Apie

Balandžio 24, 2008

Ši diena turėjo ateiti.

Jūsų teismui ir malonumui – naujas internetinis žurnalas, skirtas tikram, geram alui. Gėrimui, kurio tradicijos tūkstantmečiais buvo puoselėjamos visame pasaulyje, kuris formavo visuomenių kultūras, žmonių bendravimo būdus ir formas.

Iki šios dienos, mes, 5 tikro alaus mėgėjai ir gerbėjai – šio žurnalo redakcinė kolegija – su nerimu stebėjome besiklostančią padėtį Lietuvoje, kai žmonėms į bokalus ir į galvas beatodairiškai pilamas neišraiškingo skonio, dirbtinai gazuotas, neišsiskiriančios gelsvos spalvos gėrimas, multimilijoninius pelnus žarstančių korporacijų vadinamas alumi. Mums skaudėjo širdį, kai smulkesni aludariai į bambalius pylė “kobras”, “uraganus anatolijus” ir “trigubus smūgius”.

Tuo pačiu, keliaudami po pasaulį, mes gėrėjomės alaus skonių, spalvų, aromatų įvairove, alaus gamintojų-entuziastų užsidegimu ir pasišventimu kokybei. Džiaugėmės tikro, gero alaus mėgėjų iš viso pasaulio sąmoningu nusiteikimu skleisti tikro alaus žinią, skatinti žmones pamėgti gerą alų, išmokyti mėgautis juo, galu gale gerti atsakingai.

Taigi atėjo ta diena, kai nusprendėme, kad ir Lietuvoje tikras geras alus turi teisę į pagiriamąjį žodį, užtarimą ir promociją. Todėl ir atsirado tikrasalus.lt.

Prieš paleisdami į dienos šviesą savo idėjas, įspūdžius ir pamąstymus, nemažai tarpusavyje diskutavome, koks yra tas alus, kuris vertas būti mūsų bokaluose, taigi ir pačiame bloge. Žurnalo pavadinimas tikrasalus.lt tikrai nereiškia, kad rašysime tik apie vadinamąjį “real ale” – anglišką tradicinį elį, kurio gerbėjai neabejotinai esame. Blogo puslapiai bus skirti bet kuriam geram alui iš viso pasaulio, pradedant čekiško stiliaus pilsneriais, skaidriaisias Miuncheno helles ir baigiant juodais britų salyno stoutais ir porteriais bei belgų vienuolių trippeliais ir quadruppeliais. Rašysime apie alaus vartojimo kultūrą, tradicijas, manieras. Bus alaus istorijos, nuotykių susijusių su geru alumi, ragautų alų aprašymų ir dar daug ko.

Turime pabrėžti, kad mes esame griežti kritikai to vadinamo alaus, kuris fabrikuose daromas “high gravity” būdu, spartinant jo brendimą ar alkoholio susidarymą (cukrumi), dirbtinai užpildant alų angliarūgšte, skiedžiant vandeniu ir pan. Kitaip tariant, mes – už tikrą gerą kokybišką alų, kurio apibūdinimą galime pasidalinti kartu su vyno entuziastais – fine beer!

Mes taipogi visus savo balsus atiduodame už D.Y.I kultūrą, tad be jokios abejonės dalinsimės su Jumis namudinės aludarystės, apynių auginimo ir kitos šeimyninės rangos laimėjimais ir pasiekimais.

Ir pabaigai. Skelbiame, kad nuo šios dienos pradeda gyvuoti Tikro Alaus Draugija, kuri ne tik žodžiais puoselės aukščiau paminėtas vertybes. Į ją kviečiamas prisijungti kiekvienas iš Jūsų!

Į sveikatą!

Rašykite mums adresu tikrasalus@gmail.com

Skaityti dar: Ką turim

 

26 Responses to Apie

  1. Aivaras says:

    Auginu apynius, verdu alų, prisijungiu.

  2. kontekstas says:

    Aivarai, welcome! :)

  3. Asta says:

    Smagus tinklapis, netyčia užklydau, kad aprašėt kai kuriuos mano mėgiamus alelius. Sėkmės vystant tinklapį.

    Tamsaus alaus mėgėja. :)

  4. kontekstas says:

    Asta, ačiū ir užklysk dažniau :)

  5. VIDAS says:

    SAUNUOLIAI!!!!!Super puslapiukas!!!
    Taip ir toliau….

