Vasaros Žaibs

Gyvenant Anglijoje, mano lokalas ilgą Gegužės 1-osios savaitgalį (bank holiday) tradiciškai surengdavo alaus festivalį. Kadangi 50 rūšių alaus iš mažų daryklėlių statinių vien bare pajungti negalėdavo, jas išstatydavo alaus kiemelyje stovinčiame ūkiniame priestate, kuriame truputį “kvepėdavo” tvartu.

Didžiausias to festivalio malonumas – nuo ryto iki vakaro gurkšnoti vasarišką, gaivų Hog’s Back daryklėlės alų “Summer Lightning” (angl. “vasaros žaibas”). Po ilgo ieškojimo, pavyko aptikti britų aludarių pasidalintą šio alaus receptą. Čia ir pateikiu adaptuotą “lietuvišką” variantą iš salyklo ekstrakto.

Receptas: Vasaros Žaibs

Kiekis: 24 l

Sudėtis:

  • 3.4 kg (2 indeliai) Sladovna Bruntal (Sulivestos) šviesaus salyklo ekstrakto
  • 58 g Challenger apynių (85 min)
  • 10 g UK Goldings apynių (15 min) – galima pakeisti galima pakeisti Fuggle, Willamette rūšimis
  • 11 g (1 pakelis) pasirinktų sausų mielių. Rekomenduotina Safale S-04, Gervin Ale Yeast, Munton Gold.

Eiga:

  1. Apie 30 l vandens pakaitinti iki 70 C, ištirpinti salyklo ekstraktą (indelius reikia gerai išskalauti, o juos prieš tai palaikius karštame vandenyje, ekstraktas bus skystesnis ir lengviau tekės)
  2. Užvirinti, sudėti Challenger apynius. Visas misos virimo laikas: 85 min
  3. Likus 15 min iki pabaigos, sudėti Goldings apynius. Juos galima pakeisti Fuggle, Willamette rūšimis.
  4. Po virimo, greitai atšaldyti iki 25 C, ir sudėti pasirinktas mieles. Fermentuoti prie 18-20 C.

S.G. 1050
F.G. 1014

Alc 4.6-5.1% ABV

Riebi, taki ir šilkinė pustirštė puta, laikosi ilgai. Kvapas aštrus, gyvas, “gailus” – tai Challenger apyniai. Skonis taip pat – gyvas ir energingas, ryškūs apyniai.

 

10 Responses to Vasaros Žaibs

  1. Naminis says:

    Gerai apyniuotas alutis turėtų būti!
    Tik papildyčiau, kad iš ekstrakto verdant 30L puodas nebūtinas, užteks ir 7L, kad ekstraktą ištirpdyt ir apynius nuvirint, o po to su šaltu vandeniu, ar net ledu sumaišyt iki reikiamo kiekio, šiuo atveju 24 L, plius padeda greičiau atšaldyti.

  2. ramtyns says:

    Namini, iš bėdos galima virti mažesniame inde, bet rezultate bus kitokio skonio ir kvapo alus. Kuo tirštesnė misa, tuo sunkiau ji pasisavina apynius, be to yra viršutinė riba, iki kurios apyniai apskritai pasisavina tūryje, o vėliau tas nedidelis kartumas dar labiau atsiskiedžia. 7 l katile virtas alus bus mažiau kartus ir mažiau charakteringas.

  3. Tadas says:

    Sveiki,
    kiek laiko prastovejes buteliuose igauna savo tikra skoni?

  4. ramtyns says:

    Tadai, sakyčiau 2-4 savaites, priklausomai nuo karčiųjų apynių kartumo (kuo jie kartesni – tuo ilgiau reiks alų pabrandinti).

  5. arturka says:

    labai patiko šis receptas. Nors ragavau tik po poros dienų brandinimo, bet nustebino toks vaisinis aromatas, šilkinė puta ir “minkštas kūnas”. Aš jį dar pagardinau 0.5kg Cara amber.

  6. Linas says:

    Sveiki, o išpilstant alų reikia cukraus dėti, kad užsigazuotų? ir kokio dėti?

  7. ramtyns says:

    Linai, gali ir įdėti, tiks bet koks.

  8. Arnas says:

    Tai cia nereik deti kieto salyklo? Turiu omeny ar iskart tiesiog deti i vandeni rkstrakta

    • ramtyns says:

      Arnai, čia receptas alui iš ekstrakto. Kaip ir kituose receptuose, dalį ekstrakto gali keisti traiškytu salyklu, juos mirkydamas bent pusvalandį ~65C temperatūros vandenyje. Tada rezultatas bus geresnis. Žinoma, galima ir visą ekstraktą keisti salyklu, jį salinti, tekinti ir t.t., t.y. daryti all-grain alų.

  9. Atnas says:

    O kiek cukraus butu galima det, kad su gazuotu ir kada ji det tureciau, niekad tarpkitko nesu darea nieko panasaus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *