Dūminis porteris

Šiam alui daryti reikalingas dūminis (rūkytas) salyklas. Aš naudojau pirktinį Weyermann (Bamberg) salyklą, rūkytą ant buko. Dauguma šaltinių nerekomenduoja naudoti salyklo, rūkyto ant durpių – dėl pastarojo aštraus kvapo ir skonio. Salyklą galima parūkyti ir pačiam, svarbu jo neperkaitinti, todėl rekomenduotinas “šaltas rūkymas” (prieš tai salyklą reikia truputį padrėkinti).

Recepto pagrindu paimtas Alaska Smoke Porter klono receptas iš Morebeer’s Brew Chat.

Dūminis Aliaskos Porteris

Kiekis: 19.5 L
S.G.:
1.063
F.G.: 1.020
Alc.: ABV 5.9%

3.74 kg bazinio šviesaus salyklo (pilsner/lager arba pale)
1.36 kg Munich salyklo
460 g Rauchmalt (rūkyto salyklo) 8-12 EBC
160 g Caramunich 80-100 EBC
180 g Čekiško karamelinio salyklo 216 EBC (crystal 120)
320 g šokoladinio salyklo (chocolate malt)
77 g juodo salyklo (black malt)
122 g juodo čekiško karamelinio salyklo (arba keisti į black malt)

Salinimas: 68-67 C, 60 min

Virimo laikas: 90 min

Apyniai:
24.3 g 12.6% AA Chinook 60 min
Willamette 24.1 g 4.4% (3.75 AAU) 15 min

Pasirinktos sausos mielės 11-22 g (1-2 pokeliai).

 

Comments are closed.