Draugai žino, kad esu linkęs daug ką pamiršti ir tai tikrai nepriklauso nuo išgerto alaus kiekio:].

Todėl ilgai stengiausi prisiminti kokiomis aplinkybėmis prieš keletą metų internete skaičiau  alaus daryklos, kaip socialinio verslo aprašyma ir verslo planą. TAD įsikūrimo proga nutariau vėl jį susirasti ir štai jūsų dėmesiui – Nortumberlendo Alaus darykla: Verslo planas. Dokumentas šis – išverstas į Lietuvių kalbą už ES pinigus pagal PHARE programą. “Valakupiu reabilitacijos centras” su Britanijos socialinių įmonių ekspertais parengė metodinę medžiagą, kurią sudaro 4 sėkmingi socialinių įmonių verslo planai: muilo įmonės, baldų įmonės, bistro ir, kas įdomiausia mums – alaus įmonės. Nežinau ar šis projektas buvo naudingas lietuvių socialiniams verslams, bet įdomu paskaityti kaip modeliuojamas realiai veikiančios alaus daryklėlės verslas. Pradžiai pacituosiu “Veiklos reziumė”:

Northumberland Brewery – buvo įsteigta siekiant patenkinti vis labiau didėjančią “real ale” rinką Northumberlando Šiaurės rytuose. Dokumente aprašomi  10 barelių pajėgumo nedidelės alaus daryklos Šiaurės rytų Northumberlande steigimo parengiamieji darbai.

Alaus daryklos iniciatoriai – Geoff Hundson ir Derek Convery, planuojantys alaus daryklą kaip darbuotojų kooperatyvą.  Plane pateikiama šių entuziastų vizija, kuri grindžiama detaliu produkto paruošimu ir rinkos tyrimais. Aprašomas nedidelės alaus daryklos (kuri tenkintų tiek regioninės, tiek ir nacionalinės rinkos reikalavimus)  Šiaurės rytų Northumberlande įgyvendinamumas (gyvybingumas).

Plane siūloma 2 etapų verslo vystymo programa. Pirmasis etapas susijęs su Northumberlando alaus daryklos steigimu ir daryklos rinkos dalimi ganėtinai mažame pramoniniame padalinyje Ashington’e. Antrojo etapo tikslas – verslo vystymas ir išplėtimas Earth Balance teritorijoje (šiuo metu Bomarsund’e, Northumberlando akmens anglies baseino širdyje vykdomas aplinkosaugos projektas).

Čia ištrauka iš to paties verslo plano. Realiai šiuo metu Northumberland Brewery išsiplėtė, persikėlė į naujas patalpas ir išverda nuo 30 iki 40 barelių tradicinių ale’ų per savaitę.

Tikrai rekomenduotinas dokumentas, kurį atsisiųsti galima iš čia (.doc):
http://www.reabilitacija.lt/Projektai/PAlaus%20daryklos%20verslo%20planas.doc

Northumberland Brewery internete: http://www.northumberlandbrewery.co.uk

Tagged with:
 

4 Responses to Northumberland Brewery arba alaus daryklos verslo planas

  1. ciobiskis says:

    Nuostabu, nors kiek “vertimbiuriškas” vertimas… Kilo du klausimai.
    1) Barelis (angliškas) tai čia kiek litrų?
    2) “1993 m. “tikrasis alus” sudarė 46 proc. visos alaus produkcijos (Anglijoje)”. Tikrai?

  2. akiesmirksniu says:

    yra, yra to “vertimbiuriškumo”:), bet dar visai pakenčiamai.

    1) UK beer barrel: 36 UK gallons (163.7 litres). Išvertus į mums suprantamus matus šiuo metu Northumberland Brewery išverda iki 6548 litrų per savaitę.

    2) Na, jie cituoja CAMRA duomenis.. Tai gal taip ir yra, o gal išversta ne visai tiksliai? Reiks paieškoti duomenų apie 2007 m. britų alaus pardavimus.

  3. kontekstas says:

    vienas mano kaip juristo karjeros tikslu galetu buti – konsultuoti alaus bravoro steigimo procese :)

    O vienas is TAD tikslu – paruosti dirva tokiu mazu bravoru atsiradimui ir galimam isgyvenimui. Challenging, ne?:)

  4. mart says:

    Geras, prieš porą metų šitą verslo planą irgi buvau atradęs per google, net išsisaugojau į diską, “ateičiai”;)

    šiaip ta Earth Balance ekologine bendrija visai smagiai suplanuota buvo, tarp kitų patrauklių objektų, restoranas ir aludė, kur tik vietinė produkcija (miežiai alui taip pat turejo būt iš bendrijos).

    (Ne visai) panašų ekologinį projektą “Saulės sodžius” Klaipedos krašte, Slengiuose bande sukurti išėjęs į pensiją fizikas, deja kaip supratau jam svarbiau buvo išbandyti šilumos siurblius, nei vystyti darnią socialinę aplinką:) Kiprai, ar teko girdėt koks to sodžiaus likimas?