Pirmoji pažintis su gueuze. Mort Subite.
Ant „Tikro alaus“ draugijos degustacinio stalo pirmą kartą nusileido lambikas. Dėkojame Jonui B, specialiai iš Belgijos mums parvežus net kelis buteliukus „Mort Subite Original“, tai yra spontaninės fermentacijos alaus. Jį gamina sena belgų Kobbengem darykla, dabar priklausanti „Maes“ grupei, kuri savo ruožtu priklauso „Scottish & Newcastle”. Matyt todėl jis taip glaustėsi prie savo šeimos nario „Grimbergen“ stiklinės… nors tai visiškai kitoks alus.
Taigi, lambikai – tai toks ypatingas alus, kurio mielės yra nei viršutinės, nei žemutinės fermentacijos, o gyvena tik Belgijoje, Senės upės slėnyje ir į alų patenka… per atvirus langus į atviros fermentacijos vonias. Gueuze – tai lambiko porūšis, kuriame sumaišytas brandus (3 metų) ir jaunas (metų) alus, tačiau be vaisių sulčių priedo (tada jis vadintųsi kriek). Galbūt dėl tų atvirų langų ir laisvės, šis alus turėjo ne tik specifinį kitokių mielių kvapą, ir lengvai putą iš apačios daužančius burbuliukus, bet ir obelų, citrusinių vaisių poskonį. Tuo jis buvo panašus į sidrą… tą tikrą prancūzišką sidrą…
Kodėl alus vadinasi „Mort Subite“ arba „Staigi Mirtis“, galite paskaityti čia, ir būtinai pranešime, kai vėl degustacijoje pavyks susidurti su spontaninės fermentacijos alumi.
4 Responses to Pirmoji pažintis su gueuze. Mort Subite.
Komentarai
- Martin. M on Lithuanian Countryside Yeast Tales
- Danius on Naminis alus
- Thomas on Apie
- Thomas on Vilkasalės alus
- Peter Rowswell on Lithuanian Countryside Yeast Tales
Kategorijos
- Alinės (42)
- Aludarystė (96)
- Bravorai (4)
- Apyniai (19)
- Bendra (132)
- Eksperimentai (32)
- Filosofija (2)
- Istorija (51)
- Kalendorius (16)
- Maistas (18)
- Ragaujam (57)
- Renginiai (44)
- Salyklas (5)
- Šalys (112)
- Austrija (2)
- Azija (3)
- Belgija (9)
- Britų salos (20)
- Čekija (16)
- Danija (4)
- JAV (13)
- Kaimynai (23)
- Kanada (1)
- Kitos salos (2)
- Lenkija (8)
- Olandija (4)
- Pietų Amerika (1)
- Švedija (1)
- Vokietija (9)
- Stiliai (127)
- Belgian style (10)
- Dunkeliai (7)
- Ekstremalūs (2)
- Eliai (23)
- IPA (6)
- Kvietiniai (12)
- Lageriai (20)
- Lambikai (7)
- Lietuviškas (56)
- Porteriai (18)
- Stautai (9)
- TA Laboratorija (12)
- Uncategorized (1)
Ne taip seniai darėm belgiško alaus degustaciją, tai “Morte subite” (lietuviškai geriau skamba kaip “Mortos subinytė”) irgi buvo atvežta. Daugiau dėl pavadinimo. Prie progos reiks paragauti pilstomo, nes butelinio įspūdžio nepamenu (nors kiek to įspūdžio bus iš keleto gukšnių) :)
Gueuze skonio neimanoma pamirst, itin rugstus. pamenu ragavau sito Mort Subite, tai labai patiko, bet tik labai nedideliais kiekiais, maza buteliuka dviese pasidalinom- buvo pats tas.
Malonu skaityti naujus svečių atsiliepimus… Beje “Paradis Belge” Vilniuje taip pat reklamuojasi turintis gueuze alaus, tačiau atrodo kad kategoriją čia atstovauja vaisiniai Belgian Kriek ir Belgian Fromboise…
Kaip vienas iš alaus rašytojų (nepamenu kuris) yra pasakęs – gerdami gueuze turit pamiršti visus stereotipus apie alų… Man Mort buvo irgi labai neblogas, patiko netgi vienai alaus tikrai negeriančiai draugei. Tai galėtų būti atsakymas, kuom i alų galėtume įtraukti non-beer drinkers :)