Kaštonų alus
“Net keturiasdešimt kaštonų plačių / Parko alėjose šlama kartu
Kai kam su drauge / o kai kam su draugu / Čia pasėdėti smagu.”
Taip dainuojama populiariame Nijolės Ščiukaitės ir “Estradinių melodijų” šlageryje. Gera daina, iškart ją prisiminiau, kad gavome Kalnapilio atstovų laišką su maloniu siūlymu padegustuoti ir aprašyti jų naująjį produktą. Mandagiai atrašėme, ir jau po kelių dienų Tikro Alaus draugijai buvo pristatyta dėžutė naujo Kalnapilio alaus, kuris, kaip jau turbūt ir supratote, vadinasi „Kaštonų“. Tad kaip toj dainoj, susidarė proga smagiai pasėdėti kartu.
Pirmiausia, norime pasveikinti Kalnapilį už drasią ir atvirą iniciatyvą pademonstruoti savo naują alų blogerių bendruomenei, kuri, prisipažinkim, iki šiol gan kreivai žiurėjo į didžiųjų gamintojų masinę produkciją. Tai, kad alus buvo be baimės atiduotas degustuoti bei nuomonei laisvai pareikšti alaus entuziastams, kurie ir šilto ir šalto, ir kartaus ir rūgštaus yra ragavę bei žodžių į vatą nevynioja, yra geras liudijimas, kad toks didelis bravoras kaip Kalnapilis atsigręžia į vartotoją ir yra galbūt pasirengęs kažką įdomaus ir naujo pasiūlyti.
Na tad eikim prie esmės.
Vartom butelį. Atpažįstama Kalnapilio etiketė su alas pavadinimu ir užrašu – „Tamsusis alus Ale beer“. Aha, tai nejaugi Kaštonų alus – ne lageris?. Nejaugi sulaukėm bene antro bandymo iš Lietuvos didžiųjų bravorų pristatyti visuomenei elį? Įdomu įdomu. Jau vien už tai reikia siųsti sveikinimo telegramą alaus daryklai. Tik… Man tai tas „Tamsusis alus Ale beer“ nepatinka. Na jeigu tai elis, tai ir užrašykim, kad elis. Manau reikia grąžinti šitą alaus rūšies pavadinimą į oficialią lietuvišką aludarių terminologiją. Juk visi dar kažkada knygose skaitėm, kaip Robinas Hudas elį gėrė -vadinasi, leidžia redaktoriai tokį žodį vartoti. Tad tegu visi gėrėjai žino, kad alus lageris nelygu alui eliui. Ir daugiau informacijos bus, ir vartotojas išmoks daugiau, o ir gamintojai galbūt labiau pradės varžytis elį gamindami. Kaip jūs manot?
Laikas atkimšti butelį ir įpilti į taurę, pažiūrėti, ką čia turim.
Taip iš tiesų, pavadinimas ir informacinė etiketė ant butelio nemeluoja. Alus prinokusių kaštonų spalvos, skaidrus. Puta akivaizdžiai ne lagerinė. Nėra labai ilgai besilaikanti, tačiau malonaus tirštumo, smulkiai korėta. Alus ant akies gražus pažiūrėti.
Uodžiam.
Pirmiausiai ir stipriausiai juntamas tradicinis lietuviškam tamsiajam alui būdingas karamelinio salyklo aromatas. Bandau užuosti apynius, bet nesiseka. Kažkur tolumoj šiek tiek duonos, šiek tiek uogienės kvapo. Nieko ypatingo. Tradiciška. Kaip eliui galėtų būti geriau.
Na paragaukim.
Iš pradžių dėl nemažo angliarūgštės kiekio pagalvojom, ar tik neapsigavom, ar tik nebus lageris. Bet ne. Alui taurėj pakvėpavus, atsiskleidė skonio kreminė tekstūra, išnyko tas pirmas sausumo įspūdis. Nepasakytum, kad labai gilus skonis, tačiau alus nėra lėkštas. Nepasakytum, kad skonyje kas nors labai pirmauja, gan gerai subalansuotas. Na tik gal, tas skrudintas salyklas nori išsišokt. Galėtų jam būt kokia atsvara. Poskonyje tuomtarp – nieko ypatingo. Gal lengvas rūgštumas jaučiamas, bet greit išnyksta. Ant etiketės parašytas tvirtinimas, kad skonis “turtingas” – ne visai pagrįstas.
