Latvijos tikro alaus gidas
Pritrūkę tikro lietuviško alaus, dažnai žvalgomės, ką galime rasti pas kaimynus. Prieš keletą metų praktiškai į Rygą atvažiuodavome kone vien dėl pubo “De Lacy’s”, kuriame buvo galima rasti ‘perfect pint’ net keletos rūšių angliško tikro elio (deja, dabar pubas uždarytas). Keliaudami po Latviją atradome ir mėgavomės Tervete, Ingver ir Užavs alumi.
Prieš keletą dienų ir latviai mus susirado. Latvijos alaus entuziastų ir namudinių aludarių klubo narys ir blogeris Atis Rektins (jo alaus blogas Dzeru alu) parašė mums įkvepiantį laišką, kuriame gyrė Lietuvos mažesnių alaus daryklų alų ir namudinių aludarių judėjimą. Mes jo paprašėme parekomenduoti šio to Latvijoje, ir sulaukėme puikaus ir išsamaus Latvijos tikro alaus gido. Dėkojame Atis ir džiaugiamės galėdami pasidalinti šia informacija su jumis, mieli skaitytojai.
Skaitant seilė nutįso, tad jau ruošiam ratus. O jei kas anksčiau važiuosit, parvežkit ir mums paragaut ko radę.
[English] Super thanks to Latvian beer enthusiast and blogger Atis Rektins for this guide of real Latvian beers and breweries which we publish translated to Lithuanian. Courtesy of Atis’ we will soon post the original English version.
– – –
Deja, apie 70% Latvijos rinkos dominuoja Skandinavijos alaus pramonė – Aldaris, Cēsu Alus, Līvu and Lāčplēša. Nesiruošiu nei aprašinėti tuos alus, nei kam nors juos rekomenduoti, dauguma jų yra visiškai tokie pat kaip jų lietuviški atitikmenys, išskyrus gal etiketę ir dizainą (nors dažnai net ir tai nesiskiria.)
Kaip įprasta, tai mažosios alaus daryklos, kurios daro patį įdomiausią ir skaniausią alų. Labiausiai paplitusios yra Bauskas, Piebalgas, Užavas, Lodiņa ir Tērvetes daryklos, kurios gamina minstryminius, bet vistiek palyginti kokybiškus šviesius lagerus kuriuos galima rasti daugumoje supermarketų, ypač Rygoje. Lengviausias būdas pataikyti ant geresnio latviško alaus yra išvis užmiršti šviesius, ir ieškoti tamsaus alus (daugiausia europinius tamsius lagerius, na ir vieną kitą Baltijos Porterį).
Geriausia vieta pirkti latvišką alų buteliuose yra Stockmann parduotuvėje, pačiame Rygos centre, tarp pagrindinės geležinkelio ir autobusų stoties. Čia rasite daugybę macro ir micro alų, tiesa kiek aukštesnėmis kainomis.
Tačiau yra daugiau alaus daryklų, kurios yra dar mažesnės ir gerokai mažiau žinomos, nes jos užima tik kelis procentus rinkos ir jų produkcija nėra pakankamai gerai platinama net pačioje Latvijoje.
Abula (Brenguļu) alus. Žinoma, kiekvienas turi savo mėgstamiausias alaus rūšis, tačiau galima drąsiai teigti, kad dauguma latvių, ragavusių Abula alų, laiko jį geriasiu Latvijos alumi. Jo gaminama dvi rūšys – juodas (Schwarzbier tipo) ir šviesus (šviesus europinis lageris). Pagrindinė problema yra, kaip jo įsigyti – jis parduodamas tik pilstomas, ir už 1.20 Ls jo galima užsipildyti bet kokią talpą atvažiavus į drykloją Brenguļi (šalia Valmiera). Šis nefiltruotas ir nepasterizuotas alus pilstomas keliose alinėse.
Nors Abula alaus gana skanus, jis turi ir trūkumą jei išgersite daugiau nei 2-3 bokalus, kitą dieną galite apturėti prastas pagirias. Aš laikyčiau Abula vienintele tikra, maža craft alaus darykla Latvijoje ir jie beveik vieninteliai (išskyrus Tērvetes), kurie patys gamina savo salyklą iš vietinių miežių. Kitos perka salyklą užsienyje, pvz. Lietuvoje:)
Brūveris. Dauguma šios darykloas alaus pažymėta prekės ženklu “Ingvera” ir pagaminta pagal austriškus receptus. Kaip sako pavadinimas, jie yra imbieriniai alūs – būtų vidutiniški Europai, tačiau yra gan geri Latvijos lygyje. Vienas geriausių yra Ingvera Sarkanais (Raudonas), Vienos lagerio tipo.
