1.045 iki 1.055.
gose. Leipcigo kilmės kvietinis alus, turintis savitą sūrų skonį.
gueuze, geuze. Jauno ir brandinto lambic alaus mišinys, maišomas išgauti putojantį, gaivinantį gėrimą.
heavy (ale): sunkusis (elis). Tradicinis škotiško elio stilius, charakterizuojamas salyginai didelio alkoholio kiekio ir pabrėžto salyklo skonio.
hefeweizen. Vokiškas terminas kvietiniam alui su mielių nuosėdomis.
hell, helles: šviesus. Vokiškas terminas, žymintis blyškios spalvos alų.
IPA, India Pale Ale. Alaus rūšis, turinti ypač apyniuotą pobūdį. Dažnai “sausai apyniuotas”. JAV gaminamas IPA pasižymi dideliu stiprumu, tuo tarpu britiški IPA yra nestiprūs. IPA gimė, Britams siunčiant alų į savo koloniją Indijoje ir pastebėjus, kad alus geriau ištveria ilgas keliones jūra, jei jis verdamas stipresnis, o į statines pridedama apynių. Tačiau dabartiniai JAV aludariai “nepagavo” vieno momento – toks alus, britų atvežtas į Indiją, būdavo skiedžiamas.
Imperial Stout: karališkasis stautas, imperinis stautas. Dar žinomas kaip Russian Imperial Stout. Ypač stiprus stautas, gamintas Didžiojoje Britanijoje eksportui. Pavadintas dėl savo populiarumo Rusijos caro rūmuose.
kellerbier (vok.) “Rūsio alus” vokiškai, dažniausiai nefiltruotas lageris, apyniuotas ir tik lengvai prisotintas angliarūgšte.
kolsch. Lengvas viuršutinės fermentacijos alaus stilius, kilęs ir gaminamas Kiolne (Koln).
lager: lageris. Apatinės fermentacijos alaus stilių šeima. Pavyzdžiai – nuo juodo alaus (tokių kaip schwarzbier) iki labiau žinomo auksinės spalvos Pilsnerio.
lambic: lambikai. Nurodo alaus rūšis, kurios fermentuojamos laukinėmis mielėmis, patenkančiomis į alų oru iš laukų mažose, dažniausiai kaimo, alaus gamyklose Belgijos Payottenland regione.
marzen: kovo alus. Vokietijoje kilęs alaus stilius, vidutinio stiprumo, anksčiaus būdavo verdamas kovo (Marz vokiškai – kovas) mėnesį ir brandinamas iki rugsėjo ar spalio.
mild. Nesmarkiai apyniuotas ir todėl švelnaus skonio elio stilius, paprastai nedidelio stiprumo. Kilęs iš industrinių Velso rajonų.
milk stout: pieninis stautas. Saldus stautas, daromas su nefermentuojama laktoze (pieno cukrumi), kuri suteikia galutiniam skoniui saldumo.
pale ale. Britanijoje kilęs alaus stilius, kuris gaminamas iš būdingų šviesių (“pale”) salyklų. Dažniausiai šis terminas naudojamas alui išpilstytam į butelius. Sinonimas biteriui.
pilsner, pils: pilsneris. Populiarus auksinės spalvos lagerio stilius, sukurtas Čekijos mieste Plzen, arba Pilzene.
porter: porteris. Labai tamsių alaus rūšių šeima, kuriai būdingi tamsaus šokoladinio salyklo skoniai/kvapai ir agresyvokas apynių kartumas.
rauchbier: dūminis alus. Vokiško stiliaus lageris, pagamintas iš salyklo, kuris rūkomas virš beržo malkų ugnies. Ši technologija taip pat buvo žinoma ir naudojama Lietuvoje (pvz. Joniškio raj.)
saison. alaus stilius, kilęs iš Belgijos: sausas, stiprokas vasarinis elis, dažniausiai brandintas buteliuose.
schwarzbier: juodasis alus. “Juodas alus” vokiškai. Tamsus, nepermatomas lagerio stilius.
