Čekiško alaus džiazas Kauno baruose
Kol išsamus Briuselio postas niekaip nepasirašė, parašysiu apie kitą smagų miestą – Kauną, kuriame apsilankiau praėjusį savaitgalį per Kaunas Jazz festivalį. Pasak vieno kauniečio draugo: “visus metus krapšto krapšto, kol pagaliau prikrapšto pilną šaukštą vienam savaitgaliui.”
Tą šeštadienį be lenkų jazz fusion koncerto, aplankiau ir keletą vietinių barų. Pradėjau nuo anksčiau buvusio mano kasdieninio, geriausio ir legendinio; dabar jau tik legendinio, baro B.O. (Muitinės g. 9-1). Per eilę metų šitas baras keitėsi, keitėsi ir publika, politika, barmenai, alus. Dauguma senbuvių šį barą (arba šalį) jau išmainė į kitus(-as). Tie, kur dar užeina, vis skundžiasi prasta pilstomo alaus kokybe.
Kaip ten bebūtų, bent jau siūlomas alaus pasirinkimas tikrai pagerėjo. Suskaičiavau net 15 skirtingo alaus kranų! Bent pusė jų – pramoniniai lageriai, neverti čia minėti, tačiau pilstomų tamsaus Velkopopovický Kozel, Guinnes, Tucher, Krušovice kombinacija nuteikia smagiai. Visgi man norėjosi kažko, ko kitur neparagausi, ir čia B.O. turi mažytį kozeriuką – Novopacke Pivo. Tai čekijos miestelyje Nová Paka esančio bravoro (tai taip pat ir salyklinė), įkurto 1871, produkcija. Tiesa, sužinoti, kurią iš 8 bravoro gaminamų alaus rūšių ragavau, nepavyko – alaus kranas papuoštas tik bravoro emblema. Tačiau pats alus – puikus gaivinančio čekiško lagerio, kuriame maloniai jaučiasi Žatec apyniai su kiek salsvesniu salyklo atskoniu, pavyzdys.
Be pilstomo alaus, B.O. yra mano žiniomis viena iš dviejų vietų Lietuvoje, kuroje galima įsigyti ir butelaitį O’Hara Irish Stout – turbūt geriausio airiško stauto visoje Airijoje (Guinness yra tik populiariausias), bei – giliai įkvėpkite – lambic‘o! Kalba eina apie gan žinomo Belgijos bravoro Brouwerij Lindemans Tea Beer. Deja, paskutinį pastarojo butelaitį kažkas nugvelbė mums iš panosės, tad šįkart neteko paskanauti.
O dabar apie turbūt didžiausią atradimą – “Pub that rocks” arba tiesiog “Rock pub” (Laisvės al. 51A) ir jame tiesiai iš bačkos pilstomą šviežią, juodą Bernard Černé alų. Pats baras įsikūręs viename iš Kauno centro kiemų, daugiabučio rūsyje, ir savo paprastumu, tiesmuka energija ir stalo futbolo aistruoliais primena “Play” klubą Vilniuje. Čia jis daugiausia sutraukia jauną studentų publiką ir Couchsurfing klubo narius. Bare pilstomos dvi čekiško alaus rūšys ir keletas stipresnių gėrimų (tame tarpe ir gruziniška čača!)
Šviesus ir juodas Bernard ležakas, nepasterizuotas, gyvas, tikras – buteliuose pardavinėjamas “Iki” supermarketuose ir jau senai yra tapęs Tikro Alaus draugijos favoritu. “Rock pub”, mūsų žiniomis yra vienintelė vieta, kur šis alus pilstomas, tad buvo labai įdomu, kaip jam seksis statinėje. Alus pilstomas iš gražių firminių bokalų – jie tokie patrauklūs, kad bokalų migracijai kontroliuoti baras specialiai pastatė apsauginį.
Minkšta puta, šviežias, pilnas, sodrus skonis su panašiu kaip Kozel rūgštelėjimu, tačiau kur kas tvirtesne, malonia gomuriui, beveik creamy konsistencija. 10 balų, asmeninė geriausio pavasario/vasaros sezono pilstomo alaus ir tuo pačiu mėnėsio TAD pub’o nominacija. Čia vertėtų paminėti, kad supermarketuose butelis Bernard’o kainuoja virš 5 litų. Rock Pub’e – tiek pat.