Brālis. Kai kurie jų alūs yra labai įdomūs ir tikrai verta juos pabandyti, ypač nefiltruotą Brālis (vieną iš nedaugelio nepasterizuotų ir nefiltruotų alaus Latvijoje, yra tamsaus ir šviesaus) ir Hincenberga Bavārijas. Kaip įprasta mažoms alaus darykloms, yra tik kelios vietos, kur galima rasti Brālis alaus – viena, kur galėtų būti daugiau pasirinkimo yra ne centre – reikia pavažiuoti 18 ar 23 troleibusu iš rygos centrinės geležinkelio stoties iki “Purvciema tirgus” sustojimo. Ieškokite ženklo “Dzērieni” (“gėrimai”) pirmame penkiaaukščio namo aukšte, čia Google map nuoroda.
LIDO. Vienintelė bravaludė (bravoras ir aludė viename) Latvojoje, įsikūrusi monstriško kvazi-latviškos virtuvės restorano pastate (Krasta g, Ryga, ieškokite didelio malūno). Iki jo galima nuvažiuoti tramvajumi nr. 7 ir 9 iš Rygos centrinės geležinkelio stoties, stotelė “LIDO Atpūtas centrs”. Čia gainami trys nefiltruoti ir nepasterizuoti alūs, nė vienas jų nėra labai geras, tačiau tikrai geresni nei pramoniniai alūs.
Valmiermuižas. Jų pačių marketingistai vadina savo alų “ekskliuzyviniu”, ir esą jis gaminamas pagal senovinius latviškus recptus, ir t.t. ir pan. Jie investavo dauiau nei 2 mln eurų, daugiausia ES fondų lėšas, į naują įrangą ir atidarė naujausią Latvijos alaus bravorą, atsivežė vokietį aludarį ir dabar bando užkariauti rinką, manau gana sėkmingai. Jie gamina tik vieną šviesų lagerį, skoniu gana panašų į vokišką Kellerbier, kuris yra aukščiau vidutinio Latvijos standarto. Jo galima įsigyti vis daugiau ir daugiau parduotuvių, jų svetainėje galima rasti visas detales. Šį rudenį planuojama pasiūlyti ir tamsesnio alaus rūšių.
Kur rasti?
Kiek man žinoma, didžiausias latviško alaus pasirinkimas “iš krano” šiuo metu yra bare po atviru dangum “No problems” pačiame Rygos centre, Doma aikštėje. Puslitris kainuoja iki 1.90 Ls (9.50 Lt) ir čia galima rasti keletą geriausių mikro-alaus rūšių (Tērvetes, Piebalgas, Valmiermuižas, Užavas.)
Taip pat galite išbandyti Rock’n’Riga Rygos senamiestyje (Skārņu 13) – jaukus roko baras kur rasite Abula šviesaus ir Valmiermuižas už 2.50 Ls (12.50 Lt).
Dauguma alaus buteliuose, kaip minėta, galima rasti Stockamnn ir didžiausiose RIMI bei Maxima supermarketuose. Įdomus mažiau žinomų latviškų daryklų alaus pasirinkimas prieinamas šiaip jau gan nepatrauklioje ir tamsioje vietoje – tunelyje po geležinkeliu, vedančiame iš Rygos centrinės geležinkelio stoties į centrinį turgų. Čia pilna mažų parduotuvyčių siūlančių gerą alaus pasirinkimą už patrauklią kainą.
Šios vietos pažymėtos Google žemėlapyje čia
Yra dar dvi alaus daryklos Latvijoje, bet jų alų būtų labai, labai sunku, jei ne neįmanoma, rasti Rygoje: Gulbenes Alus bei vienintelė Latgalės regiono darykla – Krāslavas Avots.
Taip pat įmanoma aplankyti kai kurias alaus daryklas, tačiau ten nebūtų labai ką žiūrėti, nes lankytojai retai kada įleidžiami į gamybines patalpas. Tērvete plėšia absurdiškus 8 Ls nuo lankytojo už galimybę žvilgtelti į gamybos procesą pro stiklinę sieną ir pažiūrėti alaus virimo proceso video. Kitos yra kiek geresnės, tačiau norint įdomesnės patirties, rekomenduočiau aplankyti Lodiņa ir Valmiermuižas alaus daryklas. Abula darykloje galėsite taip pat galėsite užmesti akį į alaus darymo proceso dalį – nemokamai, kol į jūsų atsivežtą tarą pils alų.
Žinoma, situacija vią laiką keičiasi, tačiau laikyčiau šią informaciją teisinga 2009-ųjų vasarai.