seasonal beers: sezoniniai alūs. Alūs, gaminami ribotą metų laiką, dažniausiai atitinkantys klimatines salygas tam tikrais metų laikais, arba atšvęsti šventes, pažymėti istorinius įvykius.
sour ales, sour beer: rūgštus alus. Flandrijoje kilęs alus, paprastai 18 mėnesių brandintas didelėse ąžuolinėse statinėse, ir taip įgijęs aštrų, trošulį malšinantį rūgštumo pobūdį.
stout: stautas. Tamsaus alaus stilius, paprastai viršutinės fermentacijos, gaminamas su stipriai skrudintais salyklais.
urtyp. “Originalus tipas” vokiškai, terminas, naudojamas pabrėžti, kad tam tikras alus yra nusistovėjusio stiliaus autentiškas pavyzdys.
Vienna lager: Vienos lageris. Tarp bronzinės ir raudonos spalvų lageriai, saldoko salyklo skonio ir aromato. Sukurtas Austrijos aludario Anton Dreher.
weiss, weisse: kvietinis. “Baltas” vokiškai, žymintis kvietinį alų.
wit. Belgijoje kilęs alaus stilius, pavadinimą gavęs iš savo spalvos (“baltas”). Šviesi spalva išgaunama iš šviesaus salyklo ir kviečių.
—–
Sudaryta: Tikras Alus, pagal M. Jackson “Beer” ir kt. šaltinius
8 Responses to Alaus stiliai
Leave a Reply Cancel reply
Komentarai
- Tomas on Medžiagos alaus gamybai Lietuvoje
- Peter Rowswell on Lithuanian Countryside Yeast Tales
- Atnas on Vasaros Žaibs
- ramtyns on Vasaros Žaibs
- Arnas on Vasaros Žaibs
Kategorijos
- Alinės (42)
- Aludarystė (96)
- Bravorai (4)
- Apyniai (19)
- Bendra (131)
- Eksperimentai (32)
- Filosofija (2)
- Istorija (51)
- Kalendorius (16)
- Maistas (18)
- Ragaujam (57)
- Renginiai (44)
- Salyklas (5)
- Šalys (112)
- Austrija (2)
- Azija (3)
- Belgija (9)
- Britų salos (20)
- Čekija (16)
- Danija (4)
- JAV (13)
- Kaimynai (23)
- Kanada (1)
- Kitos salos (2)
- Lenkija (8)
- Olandija (4)
- Pietų Amerika (1)
- Švedija (1)
- Vokietija (9)
- Stiliai (127)
- Belgian style (10)
- Dunkeliai (7)
- Ekstremalūs (2)
- Eliai (23)
- IPA (6)
- Kvietiniai (12)
- Lageriai (20)
- Lambikai (7)
- Lietuviškas (56)
- Porteriai (18)
- Stautai (9)
- TA Laboratorija (11)
- Uncategorized (1)
[…] Ir galop, pratęsiant alaus rūšių temą, trumpas stilių sąrašėlis. […]
Na, be abejo, trūksta Baltic porter (didžiąja raide :)
Papildžiau! Tikiuosi artimiausiu laiku daugiau apie jį parašyt.. o gal ir išvirt:)
[…] sezoninį Red Fox. ESB, English Strong Bitter, yra Fullers klasika ir legenda, o taip pat strong bitter apibrėžimo etalonas. Daugelis kitų gamyklų nesėkmingai bandė prilygti šiam gana nestipraus […]
Gal ir klystu, bet jei yra blond (šnekant apie Belgišką), tai turėtų būti ir brune, dubbel, tripel, quadrupel ?
Aktualus klausimas, net ir mūsų šalyje, na gerai :)
Kiek žinau (esu apie tai ir skaitęs, ir kalbėjęs su Bambergo aludariais), Rauchbier virimui naudojamas salyklas rūkomas virš buko, o ne beržo malkų ugnies. Abejočiau, kad taip daryta ir Joniškio rajone, nes mūsuose bukmedžiai mažiau paplitę nei, pvz., beržas.
Hefe dunkel dadėkit dar ; ]