Alus vidutinio stiprumo – 4,8 %, tad bokalas neturėtų prailgti. Įsivaizduojame, kad gerai atgaivintų vasarą.
Išvada – visai malonus lengvas alus, kuris galėtų pretenduoti į „session beer“, alaus, kurio tikslas pabendrauti, o ne išgerti, kategoriją. Kaip visam lietuviškam alui trūksta akcento į apynius, skonio balansas – ne per sudėtingas. Pagyrimai už spalvą, minusas už ne per sudėtingą aromatą ir tą standartinį salyklo pirmąjį kvapą. Šiaip manau visai vykęs pirmasis bandymas, linkėtumėm, kad gamyba nebūtų nutraukta po kelių partijų. O jei atsiras pilstomo, tai gal bus proga pagirti dar kartą.
Beje, internautams skirtas ir pačio aludario pasakojimas apie alų, kas irgi yra maloni naujovė. Prasikasus per reklaminius apdarus ir užuolaidas, iš pačio aludario Ričardo Barakūno pasirodymo vaizde sužinome, kad iš pradžių “Kalnapilis” bandė net 10 alaus rūšių, iš kurių buvo atrinkti 3 “kandidatai” – matyt, pretenduosiantys, į nuolatinę gamybą. To labai reiktų linkėti nors vienam eliui. O kol kas ir toliau “Facebooke” kviečia provincijos reklamininkų išgalvotas šūkis “Kaštonizuokis”… Kodėl ne “išbandyk ir pamėk elį?”.
30 Responses to Kaštonų alus
Komentarai
- Martin. M on Lithuanian Countryside Yeast Tales
- Danius on Naminis alus
- Thomas on Apie
- Thomas on Vilkasalės alus
- Peter Rowswell on Lithuanian Countryside Yeast Tales
Kategorijos
- Alinės (42)
- Aludarystė (96)
- Bravorai (4)
- Apyniai (19)
- Bendra (132)
- Eksperimentai (32)
- Filosofija (2)
- Istorija (51)
- Kalendorius (16)
- Maistas (18)
- Ragaujam (57)
- Renginiai (44)
- Salyklas (5)
- Šalys (112)
- Austrija (2)
- Azija (3)
- Belgija (9)
- Britų salos (20)
- Čekija (16)
- Danija (4)
- JAV (13)
- Kaimynai (23)
- Kanada (1)
- Kitos salos (2)
- Lenkija (8)
- Olandija (4)
- Pietų Amerika (1)
- Švedija (1)
- Vokietija (9)
- Stiliai (127)
- Belgian style (10)
- Dunkeliai (7)
- Ekstremalūs (2)
- Eliai (23)
- IPA (6)
- Kvietiniai (12)
- Lageriai (20)
- Lambikai (7)
- Lietuviškas (56)
- Porteriai (18)
- Stautai (9)
- TA Laboratorija (12)
- Uncategorized (1)
Atrodo skaniai. Reiks nusileisti ir dar kartą paragauti didžiųjų aludarių alaus.
O atstovai Kalnapilio neminėjo, kur būtų galima nuspirkt tos jų naujovės? Nes kolei kas nei Maximoj, nei Rimi, nei Norfoj neradau, nors jau savaitę reklamuoja…
Andre, vakar pirkau Klaipėdos IKI.
Palyginiam tą superoriginalų, aišku, labai lietuvišką labai lietuviškos daryklos labai alų. Gal kas žinot, ar jį daro Liepojos “Lačplesis”, ar Panevėžio “Kalnapilis”, ar išvis kažkur kitur, Cido grupėj?
Palyginamo alaus vaizdelis:
http://s003.radikal.ru/i201/1004/d0/4cf8fa403457.jpg
As pirkau Kaune Megos Rimi
jau antra diena kaip kaštonų alų ragauju po šio įrašo. maloni naujovė.
