Šiūmetinis ruduo man buvo kelionių metas, pasitikrinau alaus naujienas Belgijoje, pagaliau išsamiau patyrinėjau Vokietijos alaus rojų šiaurės Bavarijoje – Frankoniją, galop nirtelėjau į vyndarystės amato pasaulį Prancūzijoje. Apie Frankoniją brūkštelsiu atskirai, o dabar laikas trumpai naujienų apžvalgai.

– – –

Nuo prieštaraujančių ES teisei alaus stiprumo ir taros apribojimų pradžios alaus rinka krito 8.5%, cituoja aludarius Delfi. Žinutėje “Alaus namų” atstovas tai nurodo kaip naujų alaus rūšių atsiradimo priežastį, nors aš tuo netikiu – tikro alaus judėjimas vystosi daugmaž nepriklausomai nuo panašių apribojimų, iš esmės lemtas panašių pasaulinių procesų, taip pat alaus entuziastų įsiliejimo į alaus gamybos ir populiarinimo procesus.

– – –

2103 Viržinis. Foto: Dundulis

2103 Viržinis. Foto: Dundulis

Kalbant apie naują alų, barus pasiekė antra bendro Dundulio ir TAD sezoninio alaus”Viržinis” serija – nors šiemet alaus buvo pagaminta dvigubai daugiau (per porą tonų), netikėto populiarumo dėka statinės buvo ištuštintos per porą savaičių, ir šio teksto rašymo metu alų galima rasti tik buteliuose. Šiemetinio alaus receptas ir procesas buvo kiek pakeisti – alui daugiau kūno ir daugiau viržių, kuriuos šiemet bendroje talkoje rinko etatiniai bravoro darbuotojai. Gytis pirmasis parašė šių metų apžvalgą.

Foto: Kalnapilis-Tauras-Vilkmergė

Foto: Kalnapilis-Tauras-Vilkmergė

Didieji bravorai taip pat šį tą iškepė. KT-Vilkmergė pristatė antrą “Jauno derliaus” alaus seriją, virtą su šiųmetiniais apyniais, šiemet kiek stipresnę versiją (6%). Kaip ir pernai, apynius supirko iš pavienių entuziastų (ūkininkais juos sunku vadinti) ir Kauno botanikos sodo. Botanikos sodo mokslinis bendradarbis K. Obelevičius sako, kad labai išaugo susidomėjimas kultūrinių apynių auginimu, tad ateityje galime sulaukti ir daugiau įdomių eksperimentų. Beje, gal kas žinot, kur galima įsigyt šio alaus?

Paskui KTV į apynių vagoną šoka ir ŠUA, išleidę savo English Pale Ale versiją “Keltų” net su keturiomis apynių rūšimis – Galena, Ahtanum, Cluster ir Chinook. Trys iš jų yra amerikietiški, tad neaišku kodėl ŠUA marketingistai nepasinaudojo proga pavadinti alaus dabar kur kas madingesniu American Pale Ale. Alaus galima rasti IKI supermarketuose, pačiam ragauti neteko, ragavusių atsiliepimai labai skirtingi. Nuobodi pakuotė matyt signalizuoja, jog po TAD, Dundulio, Kalnapilio, Gubernijos, ir kitų bravorų flirtavimo, pale ale galutinai įsitvirtina kaip vienas iš mainstryminių alų rūšių, kas yra labai gerai ir senai turėjo nutikti.

Tuo tarpu Alyno parduotuvėse-baruose netrukus turėtų atsirasti kažkurio Kauno mikrobravoro alaus “Ąžuolinio” (tiesa, tokiu pavadinimu jau buvo išleistas Aukštaitijos bravorų eksperimentinis alus).

– – –

Importinio alaus naujienos: Beer Barrel’yje pastebėjau porą nematytų vokiškų bock’ų (Vokietijoje kaip tik bock sezonas), Fullers taip pat pasipildė gausiai apyniuotas APA “Wild River” ir limited edition “Imperial Stout”, išvirtas pagal istorinį receptą, tačiau atšviežintas – vėlgi amerikietiškais – Centennial apyniais.