  6. RM says:

    garbe entuziazmui ir geram alui:)

  7. RM says:

    bejeeee….kaip eliu gerbejai savo pirmutiniu uzdaviniu turetumete iskovoti nors vieno britu elio importa i Lietuva…. nes iki siol tai skyyyyyle visuose prekybos tinkluose…

  8. kontekstas says:

    RM, tikrai norėtume įgyvendinti šį tikslą – kad pagaliau ir Lietuvoj galima būtų įsigyti elio, geriausia, kad ne tik butelinio, bet ir pilstomo. Rygoj barai yra įrodę, kad galima atgabenti alų iš Anglijos ir sėkmingai pardavinėti. Tikiu, kad greit ir Lietuvoj atsiras tokių pavyzdžių. Man regis realiausias kandidatas – baras “91” Kaune :)

  9. RM says:

    beje, kad jau sudejote lietuviskus alaus linkus, tai ir bites Alaus kluba idekit…
    http://www.biteplius.lt/lt/2club.welcome/464-=(81347273

    Jis pagal lankomuma ir komentaru kiekius – lyderis:)

  10. kontekstas says:

    Jau berods ištaisėm šią klaidelę

  11. RM says:

    jus nerealiai operatyvus…net smalsu darosi, kas per vieni esat:)

  12. marsav says:

    Matyt teks mums susipazint per kokia degustacija ar festivali ;)

  13. RM says:

    as irgi to tikiuosi:)

  14. Mindaugas says:

    Kuo didziausios sekmes!!!

  15. arvydas says:

    Sveiki, alaus zinovai,
    uzsukite i zasi (BUnte GAns) paragauti lietuvoj visiskai naujo vokisko nefiltruoto alaus ERDINGER WIESSBIER, turetu patikti…

  16. manjana says:

    Liuks saitas, reskepta.

    O jums, beje, Biržų daryklos alus nepatinka? neradau prie maži-bet-padorūs :) Man, kadangi tamsų mėgstu, tai už jų “Jubiliejinį” ir “Senovinį” skanesnių lietuviškų nėra (kalbant apie masinę gamybę).

    Sėkmės!

  17. ramtyns says:

    manjana – ačiū už gerus žodžius.

    Na o Biržų alus mums visai patinka, tačiau pilstyti alų tik į plastmasinę tarą… tai jau mažų mažiausiai nepadoru. Kai Biržų alus pasitaisys, iškart įtrauksime į išteisintųjų sarašą, pažadame!

  18. Valdas says:

    Sveiki, visai netyčia atradau jūsų puslapį. Puiki iniciatyva, sveikinu! Tikiuosi entuziazmas neišblės ir puslapis ilgai bei sėkmingai gyvuos.

  19. najuste says:

    nice :)
    Puikiai padirbėta!
    Sėkmės ir toliau.

    Lauksim, skaitysim, gersim

  20. Pijus says:

    ačiū kad šviečiat tokius tokius tamsuolius kaip aš !:>

  21. 8765 says:

    nebutina buti alaus gurmanui kad ivertinti sio puslapio nauda :) alaus zemelapis labai patiko siulyciau sia dali tobulinti

  22. Zilva says:

    Viskas!!! >: Mes nusprendem mesti naminio vyno daryma ir gaminsimes alu! o cia tai bus…! :)

  23. Antanas says:

    O kodėl skiltyje “Kur rasti” nurodomi tik barai? Būtų smagu kad sudėtumėte nuorodas ir į pilstomo alaus taškelius arba parduotuvėles. Kai pvz. Norfos bazėje vilniuje Savanoriu pr. nemažai rūšių pilstomo yra, Naujininkuose Panevėžio g. Biržų alų pilsto, CUP pirmame aukšte guvo alaus krautuvėlė ir t.t.

  24. ciobiskis says:

    Tam iki šiol tarnavo rubrika “Parduotuvės”… Pastaruoju metu naujų “taškelių” daugėjant kaip grybų, jūsų idėja tikrai verta dėmesio… Kitas dalykas mūsų blogas neskatina prekybos alumi vardan prekybos, daugiau rūpi alaus vartojimo kultūra ir įvairovė. Neslėpsime, teko būti pvz Naujininkuose Panevėžio g., tačiau apie tą vietą pasisakyčiau ironiškai ar net kritiškai :)

  25. Thomas says:

    Ar gyva dar tema? Tikrai fine beer https://www.sventaragiosodas.lt