Piniavos alutis ir “Raudonieji dobilai”
“Raudonųjų dobilų” alų (apie kurį jau rašėme) pernai pasirinkome vienu iš dviejų 2009-ųjų geriausių (kitas atradimas – Paliūniškio “Senolių”). Šis alus verdamas “Piniavos alučio” darykloje, kurios aludarį Vidmantą Perevičių ir pakalbinome.
– – –
Pristatykite „Piniavos alučio“ daryklos istoriją. Kas ir kada ją įkūrė?
Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę ir leidus gaminti alų, Panevėžio rajone Piniavos kaime 1990 m. liepos 1d. buvo įkurta alaus darykla „Piniavos alutis“. Daryklą įkūrė Vidmantas Perevicius, dabartinis savininkas o taip pat ir pagrindinis aludaris. Darykla buvo įkurta nusprendus pratęsti gimines aludarystes tradicijas, nes Vidmanto močiute buvo aludarė Kupiškio raj. Medinų kaime. Močiutės brolis Steponas Šerelis buvo žymus aludaris Troškūnų miestelyje (Anykščių raj.) Jis ir perdavė visas savo žinias Vidmantui 1989-ųjų metų vasarą.
Kas šiuo metu yra Piniavos alaus daryklos aludaris? Gal trumpai pristatytumėt jo aludarystės patirtį? Kas yra dabartinio ‘Raudonųjų dobilų alaus’ recepto autorius ir kokia šio recepto istorija?
Pagrindinis aludaris yra alaus daryklos savininkas Vidmantas Perevičius. Jo aludarystes patirtis tęsiasi nuo 1989 m., per tą laiką sukurtos devynios alaus rūšys ir išvirta apie septynis milijonus litrų alaus.
„Raudonųjų dobilu“ alaus receptas siekia šimtą, o gal ir daugiau metų. Jis buvo perimtas Vidmanto Perevičiaus iš mokytojo Stepono Šerelio, bet gamyboje jis buvo įdiegtas tik 2009 metais, artėjant alaus daryklos dvidešimties metu jubiliejui.
Ar tai tradicinis šio krašto alus? Jau žinome, kad recepte naudojami raudonieji dobilai. Ar galėtumėte papasakoti kurioje stadijoje, ir kokiais kiekiais?
Tai yra tradicinis Aukštaitijos krašto alus. „Raudonųjų dobilų“ recepte išties naudojami raudonųjų dobilų žiedai. Kokiais kiekiais ir kokiu būdu jie naudojami atskleisti negalime, nes tai yra mūsų alaus daryklos paslaptis. (Visgi iš atsitiktinių pokalbių aiškėja, kad anksčiau šie dobilai būdavo naudojami mentalo filtravimo metu, o šiandiena juos deda jau kitu metu. Raudonuosius dobilus aludariai superka iš vietinių, o taip pat iš specialiai juos auginančių Dzūkijos ūkininkų – red. past.)
Kokios dar medžiagos, salyklai ir kokios mielės naudojamos šio alaus recepte? Kokie apyniai suteikia jūsų alui stipresnio kartumo?
Šiame recepte naudojamas tyras vanduo išgaunamas iš 145 m. Gręžinio. Receptą sudaro šviesusis salyklas, karamelinis salyklas, apyniai, raudonųjų dobilų žiedai ir žemutinio rūgimo (lagerio – red. past.) alaus mieles. Mūsų alui naudojami vokiški kartieji , bei aromatiniai apyniai.
Kaip apibūdintumėte šio alaus skonį?
„Raudonųjų dobilų“ alus turi švelnų, lengvai išreikštą raudonųjų dobilų žiedų aromatą ir skonį, lengvą apynių kartumą. Alus yra labai lengvai ir skaniai geriamas bei lengvai pasisavinamas organizmo, nes angliarūgštės turi tiek, kiek pasigamina alui rūgstant, dirbtinai ja neprisotinama.
Kaip manote, kodėl Lietuvoje alus, kuriame stipriai atsiskleistų apynys, nėra dažnas ir populiarus?
Apynys aluje veikia kaip konservuojanti medžiaga, neleidžianti alui “nurūgti”. Kadangi didieji alaus gamintojai naudoja alui visokius cheminius priedus ir pakaitalus, tai jų alus yra netoks kartus. Turbūt dėl šios priežasties auganti karta nebežino tikro alaus skonio ir gyvas natūralus kartokas alus nėra toks populiarus.
