Kas įdomaus pastarąsias savaites?

  • TAURA_LOGOTIPAS2Panevėžio “Taura”, pastaruoju metu pradėjusi intensyviai bendradarbiauti su craft aludariais-entuziastais (skaidrumo deklaracija: vieni iš jų yra TAD nariai), iš niekam nežinomos daryklos persikvalifikavo į vieną geidžiamiausių sostinės craft alaus tiekėjų, siekdama užbėgti galimiems teisiniams ginčams ir asociacijoms su liūdna “Tauro” darykla, pakeitė pavadinimą į lakonišką “Panevėžio alų
  • 946561_440247576070713_700018412_nNaujos (ir nebe naujos) lietuviško craft alaus rūšys: “Panevėžio alus” su kitais mūsų draugais – “Širvėnos alumi” (aka Dunduliu) ritina vieną naujieną po kitos, dažniausiai sėkmingas: flagmaną “Humulupu IPA”, kiek mažiau kartų “Užupio elį”, “Rudąjį elį” ir naujausią – pilsnerį kodiniu pavadinimu “Ledzukas”. Šių alų su protrūkiais galima rasti kai kuriuose didmiesčių baruose ir firminiame Širvėnos prekybos tinkliuke “Špunka”. Tuo tarpu Gintaras iš Molėtų savo ilgai ant gomurio grojantį “Gintaro IPA” tiekia išimtinai sostinės barui “Marsas”
  • Iš užsienietiško alaus, Vilniaus pubuose aptikome puikią naujieną – vieną skaniausių belgiškų Wit’ų Blanche de Namur iš Brasserie Du Bocq (juoko dėlei palyginkite jį su Grimbergen Wit’u), bei visai pusėtinus kriek/framboise Bacchus – nors mano skoniui pastarieji kiek per saldūs, vistik jaučiasi gerokai aukštesnis laiptelis nei Lindemanns limonadukų. Būtų labai smagu, jei netrukus rastume Bacchus “Bacchus” rūgščiojo, apie kurį esame girdėję daug gerų atsiliepimų. Minėto alaus ragavome Alaus studijoje, Belguose ir Akivaruose

    Blanche de Namur yra Lietuvoje. Foto: Bernt Rostad, lic.: Creative Commons

    Blanche de Namur yra Lietuvoje. Foto: Bernt Rostad, lic.: Creative Commons

  • Iš Kinijos cisternas siuntęsi, ilgai slapukavę, o vėliau arogantiškais pareiškimais žadėję visus uždominuoti, naujo Klaipėdos bravoro “Klaipėdos alus” atstovai pagaliau pateikė savo produkciją… kurios skonio niekas neatsimena, ir kurio galima rasti tik “Alyne”. Teko ragauti, taip, jis toks pats pilkas ir nuobodus, kaip ir jo pristatymas parduotuvėje: …pššš.
  • Vienas įdomiausių alaus renginių – Aludarių taurė 2013 – baigėsi, o jos nugalėtoju tapo Rimvydas Jurėnas (aka Jakutis), kurio du alūs (Diuseldorfo altbier ir Belgiškas dubbel) finale užėmė 1 ir 2 vietas. Gausiausių kategorijų laimėtojai: Šviesių elių – Vidmantas Čičelis, rudųjų – R. Jurėnas, IPA – Gediminas Volkas, porterių ir stautų – Tadas Kaušakys. Nors renginys buvo atviras visiems Lietuvos aludariams, kaip ir pernai, komerciniai aludariai neišdrįso pateikti savo egzempliorių. Visus rezultatus rasite taurės puslapyje, paskutinėse žinutėse.  Gausiausiai renginį nušvietė organizatorius Gytis savo bloge Alusalus, ten ir įdomūs interviu su finalininkais G. Volku,   R. Stankevičiumi, V. Čičeliu. Apžvalgas parašė ir Modestas bei BeerGeek.

    at13-2

    Aludarių taurės 2013 komisijos darbo akimirka. Foto: Žydriaus Jancevičiaus

  • Žiniasklaida ir internetas: Verslo žinios rašo apie tai, kad Seimas vėl pamiršo susitarti su ES dėl alkoholio kontrolės, ir toliau švaisto laiką bei mokesčių mokėtojų pinigus pseudosprendimams plėtoti. 15min publikuoja E. Saviščevo straipsnį LDK istorija: Alaus gamyba. Trumpas pasakojimas apie dar vieną lietuvių europėjimo kelią, Širvėnos bravoras – apie užeigas Lietuvoje. Klaipėdos Herkaus Kanto pubas paleido informatyvų web.
  • Pabaigai – klausimas skaitytojams. Nebesusekame visko, kas vyksta Lietuvoje. Jei žinote kažką naujo, įdomaus, arba sužinojote kur atsidarė naujas baras, pilstantis įdomų alų? Nepatingėkite pasidalinti su mumis (tikrasalus@gmail.com).
Tagged with:
 

One Response to Scenos apžvalga ir interneto purslai – 2013-05-30

  1. Ranka says:

    “kur atsidarė naujas baras, pilstantis įdomų alų?” O mes, žinokite, kaip žvejai – gerų vietų neišduosime, nes paskui patiems neliks… :D Juokauju, alumi, kaip ir duona Dievas liepė dalintis ;)