Ta “kaštonizacija” ir “Kaštonų alaus mėgėjai”…
Kažkokia didelė tragedija…
Paprastai lietuviai Latvijos rinkai darydavo paslėptus po etikete “Lačplesis”, nes Panevėžio daryklos pajėgumai didesni / iki galo neišnaudojami. Be to pas latvius rinkimuose nėra filmuko su aludariu. O kad jis būtų būtent lietuviškas būtų tai bent man mažiau rūpi, negu kad elis… :D
Surengem maza namudine degustacija tamsiu alu. dalyvavo “samsono”, “volfas egelmanas” “chodovary”, “vilniaus”, “vilniaus su zolelemis” ir “kastonu”. lyginant su kitais tamsiais, jam net 6/6 neduociau. is vis diskvalifikavom… jei trumpiau apsakyti, lyginant su pries tai isvardintais: kvapo:0, skonio:0 . toks vaizdas, kad supiltos backos paplavos, gaminant viena ir auksciau isvardintu alu. gailiuos pirkes ne viena buteli ir ismetes pinigus, nors etikete ir aprasas daug zadejo. deja
Aurimai, dėl skonio sunku ginčytis, tačiau mažytis patarimas darant panašias degustacijas – taip vertėtų lyginti tik tos pačios rūšies alų. Skirtingos rūšys skiriasi, kaip ir jų subtilumas/kompleksija, todėl pvz. tamsus alus su juodais salyklais visada užgoš subtilesnius alus. Pas tave elis, juodi lageriai, baltijos porteris.
Lyginti lagerius su eliais sunku, jei išvis įmanoma. Siūlyčiau ragauti Kaštonus šalia britiškų elių – tiesa, Lietuvoje parduodamieji (Fullers, Youngs ir t.t.) yra išties puikūs šio tipo pavyžiai, tad rezultatas aiškus net nepradėjus lyginti:)
Akivaizdu, kad Kaštonų yra elementaraus elio pavyzdys, toli gražu nedemosntruojantis geriausių elio savybių, tačiau, kaip jau minėjo Ramtyns, lyginti jį su juodais lageriais, o tuo labiau baltijos porteriu, yra iš tiesų nelabai teisinga. Ypač jei jis buvo ragautas degustacijos gale.
Ne faktas, kad ir lyginant su kitais eliais (o tuo labiau britiškais), jis nebūtų arčiau ranking’o pabaigos, tačiau tai jau būtų objektyvesnis palyginimas.
Beje, prisiminiau kad esam ragavę čekų Primator English Ale, tai va gal galėtų būti panaši kategorija kaip Kaštonų. Žinoma, čekai labiau pažaidę angliškais apyniais, iškart jaučias žoliniai/gėliniai aromatai, tačiau netgi jis išgertas po stipraus porterio gali pasirodyt ne koks.
Smagu, kad diskutuojam!
Visiškai pritariu, kad negalima lyginti agurkų su obuoliais. Visos tos degustacijos kur “tamsus” alus suplakamas į vieną yra baisi klaida….
Kitas dalykas po kolegos iš Žaliakalnio alų, kur negailima salyklo visiškai netaupoma, man visas kitas alus – tiek pramoninis, tiek mažųjų atrodys skystas ar bent jau visiškai neturtingas :), tačiau turime alui ir eliui palikti teisę būti ir lengvu / gaiviu.
Ir jums rimtai tas šlapimas patiko ar čia šiknapilis dar ir gerai pamokėjo už šitą tekstą? Vilpišauskas irgi parsidavė :-(
http://giedrius-v.livejournal.com/145405.html
Vytai, griežtai čia:))
Turbūt gerai padarėm, kad apie supernaujieną – Tuborgą nerašėm:)))
Šiaip niekas nieko nemokėjo, gavom dėžę alaus ir tiek. Jei tave tai paguos, 15 butelių dar stovi neišgerta:)Bet išgersim:)
Tuborgą pabandžiau savaitgalį. Buvau išverstas iš koto tų besiskleidžiančių “High Gravity” tekstūrų ir poskonių piruetų ;-) Nu nepykit, bet mano nuomone iš šito straipsnelio kyšo kalnapilio marketingo ausys. Šitą įspūdį dar sustiprino Vilpišausko “degustacija”. Nors jis pasielgė gudriau, parašė balandžio pirmą. Tad jo straipsnelį galima atitinkamai interpretuoti. ;-)
Tai mes ir neslepiam, kad kyšo:) Straipsnelis nėr nei pagiriamasis koks nors, nei labai neigiamas. Atitinka alų. O pagrindiniai pagyrimai už tai, kad ryžosi pagaminti elį. O gėrovai jau nuspręs, ar jiems pavyko.
