HK Auksinio gamybos epizodas

HK Auksinio gamybos epizodas. Foto: tikrasalus.lt

Praėjęs mėnuo pilnas įvykių, svečių ir alaus. Bandau trumpai:

  • mėnesio pradžioje įvyko susitikimas su Švedijos nacionalinės alaus asociacijos Ölfrämjandet nariais – prezidentupirmininku Lasse bei nariais Bengt ir Ake, išdegustavom eilę puikaus švediško craft alaus, aptarėm Švedijos patirtis ir sutarėm dėl informacijos apsikeitimo ir abiejų draugijų bendradarbiavimo. Skamba oficialiai, bet patikėkit, oficialu nebuvo:)
  • liepos 11-14 aludarių ir žurnalistų grupei iš D. Britanijos suorganizavome dar vieną ekspediciją į Šiaurės Lietuvos alaus kraštą. Reportažas atguls į Norwegian Air infligh magazine ir tikimės, dar labiau padidins tiek susidomėjimą lietuviško alaus tradicija, tiek entuziastų turistų srautus į Lietuvą. Jau dabar Biržų TIC praneša, kad TAD suorganizuotų reportažų Beer Connoisseur ir NYT leidiniuose dėka užsienio turistų srautas padidėjo keliskart (pasak TIC atstovės – daugiausia iš Skandinavijos ir JAV)
  • šių apsilankymų metu iš paties Valento “Šnekučio” sužinojome liūdną žinią apie tai, kad Užupio “Šnekutis” bus perkeltas į kitas patalpas. Priežastis – nekilnojamo turto susitarimai. Šis baras buvo ne tik lietuviško amatinio alaus atgimimo židinys, bet ir pasaulinės alaus kultūros ikona, tad jo išnykimas bus didelis praradimas
  • ŠUA įsigijo 500 l mikrobravoro įrangą. Greičiausia ji bus naudojama marketingo tikslais, galbūt kaip “alaus akademijos” projekto tęsinys, tačiau nereiktų atmesti ir tokios galimybės, kad tai gali būti bandymas žengti į mažųjų aludarių dirvą. Užsienyje maži bravorai, priklausantys dideliems, jau tampa įprasta praktika ir tokiems bravorams net egzistuoja atskiras terminas “crafty” (maždaug, wannabe craft).
  • Žinomi Lietuvos bravorų investuotojai žvalgosi įsigyti vieną iš žinomų Latvijos bravorų. Daugiau informacijos tikiuosi patikslinti netrukus
  • Alkas.lt publikavo nepaprastai įdomų mokslinį straipsnį: R.Petkevičius. Psichodeliniai augalai Lietuvos etninėje kultūroje, kuriame sužinosite, kaip mūsų ritualinė kultūra iš psichodelinės šamanistinės transformavosi į apyniuoto alaus
  • Kretingos Vienaragio malūnas, pagarsėjęs architektūros paveldo darkymo skandalais, dabar bando tapti alaus ambasada šiame mano gimtame mieste. Solidumo šiam projektui gali suteikti “alaus somelje Lino” konsultacijos (tikime, kad šį taurų darbą atliko mūsų bičiulis Linas Čekanavičius) ir matyt to pasekoje atsiradę ir pora įdomesnių alaus pasirinkimų – kaip antai O’Hara, Bacchus. Kita gera vieta tikro alaus troškuliui numalšinti ir skaniai pavalgyti yra motelis-autoremonto dirbtuvės-restoranas su geriausiu tokio reto hibrido pavadinimu Lietuvoje -“Smagratis
  • Vilniaus alinė “Leičiai” per pusmetį stipriai pasistiebė ir joje užsisakant alų, vis rečiau tenka jį ragauti šiltą (nors dar pasitaiko). Praėjusį savaitgalį buvome maloniai nustebinti net dviejų sezono naujienų –  stipriai pasikeitusio LeičiųVasaknų Tamsiojo skoniu (dabar tai – nuostabiai šilkinis, beveik tobulo balanso pustamsis kreminis elis) bei maloniai paapyniuotu alumi su Leičių grikiniu.
  • Klaipėdos alaus ambasadoje – “Herkaus Kanto” gastropube – jau nuo liepos 12 galima paragauti jų firminio golden aleHerkaus Kanto Auksinis“. Šališkumo deklaracija: šis alus – mano asmeninis triubute buvusiam mano lokalui, jo savininkams, bei visiems likusiems draugams šiame man itin brangiame mieste. Nuo liepos 19 šis alus svečiuosis ir Vilniuje – “Marse” ir “Špunkoje”, o kiek vėliau pasirodys limituotas kiekis buteliais.
  • Tuo tarpu be fanfarų startavo kitas kontraktinis alus, kuriuo savo jėgas išbando naujas aludarių kolektyvas, kol kas neturintis vardo. Jų sukurto kvietinio witbier kodiniu pavadinimu Licorne V1 kol kas randamas tik Vilniaus Bravarijos restorane Akropolyje, tačiau netrukus turėtų atsirasti ir keliose Vilniaus pilstyklėse.
  • TAD vasaros topas stikliniuose buteliuose – Marks&Spencer Cambridgeshire Golden Ale, Vilkmergės ŠventinisProginis (tikrai vertas dažnesnio paminėjimo) bei Dundulio Humulupu IPA. Ieškokite Bambalynėje ir Špunkose.
  • Apie HK Auksinio ir kitas naujienas sekite TAD srautą Fcbk, Twitter, Foursquare ir Untappd.
Šios mistinės vietos greitai nebeliks... tad skubėkite apsilankyti.

