Apynių rinkėjai 1945 m. Nelson apylinkėse. Foto: The Nelson Provincial Museum, Ellis Dudgeon Collection

Apynių rinkėjai 1945 m. Nelson apylinkėse. Foto: The Nelson AtnaProvincial Museum, Ellis Dudgeon Collection

Atnaujinta 2020-01-27 – žr. straipsnio pabaigoje.

Apyniai ir alus į Okeaniją (Naująją Zelandiją ir Australiją) atkeliavo XIX a. kartu su pietų Anglijos ir Vokietijos naujakuriais. Šie atsivežė apynių šakniavaisių ir iškart užveisė apynynus, netrukus ėmė atsidarinėti ir bravorai. Naujojoje Zelandijoje tam labiausiai tiko Nelson vietovės apylinkės, kurios ir tapo apynių produkcijos centru.

Apyniai pamėgo šiltą klimatą ir prigijo salose visiems laikams. Per laiką čia jie smarkiai pakito ir įgijo visai kitą charakterį nei jų pirmtakai Europoje, taip pat vėliau atvežta derlinga “Cali” rūšis iš Kalifornijos. Skirtingai nei JAV, kur uždominavo citrusiniai vaisiai, čia apyniai įgijo gilius, tropinius pasifloros, mandarinų, laimo aromatus ir skonius.

Vietiniai fermeriai ėmė keisti savo apynių pavadinimus, dažniausiai užvadindami juos britiškų rūšių modifikacijomis. Vieni žinomiausių naujųjų apynių gavo Nelson Sauvin pavadinimą – pagal apynių produkcijos centrą Nelson, o Sauvin dalis matyt turėjo nurodyti į ryškius agrastinius tonus. Pastatuoju metu apynių augintojai savo naujoms rūšims ėmė dalinti Maori genčių ir papročių vardus, tokius kaip Rakau, Riwaka, Whakatu, Kohatu, Wai-iti ir t.t.

Šių apynių aromatai ir skoniai yra tokie saviti, kad netruko sudominti pasaulio “craft” alaus gamintojus. Šiandien Naujosios Zelandijos apynių populiarumas toks didelis, kad nedidelė salos nebespėja jų pakankamai užauginti, o JAV ir Europos aludariai skaudžiai pajuto, kas yra “apynių deficitas”.

Tikro alaus laboratorija tęsia sezoninio alaus eksperimentų seriją ir kartu su Apynio bravoru pristato elį su Okeanijos apyniais. Alus gavosi toks, kad netilpo į įprastus IPA, Red ar Ale apibrėžimus, todėl teko sukurti net naują stilių – ROPA, arba Red Oceania Pale Ale. Jame spalvoti ir sodrūs salyklai sudaro subalansuotą, darnų ir troškulį malšinantį derinį su egzotišku, ilgai žaidžiančiu bet neužgodžiančiu apynių kartumu.

Per žiemos sezoną išleisime tris subtiliai skirtingas šio alaus versijas su vis kita apynių kombinacija. Jau šį savaitgalį (nuo 2015-12-18) keliose vietose galėsite ragauti pirmąją versiją, kurią veda spalvingieji NZ RAKAU apyniai, o jiems pritaria NZ Cascade, US Nugget ir Citra.

Red Oceania Pale Ale

Alc. 5.6% IBU 35 EBC 27

Ateikite susidaužti su šio alaus aludariais ir kitais bičiuliais Kaune jau šį penktadienį (2015-12-18) 19 val., kur šis alus bus pilstomas vienintelėje vietoje – ką tik atsidariusioje Vingiu Dubingiu aludėję Donelaičio 41/Mickevičiaus 35.

Vilniuje šio alaus netrukus galėsite paragauti baruose Alaus biblioteka, Jamaika, King&Mouse, Marsas, Pub 55 Špunka, Šuo; Klaipėdoje – bare Herkus Kantas. Alus kol kas tik pilstomas, kitais metais bus ir buteliuose. Sekite šį puslapį, čia bus pastoviai atnaujinama informacija.

Atnaujinimai:
2015-12-23 – ROPA paskutinės statinės dar baruose, skubėkite ragauti, kol liko. Mus maloniai nustebino toks populiarumas – visas pirmasis virimas (780 l) išėjo į barus jau pirmąją savaitę! Tad naujų užsakymų iš barų šiuo metu nepriimame. Džiaugiamės alaus populiarumu, antra serija netrukus.

ropa_22016-03-01 – ROPA II versija “AMARACAS” (su AMArillo, RAkau ir CAScade apyniais) jau Kaune ir Vilniuje (Vingių dubingių, Marsas, Jamaika), netrukus kituose baruose šiuose miestuose ir Klaipėdoje.

2020-01-27 – ROPA III versija “AMONECAS” (Amarillo, MOutiere, NECtaron, Cascade) draugiškose alaus parduotuvėse. Žr. http://tikrasalus.lt/ropa/

Panašūs įrašai:

3 Responses to Okeanijos apynių trumpa istorija ir naujas alus ROPA (atnaujinta 2016-03-01)

  1. Beerfun says:

    O buteliuose bus visos trys versijos.aš stengiuosi visada paragauti ir pilstomą ir butelinę versiją.

    • ramtyns says:

      Buteliuose bus pagrindinė versija tikrai. Gal dar viena bus spec. limituota versija, bet apie tai dar svarstom, nes buteliai turi savo apribojimus.

  2. […] Tikro alaus laboratorija tęsia sezoninio alaus eksperimentų seriją ir kartu su Apynio bravoru pristato elį su Okeanijos apyniais. Alus gavosi toks, kad netilpo į įprastus IPA, Red ar Ale apibrėžimus, todėl teko sukurti net naują stilių – ROPA, arba Red Oceania Pale Ale. Jame spalvoti ir sodrūs salyklai sudaro subalansuotą, darnų ir troškulį malšinantį derinį su egzotišku, ilgai žaidžiančiu bet neužgodžiančiu apynių kartumu. […]