Ant „Tikro alaus“ draugijos degustacinio stalo pirmą kartą nusileido lambikas. Dėkojame Jonui B, specialiai iš Belgijos mums parvežus net kelis buteliukus „Mort Subite Original“, tai yra spontaninės fermentacijos alaus. Jį gamina sena belgų Kobbengem darykla, dabar priklausanti „Maes“ grupei, kuri savo ruožtu priklauso „Scottish & Newcastle”. Matyt todėl jis taip glaustėsi prie savo šeimos nario „Grimbergen“ stiklinės… nors tai visiškai kitoks alus.

Pagamintas Senės slėnyje
Pagamintas Senės slėnyje

Taigi, lambikai – tai toks ypatingas alus, kurio mielės yra nei viršutinės, nei žemutinės fermentacijos, o gyvena tik Belgijoje, Senės upės slėnyje ir į alų patenka… per atvirus langus į atviros fermentacijos vonias. Gueuze – tai lambiko porūšis, kuriame sumaišytas brandus (3 metų) ir jaunas (metų) alus, tačiau be vaisių sulčių priedo (tada jis vadintųsi kriek). Galbūt dėl tų atvirų langų ir laisvės, šis alus turėjo ne tik specifinį kitokių mielių kvapą, ir lengvai putą iš apačios daužančius burbuliukus, bet ir obelų, citrusinių vaisių poskonį. Tuo jis buvo panašus į sidrą… tą tikrą prancūzišką sidrą…

Kodėl alus vadinasi „Mort Subite“ arba „Staigi Mirtis“, galite paskaityti čia, ir būtinai pranešime, kai vėl degustacijoje pavyks susidurti su spontaninės fermentacijos alumi.

Panašūs įrašai:

Tagged with:
 

4 Responses to Pirmoji pažintis su gueuze. Mort Subite.

  1. JungTukas says:

    Ne taip seniai darėm belgiško alaus degustaciją, tai “Morte subite” (lietuviškai geriau skamba kaip “Mortos subinytė”) irgi buvo atvežta. Daugiau dėl pavadinimo. Prie progos reiks paragauti pilstomo, nes butelinio įspūdžio nepamenu (nors kiek to įspūdžio bus iš keleto gukšnių) :)

  2. Aras says:

    Gueuze skonio neimanoma pamirst, itin rugstus. pamenu ragavau sito Mort Subite, tai labai patiko, bet tik labai nedideliais kiekiais, maza buteliuka dviese pasidalinom- buvo pats tas.

  3. ciobiskis says:

    Malonu skaityti naujus svečių atsiliepimus… Beje “Paradis Belge” Vilniuje taip pat reklamuojasi turintis gueuze alaus, tačiau atrodo kad kategoriją čia atstovauja vaisiniai Belgian Kriek ir Belgian Fromboise…

  4. kontekstas says:

    Kaip vienas iš alaus rašytojų (nepamenu kuris) yra pasakęs – gerdami gueuze turit pamiršti visus stereotipus apie alų… Man Mort buvo irgi labai neblogas, patiko netgi vienai alaus tikrai negeriančiai draugei. Tai galėtų būti atsakymas, kuom i alų galėtume įtraukti non-beer drinkers :)