Šios mistinės vietos greitai nebeliks… tad skubėkite apsilankyti. Foto: Martin Thibault

Tagged with:
 

8 Responses to Scenos apžvalga ir interneto purslai – 2013-07-17

  1. Dadis says:

    Dėl to grikinio alaus – jis taip ir vadinasi, “Leičių grikinis”.

  2. ramtyns says:

    Dėkui, Dadi – jau pataisiau, taip pat ir pirmojo Leičiuose ragauto alaus – ten buvo ne Leičių, o Vasaknų tamsusis. Visiškai neatpažįstamas buvo, palyginti su tuo, kaip prisimenu buvusį Vasaknų tamsųjį.

    Beje, paskutinį kartą ir virtuvė Leičiuose buvo puiki – labai skaniai paruošta triušiena.

  3. Vytautas says:

    Dėkui už apžvalgas!

  4. Maegnar says:

    Ramtyns, kas per Vilkmergės Šventinis? Kažkaip nieko negirdėjau apie tokį

  5. ramtyns says:

    Beje, Leičių grikinis – ką tik aludarių licenzijas gavusių Tomo (iš Leičių) ir Domo Vizbaro (Gyvo alaus krautuvėlė) pirmasis bendras projektas. TAD kolega Aldevinas paragavęs sakė, kad jo skonis primena 9-to dešimtmečio Utenos alų. Deja, pats nieko iš to laiko nepamenu, bet nuo to tik dar įdomiau. Tame pačiame bare šiandien ragavau ir kitos naujienos (man) – Leičių pilsnerio. Tiesą sakant į Pilsnerio stilių nelabai neša, bet į lengvą gintarinį lagerį su švelniu rūgštumu – taip.

  6. CinCas says:

    liudna naujiena del snekucio. isskirtine vieta. dekui uz santraukas beje, gerai isgirsti kas dedasi Lietuvos padangeje.

  7. Dadis says:

    “Licorne” pilsto ir “Alaus kolonėlė”.
    Iš naujienų (dar nemačiau, kad kuris nors alaus blogeris būt paviešinęs) – “Bambalynėje” atsirado naujo kvietinio alaus “Kvietkis” (berods po “Dundulio” ženklu).