Šiaip sulaukiam nemažai pageidavimų daugiau dėt degustacijų aprašymų, bet su tom degustacijom va matom koks reikalas – į objektyvumą pretenduot sunku. O straipsnelio vienas iš tikslų kaip ir pasiektas – leist sužinot Kalnapiliui apie alų vartotojų nuomonę, tame tarpe ir tavo, Vytai.
Kvietėm Kalnapilio atstovus taip pat pasisakyti komentaruose, kai straipsnis bus paskelbtas, tačiau, kol kas, kaip matot, dar nieko nesulaukėm.
man labai įdomu, ar jūs gavot tokį patį kaip, parduotuvėje galima nusipirkti? o gal atsiuntė mažiau “patobulintą”?
Tai nusipirkau ir as sito taip vadinamo alaus. Manau tai buvo pirmas ir paskutinis kartais kai ji pirkau. Labai jauciasi tas nenaturalumo fabrikinis skonis. Pirmieji siurbciojimai dar nieko, bet kuo toliau tuo graziau ir isgerus puse butelio daugiau nebesinori. Nuobodus neidomus geralas. Bet uz masine kalnapilio produkcija truputi geresnis, jeigu pastarajai rasytume dvejeta is desimties tai kastonui tada trejetas.
Baikit jūs svaigt – didieji gamintojai negamino ir manau artimiausiu metu negamins tikro alaus, nes jų alus skirtas masėms, o masės aklos, jos nesupranta ir nenori gilintis į tikrą alų. Masės žiūri, kad būtų pigiau ir “geriau lįstų”, o didieji verslininkai žiūri, kad daugiau pelno būtų – todėl ko nors išskirtinio iš jų tikėtis būtų naivu. Jei norite, kad didieji gamintų tikrą alų, o masės pradėtų vertinti kitokį gėrimą, nei yra įpratę – eikite geriau jų šviesti. Bet Kalnapilio iniciatyvą sveikinu, tik iš tikro alaus žinovų atsiliepimų sprendžiu, kad galėjo labiau pasistengti, bet vėl atsiremiam į pelno ir masių skonio faktorių…
Supunktosiu, bo galiu pasimesti.
1) Geriau Kastonų alų, radau Mindaugo maximkėj. Turbot cia mano fantazija, bet antras gurksnis buvo kaip su klevu sirupu. Bet tik antras – pirmas ir kiti pasirode paprasti, gan blesko skonio.
2) Sveikinu aludariu iniciatyva i tokius tyrius lysti.
3) CIa daugiau To Vytas: pirma tai ne i tema cia tas tuborgas. ir nezinau kas tu per super skoniu jautejas, bet sits technlogijas HG niekas nepajustu, su ar be alus yra padarytas. Jauciasi cia tik tav fantazijuose ir vienintelis skiestas dalykas cia yra tavo skiedalai apie alu. As geriau, tai normalus toks, nu nepasakyciau kad gerciau daug, bet nebuvo kojiniu nuoviro skonio.
4) Geras irasas ir gera pazicija TikroAlaus
Vo, nepasimeciau :)
Sekmes.
To Ambis:
1. Skaityk atidžiau, apie Tuborgą “kontekstas” užsiminė.
2. Aš ne “skonių jautėjas”, man nepatinka kai žmonės gauna “nachaliavu” dėžę šlapimo ir jaučia pareigą bent jau neparašyti kad tai dėžė šlapimo. Juk mes lietuviai tokie kultūringi… Iš pradžių rašoma apie “kremines tekstūras”, diskusijoje pradeda aiškėti kad tai šiaip alus kaip alus, vėliau turbūt atsiras ir drąsesnių bei tikrąjį skonį labiau atspindinčių nuomonių. ;-)
P.S. O koks tavo mylimeuses belgiškas alus?
to kontekstas:
suprantu jūsų “demokratiją”, bet manyčiau kad turėtumėte reikšti savo nuomonę nepriklausomai nuo “chaliavinio” alaus ar nemokamų pagirdymų alubariuose. Anksčiau buvot laisvesni…
C’mon Vytai, iš kur čia tie spazmai? Mano įsitikinimu mes kaip tik laisvai reiškiam nuomonę, nebijodami ištarti žodžio Kalnapilis ar dar kokio nors gamintojo didesnio. Jei atidžiai paskaitytum, tai poste pasisakyta apie visus Kaštonų alaus elementus, ir tik kai kurie pripažinti teigiamais. Ar tai, kad alus išvirtas Kalnapilio, išvis padaro jį nevertą būti aprašytu? Čia yra laisvė? Ar laisvė yra be perstojo girti vadinamus lietuviškus kaimiškus alus, iš kurių 98 proc. yra šūdas? Ar laikytis įsikibus šovinistinio “lietuviams – lietuviškas alus” šūkio?