Foto: King & Mouse

Foto: King & Mouse

Servalis (distributorius) atvežė mums dar nepažįstamo, tačiau gan didelio (vien jiems priklausančių barų yra er 350) šiaurės Anglijos bravoro Thwaites Brewery crafty mikrobravoro, be užuolankų ir pavadinto Crafty Dan,  alaus. Pirmoji juo pradėjo prekiauti Vilniaus viskinė King & Mouse. Anądien ten ir paragavau “13 Guns”, “Tripple C” ir “Big Ben” – pirmi du – skalsios APA/AIPA variacijos, o Big Ben – britiškesnis, ryškus brown ale. Visi trys verti dėmesio, nors man labiausiai patiko aromatingas Tripple C (trigubas C – žymintis garsiąją amerikietiškų apynių trijulę – viso šito lingo naudojimas taip pat rodo, kad chebra nors ir crafty, tačiau supranta ką kalba ir ką daro). Šią savaitę K&M bus galima rasti ir naujo, labiau apyniuoto Newcastle Brown Ale.

Teko girdėti, kad bene tas pats Servalis ar Eugesta pasirašė sutartį ir dėl Brew Dog distribucijos Lietuvoje.

– – –

Būsimo Šnekučio Trečiojo interjeras. Foto: Šnekutis.

Būsimo Šnekučio Trečiojo interjeras. Foto: Šnekutis.

Valentas “Šnekutis” jau įrenginėja trečią savo pubą, kuris kol kas vadinsis Šnekutis III. Vieta jam pasirinkta pačiame miesto centre, nors ir nuošalesnėje gatvėje –  Šv. Mikalojaus 15. Pasak Valento, tai nuoseklus žingsnis, planuojant jau šį rudenį uždaryti pirmąjį “Šnekutį” Užupyje, o dar po metų matyt ir Šv. Stepono g. Tad nepraleiskit paskutinės progos apsilakyti emblematiniame pube Užupyje, kuris kadaise buvo įrengtas buvusiame viešajame tualete tire.

Panašūs įrašai:

Tagged with:
 

8 Responses to Scenos apžvalga, interneto purslai – 2013-10-29

  1. Vidma Alutis says:

    Na, Martynai! Užupio Šnekutyje iki kaboko buvo TIRAS! O ne tubzikas, kaip kažkas dezinformaciją paskelbė! Ir dar prieš Šnekutį ten ne vienus metus veikė alubaris su Tauro alumi – studentavimo laikis užsukdavom…

    Plius uždaromas bus tik Užupio baras, Stepono dar dirbs mažiausiai metus iki kit rudens, o gal net ir ilgiau…

    Užupis uždaromas, nes ten privatizavo patalpas ir toj vietoje iškils gyvenamasis namas, vien dėl to.

    KAdangi su valentu bendrauju bemaž kasdien tai situaciją žinau labai tiksliai. Juolab Šnekutis III irgi nebe mano pagalbos įkūrinėjamas. Ten bus BOMBA!

  2. ramtyns says:

    Panašu, kad bus užupiečiai arabų pripūtę. Pataisiau. Šiaip nusivyliau, jei tualete, tai būtų pilna puiki legenda.. o dabar, suknistas tiras… patetiška:)

    Kas dėl Šnekučio III, tai iš nuotraukų nelabai bomba, juokingas tas euroremonto ir vežimo ratų derinys… bet kol nebuvau, nekomentuosiu.

    • Vidma Alutis says:

      bomba turėjau omeny, kad nebereikės grūstis tarp žmonių masės kaip troleibuse ir visada rasi vietos subinei priglaust, visgi nusimato 200 sedimu vietų… o euroremontas – na ką padarysi, ne senovinėj gryčioj daroma… bet man jau tikrai atrodo 100 kart jaukiau nei stepono šnekutyj…

  3. GiN says:

    “Jauno derliaus” vakar pirkau Banginio Vynotekoje, 7.99Lt

  4. d says:

    Brew Dog!!!!!!

  5. […] kvietė paragauti “angliško kartumo” English Pale Ale. Net keturios rūšys apynių! Ankstesniame poste paskubėjau pasidžiaugt, kad tai elio įsitvirtinimas mainstream rinkoje, ir nekantravau paragaut. […]

  6. Dadis says:

    “BrewDog” alaus jau yra GAPe – pirkau “5 A.M. Saint”, tai labai patiko, nors gėriau šiltą – ir aromatas geras, ir poskonis ilgai išliekantis.