Atis Rektins
Panašūs įrašai:
6 Responses to Latvijos tikro alaus gidas
Komentarai
- Martin. M on Lithuanian Countryside Yeast Tales
- Danius on Naminis alus
- Thomas on Apie
- Thomas on Vilkasalės alus
- Peter Rowswell on Lithuanian Countryside Yeast Tales
Kategorijos
- Alinės (42)
- Aludarystė (96)
- Bravorai (4)
- Apyniai (19)
- Bendra (131)
- Eksperimentai (32)
- Filosofija (2)
- Istorija (51)
- Kalendorius (16)
- Maistas (18)
- Ragaujam (57)
- Renginiai (44)
- Salyklas (5)
- Šalys (112)
- Austrija (2)
- Azija (3)
- Belgija (9)
- Britų salos (20)
- Čekija (16)
- Danija (4)
- JAV (13)
- Kaimynai (23)
- Kanada (1)
- Kitos salos (2)
- Lenkija (8)
- Olandija (4)
- Pietų Amerika (1)
- Švedija (1)
- Vokietija (9)
- Stiliai (127)
- Belgian style (10)
- Dunkeliai (7)
- Ekstremalūs (2)
- Eliai (23)
- IPA (6)
- Kvietiniai (12)
- Lageriai (20)
- Lambikai (7)
- Lietuviškas (56)
- Porteriai (18)
- Stautai (9)
- TA Laboratorija (11)
- Uncategorized (1)
Pasak paskutinio Dzery alu blogposto informaciją, Gulbenes alaus darykla šiuo metu parduodama. Gali būt kad nebeilgai bus galima rasti ir šio alaus.
Taip pat netyčia aptikau turo į Bauskas alaus daryklą rezervacijos nuorodą: http://www.nightlifeinriga.com/Beer-Factory.html
Įdomu kaip susiklostė šito MJ aplankyto žmogaus likimas:
http://www.beerhunter.com/documents/19133-000920.html
Jei čia tas pats, tai alaus atrodo nebedaro, gydomuoju medum užsiėmė:)
http://www.ogresvestis.lv/news.php?newsid=1669
O štai aplankyt Kraslava būtų labai įdomu, juk ten pasak MJ pašnekovo ir buvo jų naminio alaus regionas. Taip pat kažkur skaičiau kad ir Ilūkstės apylinkėse. Na bet čia kryptis ta pati
nuo Biržų / Rokiškio link Daugpilio ir nowhere / BY sienos :)
Sveiki.
Dali savo laiko praleidžiu latvijoje (dirbu), taigi, be Užavas ir Tervetes, ten dar geras yra Piebalgas alus ir Brenguliu alus.
Kai ką pavyko patikrinti… Beje gražiojoje Rygoje krizė reiškia tai, kad alus kainuoja 10-12 litų bokalas vietoj, sako, buvusių 20 litų… tiesa, kai kur / per akcijas šį kaina sumažinama iki 4-5 litų. Supermarkete butelys retesnio alaus gali kainuot 5-6.
Bauskas alus man pasirodė panašus į mūsų Šiaurės Lietuvos eilinių daryklų alų, gal todėl kad jį gėriau iš “originalaus” 1 l plastmasinio bambaliuko. Ingvers alus – savotiškas, kartokas, tačiau tik tiek; Piebalgas buvo gaivus lageris, tačiau tik tiek. Valmiermuižė – jaučiasi, kad jis gaminamas iš brangių medžiagų (matyt todėl lauko kavinėje “Be problemų” jam skirtas atskiras kranas ir be problemų jis kainuoja 12 litų), bet visgi originaliausio, įdomiausio skonio man pasirodė tas pats Tervetes.
Reziume – Latvijoje dar tokių čiudų kaip mūsų Būtautų tiesiog nėra, visi kol kas mėgaujasi aplink-lagerio tipo išradimais. Dar vienas pataisymas – norint paragauti Lido alaus (kas kiek suprantu yra mūsų Bravarijos pasiūlos analogas) nebūtina niekur važiuoti iš Rygos centro, pakanka pereiti gatvę Domo aikštėje nuo “Be problemų” ir Tirgonu 6 rasite supervalgyklą “Alus seta”. Kadangi ji priklauso “Lido” tinklui, čia pilstomas ir “Lido” alus. Už veselibą!
Jei kam teks važiuoti nuo Ventspilio į Liepoja, 30 km nuo Ventspilio yra Užavas alaus darykla, ten parduodamas į 5 litrų tarą supilstytas Gaišais ir Tumšais šviežias, nei šiltai nei šaltai nepasterizuotas ar kitaip konservuotas alus yra nuostabaus skonio…
Dar iš latvišku visiems rekomenduoju paragauti Mitavas alaus. Tai naujas Ciesu alaus daryklos alus, pagamintas pagal grupės Brainstorm dalyvio tėvo užrašuose rastą senovinį receptą, mano galva puikus alus.
Good Beer Guide to Latvia Winter 2009/2010:
http://dzerualu.files.wordpress.com/2009/12/10-v1_1.pdf