– – –
A long due visit to Kaunas’ – second biggest city of Lithuania – pubs was paid. I combine Kaunas Jazz, one of the best jazz festivals in the country – with a short pub crawl. First I visit once cult bar “Blue Orange”, which surprised me with immensily improved beer choice (15 sorts from tap). I enjoy a nice pint of czech Novopacke Pivo before heading to a (literally) underground adventure that is called “Rock Pub”. Endless joy fulfills me after tasting another pint of such a quality czech lager – this time it’s Bernard Černé, fresh from tap. I nominate this creamy black lager with slight sourish tang as my beer of season.
Panašūs įrašai:
6 Responses to Čekiško alaus džiazas Kauno baruose
Komentarai
- Martin. M on Lithuanian Countryside Yeast Tales
- Danius on Naminis alus
- Thomas on Apie
- Thomas on Vilkasalės alus
- Peter Rowswell on Lithuanian Countryside Yeast Tales
Kategorijos
- Alinės (42)
- Aludarystė (96)
- Bravorai (4)
- Apyniai (19)
- Bendra (131)
- Eksperimentai (32)
- Filosofija (2)
- Istorija (51)
- Kalendorius (16)
- Maistas (18)
- Ragaujam (57)
- Renginiai (44)
- Salyklas (5)
- Šalys (112)
- Austrija (2)
- Azija (3)
- Belgija (9)
- Britų salos (20)
- Čekija (16)
- Danija (4)
- JAV (13)
- Kaimynai (23)
- Kanada (1)
- Kitos salos (2)
- Lenkija (8)
- Olandija (4)
- Pietų Amerika (1)
- Švedija (1)
- Vokietija (9)
- Stiliai (127)
- Belgian style (10)
- Dunkeliai (7)
- Ekstremalūs (2)
- Eliai (23)
- IPA (6)
- Kvietiniai (12)
- Lageriai (20)
- Lambikai (7)
- Lietuviškas (56)
- Porteriai (18)
- Stautai (9)
- TA Laboratorija (11)
- Uncategorized (1)
Mart, jei tave žavi Nova Paka alaus produkcija, tai žinok kad “Vienas pasaulis” veža bambaliuose jo produkciją 5,0 alk tūrio idiotiškais pavadinimais “Zlate Česke Pivo” ir “Česky Bohem” :) Beje jų kaina tame pačiame Kaune yra iki 6 lt už 2 lt bambalį, taip kad rimtas “Teisybės” ir “Tornado” žateckas konkurentas…
O dar vakar Kaune ragavom “Padubysio” gyvo alaus iš Jurbarko / Klausučių irgi už patrauklią “lokalią” kainą 2,5 lt !
Nežinau kaip kita Nova Paka produkcija, neragavau, bet B.O. iš statinės ji man pasirodė skani ir geros kokybės. Ten paminėjai idiotiškus pavadinimus ir konkurentabilias kainas, bet ar ragavai? Kaip skonis?
O kur tą “Padubysio” ragavot?
Na skonis geresnis nei lietuviškų tornadų, jaučiasi toksai tai kartumas, jei ne tas bambalys tai ir gal visai gerai būtų…
Padubysio gavom lokale prie turgaus, ale savininkė sakė, kad jį “daug kur Kaune parduoda”… Skonis vėlgi ne toks jau blogas!
Blm, pasijutau kaip toje “Blindos” reklamoje :)
Prieš metus Prahoje su draugais išragavę didžiausių čekų aludarių juodą alų, Bernard’ą išsirinkome kaip geriausią – puiki žinia, kad iš bačkos jo galima gauti ir Lietuvoje (o ir kaina tikrai įkandama). Gaila, kad man iki to alaus – 100 km. Ir čia ne perkeltine prasme :)
B.O. 14 alų iš krano – įspūdinga! Kažkada norėjau Laisvės al. išgerti kokio nors ne 3 didžiausių daryklų alaus ir nesugalvojau kur nueiti :( Gyvenimas gerėja :)
O Bernard tamsus man irgi labai patiko – ragauti jo teko tik Stokholme, Krogen Soldatek Svejk alubaryje (jei kas busit, rekomenduoju – gyvas alubaris sodermalm rajone, kokie 6-7 čekiško alaus kranai ir vienas pigiausių alų mieste!)
Per daug alum nesidomiu, bet paragavus Bernard Černe (pirma karta teko Rock pub) tikrai paliko labai gera ispudi. Nuo to laiko jis man pats geriausias, 10 balu! nieko geresnio nesu ragaves…