Mes kai pradėjom šitą visą tikrasalus.lt reikalą, norėjom, kad lietuvių gėrėjai pažiūrėtų toliau savo nosies, ir tuo pačiu paskatintų tai padaryti gamintojus. Tai, kad pradėtas gaminti elis yra teigiamas poslinkis. Pradėjus jį gaminti, galbūt netgi pradės jį gaminti ateityje gerai. Manome, kad tai verta aprašyti bloge, kurio pagrindinis tikslas alaus rūšių įvairovės skatinimas.
Aišku jei žmogui yra skanu karbonadas su krienais, jam nebūtinai bus skanu garuose virtas sterkas su šparagais. Taip ir su alum. Tu turi teisę tai pasakyti, kad tau alus yra myžalas, ir tai dar vienas šito blogo tikslas.
O mes ieškodami gero tikro alaus, gaminame savo ir juo džiaugamės. Jau įkeltas postas apie naują Tikrasalus.lt gaminį kartu su Kupiškio bravoru. Ateik į parodą paragaut. Gal ir jis bus myžalas tau, tai galėsi čia parašyt.
To Vytas:
Atsiprašau kažka turbuc vistiek sumaišeu :D Nu bet apie Tuborgą vistiek mana pozicija išlieka tokia patik, kad ir “To: kontekstas”.
Aš nieka prieš tavo nuomone – bet ką tu žinai, o gal jiems tas alus buvo toks koki paraše. O jeigu jau Lietuviai, tai lietuviai, kitaip nebus. Ai, koks skirtumas, vistiek čia jau prasideda subjektyvumai, nieka neįrodisi.
P.S. jaučosi užkalbintas:) Anksciau Stella Artois patiko, db vietoj jo Duvel pradejo patikti, o dar nieko leffe ir Jupiler.
O man buvo taip, perskaiciau cia apie kastonus, skaiciau ir dar daug kitu vietu internete, nes labai jau populiarus sis alus tarp internautu. Na po kiek laiko pats paragavau. Paragaves pagalvojau: reik blemba dabar atsiliepimus paskaityt, ypac cia, nes atrode, kad pernelyg jau labai ispestytas tas alus tikroalaus kolektyvo. Skaiciau idemiai ir nebeliko to pirminio ispudzio, viskas teisingai aprasyta (teisingai tai cia ta prasme, kad su mano nuomone sutapo :)) Neradau as cia ir pagyru, ir pirma kart juoka sukelusiu palyginimu ir viso kito.
Tik viena kliuva: ar telpa kalnapilis po TIKROalaus veliava? Jei taip, tai kodel salia mazi, bet padorus, neatsirada dideli, bet nepadorus? Ir ten neisitaiso kastonai, noreti, bet neprasyti tuborgai ir kita velniava?
Ragavau Kalnapilio “Kaštoninį”. Mintyse ir burnoje lyginant su standartiniu anglišku eliu (beje, mano nuomone, pagal savybes jis lygintinas anaiptol ne su “bitter”, bet su “brown ale”) liko tokie įspūdžiai:
* spalva – labai patraukli, pranoksta daugelį angliškųjų “brown” elių (įskaitant ir tą bene žinomiausią Newcastle Brown)
* aromatas – plokščias, neužkabinantis, ne “eliškas”
* skonis švelnus kreminis, silpnos riešutų užuominos, silpni apyniai, lengvas – primena vidutinį (t.y. ne super, bet priimtiną) “browwn ale”;
* poskonis – lengvai migdoliškas, bet greit išblėstantis
Bendra išvada: nėra tas alus, kurio bokalą baigdamas jau galvotum apie dar vieną :-).
