Medžiagos alaus gamybai Lietuvoje

Lietuvoje dauguma alaus daryklų gamina alų geriausiu atveju iš poros salyklų – šviesaus pilsner (dar vadinamo lager), ir karamelinio (dar vadinamo crystal). Ar reikia stebėtis, kad daug alaus turi panašias spalvas ir skonius? Ilgą laiką alaus ingredientų tiekėjai (pvz. Kauno Sulivesta, Biržų sandėliai ir turgus) nelabai ką daugiau ir siūlė – kelių gamintojų šviesų, pora-trejetą rūšių karamelinio, kartais dar kvietinio.

Per porą metų nuo šio teksto sukūrimo padėtis stipriai pasikeitė – jei anksčiau buvo pasirinkimo trūkumas, tai šiandien turime pilną pasiūlą. Rinkoje buvo atsiradę keletas internetinių alaus medžiagų parduotuvių, iš kurių tiesa išgyveno tik “Savas alus”. Jie buvo lanksčiausi, suteikė geriausią aptarnavimą ir žaibišką pristatymą, o asortimentas prasiplėtė ir priartėjo iki daugelio panašių užsienietiškų parduotuvių – dabar čia galima rasti belgiškų, angliškų, čekiškų, vokiškų ir net amerikietiškų medžiagų – salyklų, apynių, mielių bei priedų.

Čia reikia atskleisti, kad TikrasAlus bendradarbiauja su abiem parduotuvėmis.

Alaus ingridientų pardavėjų Lietuvoje sarašas:

  • Savas alus – Vilniuje, apie juos jau minėjome
  • Aluteksas (Sulivesta) – Kaune, aprūpinantys tiek mažus tiek didelius, asortimentas ribotas
  • Alutekso atstovas Petras – Biržuose (tik įvažiavus į miestą, dešinėje) – tel. 861382618
  • Teko matyt labai brangių australietiškų Coopers alaus kit’ų viename iš supermarketų, berods Ermitaže
  • UAB Preda iš Vilniaus, taip pat savo puslapyje siūlo Coopers alaus kit’us

Yra ir kitų būdų praturtinti savo alaus skonį:

Priedai. Kažkiek skirtingo alaus galima pagaminti ir iš prieinamų ingridientų, varijuojant jų kiekius, panaudojant įvairius priedus ir netradicines medžiagas (prieskonius, žoleles, arbatžoles ir pan.) Taip pat, kaip ir daugelį patiekalų galima padaryti iš vandens, miltų ir kiaušinių. Bet juk nesinori kasdien valgyti tik blynus ir makaronus.

Užsienis. Ingridientus, kurių neturi parduotuvės Lietuvoje, galima užsisakyti ir iš užsienio. Štai D. Britanijos firma the-home-brew-shop.co.uk pristato užsakymus paštu tiesiai į namus, ir jei aksčiau tai buvo pigu, tai šiandien – jau brangu.

Užsakinėti salyklus paštu iš užsienio kartais nepatogu ir dėl to, kad jų svoriai nemaži, o daugelis parduotuvių net ir neprekiauja mažesniais kiekiais nei 0.5-1 kg. Paketų iš užsienio, ypač sveriančių daugiau nei 1 kg, siuntimo kaina staiga išsipučia.

Pasidaryk pats. Yra ir kitas būdas apsirūpinti “specializuotais” salyklais – pasiskrudinti juos patiems namie. Apie tai skaitykite daugiau čia.

Gamintojai. Dar vienas būdas įsigyti ingredientus – pirkti tiesiai iš gamintojų ar augintojų. Lietuvoje augintų apynių galite įsigyti VDU Kauno botanikos sode (kreipkitės į apynių augintojų asociacijos prezidentą Kęstutį Obelevičių, kuris maloniai patars).

Ateityje bandysime čia suvesti daugiau prekybos taškų, tad jei turite tokios informacijos arba esate gamintojai/augintojai/tiekėjai – rašykite mums el. paštu tikrasalus@gmail.com .

 

4 Responses to Medžiagos alaus gamybai Lietuvoje

  1. […] Naminio alaus gamybos ingridientai Lietuvoje […]

  2. salyklas says:

    Nedideliais kiekiais skrudinto ruginio salyklo galima isigyti ir cia:

    http://www.delona.lt/310,fermentuotas-skrudintas-salyklas-700g.html

  3. Naminis says:

    “Ką gi daryti Lietuvos naminio alaus entuziastui, kurio netenkina apribojimai ir jis nori pasigaminti išties įvairų, originalaus skonio, tirštumo, spalvos ir kvapo alų?”

    Eiti į http://www.savasalus.lt ir pasitenkinti :)

  4. ramtyns says:

    Namini, tikrai, ačiū kad priminei – laikas jau atnaujinti šį skyrelį.