TAČIAU tai labai ir labai sveikintina Kalnapilio iniciatyva! Iniciatyva neapsiriboti tais savo gaminiais, kurie jau “eina” ar tais stiliais, kurių “einamumas” Lietuvoje daugiau ar mažiau masių skonio garantuotas. Kalnapilis bent jau ieško. Tegul ir ne visada, ne iškart randa, tegul ir atsargiai, stengdamasis “neišgasdinti” masinio vartotojo, bet IEŠKO! Duokdie, nesustos ir ryšis tolesnėms, drąsesnėms paieškoms, eksperimentams.
Todėl kategoriškai nesutinku su Vyto pareiškimais, kurie atsiduoda (pardon!:) išankstine nuostata “didžiųjų” atžvilgiu: a la “ką didieji bedarys – viskas bus blogai!” :-).
Juk net toks “masinio alaus” gigantas, kaip Carlsberg, šalia savo liejamos beveidžio alaus jūros turi ir ypatingo, išrankiems alaus mėgėjams skirto, alaus tvenkinėlį: Jacobsen alaus šeimynėlę. Neseniai, tik prieš 4-5 metų, gimusią. Gi tarp jos pirmgimių būta (gal ir tebėra? senokai lankiausi Danijoje) ir “brown ale” tipo alučio. O šiandien, kaip žinia, tas Carlsbergo Jacobsenas gamina bene brangiausią pasaulyje ekskluzyvinį alų: Jacobsen Vintage, kuriam duoda net 50 metų (!)išsilaikymo terminą…
Kaip sako Rytų patarlė, “net ir ilgiausia kelionė prasideda pirmuoju žingsniu”. Todėl norisi palinkėti Kalnapiliui, padariusiam pirmąjį, tegul ir ne patį plačiausią, žingsnelį teigiama linkme, nesustoti, žengti toliau ir plačiau. Na, o mažosioms darykloms – savaisiais sėkmingais žingsniais “erzinti” tuos “didžiuosius brolius”, versti juos ieškoti atsako :)
Ačiū Linai už išsamią nuomonę!
Sutikčiau, kad Kaštoninis tiktų į ‘brown ale’ kategoriją.
Beje, Carsberg Jacobsen rudas alus tebėra, nesenai paragavau, silpnas jis – ten šokoladinis salyklas ir alus eina kiekvienas savo keliais:)
Vintage neragavau, bet ar nebus taip kad ir ten labiausiai dėmesį bandoma patraukti ne skoniu, o išlaikymo trukme ir kaina?
Deja, ir as neragavu nei vieno is to Jacobsen Vintage trejetuko (2008, 2009, 2010)… Nes netgi ir tai ju superaukstai kainai esant (virs 800 lituku uz 0.75 buteli!) juos sunku sumedzioti – isverdama tik kelis simtai buteliu visam pasauliui!
Tad, deja, tenka tik tiketi kitu ispudziais ir apibudinimais. Tai nera iki galo patikima, bet kai paskaitai stai tokius tekstus, kaip:
” The Jacobsen Vintage No. 1 is a barley wine with an ABV on 10.5%
The grists contain Maris Otter pale ale malt, Maris Otter Imperial malt and caramel malt. Invert sugar is added during the four hours wort boiling as well as bittering hops, in the shape of Challenger and Target, and aroma hops in the shape of Bramling Cross and Fuggles.
The beer is fermented at 25°C with English ale yeast.
The beer is matured in new Swedish (the oak is from Hjo in the middle of Sweden and the barrel is bought through Thorslundkagge) and new French barrels (Cote dór barrels) for six month.
The beer has flavours of vanilla, smoke, caramel and port from maturing on Swedish or French Cote dór oak casks. The bitterness is soft and intriguing.
During the production and aging of a barley wine, Maillard reactions are continuously caused which adds caramel, nut and yeast aromas to the beer”
….tau nutįsta seilė :))). Na, tiesiog NEGALI taip kruopščiai ir ilgai gamintas alus būti tik “rinkodaros kūriniu”!
[…] pristatyti kaštonai? O gi jie buvo pasiūlyti Lietuvos populiaresniems blogeriams. Tokiems, kaip tikrasalus.lt, G. Vilpišauskas ir kitiems. Davė jiems po dėžę alaus, kad jie parašytų ką galvoja. Ir jie […]
[…] 2010 m. ryžtą pademonstravo KTV su “Kaštonų eliu”, apie kurį rašėme, ir kuris mums pasirodė jei ne ypač išradingas, tai bent jau ne tragiškas. Nors ir […]