Kur pardavinėjamas “Raudonųjų dobilų” alus baruose? Kur jo galima įsigyti pilstomo?
Vilniuje: „Bambalynė“ (Stiklių g. 7 ), „Alaus namai“ (A.Goštauto g. 8), „Bermudai“(Upės g. 6) , „Chill out baras“ (Pylimo g. 8 ), „Šnekučio alaus barai“ (Polocko g. 7A ir Šv.Stepono g. 8) , „Vingrių 17“ (Vingrių g. 17).
Trumpai pristatykite kitas ‘Piniavos alučio’ daryklos alaus rūšis.
Pagrindines alaus daryklos alaus rūšys yra : „Seklyčios“ , „Raudonųjų dobilų“ , „Botago“, bei labai stiprus alus pavadinimu „Stačias“ (kai kurių rūšių galima paragauti „Šnekučio“ baruose Vilniuje – red. past.)
Papasakokite kokią įdomią istoriją ar nutikimą, susijusią su jūsų darykla, alaus virimu, arba kuriuo nors receptu.
Įdomi istorija nutiko verdant pirmąjį savo alų, tai įvyko 1989 m. spalio mėnesį. Alų išvirti pavyko puikiai, tačiau alui baigiant rūgti, reikia stebėti jo putą ir budėti prie alaus, kad jis per daug nenurūgtų. Kitaip jį sukošus į statines, alus neturės pūtimo. Kadangi tokios patirties dar neturėjau, tai alų į statines sukošiau per daug anksti, tad alus savo rūgimo procesą pabaigė statinėse. Gerai kad ąžuolinės statines buvo gerai pagamintos ir stiprios, bet viena statinė apie 60 litrų talpos vis tik neatlaikė to slėgio, kuris susidarė statinėje alui baigiant rūgti, ir sprogus statines dugnui, visas alus putodamas išsiliejo. Buvo skaudu žiūrėti, kaip alutis putodamas trykšta ant grindų, bet nieko padaryti buvo nebeįmanoma. Beliko tik stebėti, kaip kanalizacijos trapukas godžiai ryja putojanti alutį.
Kaip jūsų alų vertina vietiniai?
Vietiniai Piniavos gyventojai mūsų alų vertina labai palankiai. Tai rodo ir mūsų alaus pardavimai, palyginus su kitu alumi.
Kaip jūs vertinate dabartinę Lietuviško alaus padėtį?
Dabar tikrą lietuvišką alų gamina tik smulkieji gamintojai, ir tai ne visi. Didžiųjų gamintojų alus su lietuviškom tradicijom neturi nieko bendra ir labai gaila, kad valstybes politika orientuota į smulkiųjų aludarių išnaikinimą.
Kokie sunkumai gula šiais laikais ant mažųjų daryklų pečių ir kaip sekasi juos įveikti?
Sunkumai tokie, kad mažieji aludariai su didžiaisiais gigantais, panaikinus akcizo mokesčio lengvatą, negali konkuruoti. Įveikti sunkumus sekasi sunkiai – teko sumažinti ir atlyginimus, ir darbuotojus.
Kokie jūsų ateities planai?
Ateities planai – kažkaip išsilaikyti, kad netektų užsidaryti, iki kol mūsų valstybė susiprotės ir atsižvelgs į smulkiųjų aludarių verslo problemas, o ne tik atstovaus stambiasias alaus daryklas.
Ar planuojate ateityje virti naujų alaus receptų? Jei taip tai kokių?
Taip, šiuo metu yra planuojama išleisti naują alaus rūšį, tačiau ji yra kūrimo procese.
Ką norėtumėte perduoti mūsų skaitytojams, ištikimiems tikro alaus gerbėjams?
Labai smagu, kad vėl sugrįžta į Lietuvą tikras, natūralus, gyvas lietuviškas alus. Pardavus visas didžiasias alaus daryklas užsienio kapitalui, atrodė kad lietuvišką alų mes prarasime visiems laikams. Ta karta, kuri užaugo ragaudama didžiųjų daryklų alų, net nebežino tikro alaus skonio ir kartais neskiria tikro alaus nuo „alaus gėrimų“, bet dėka mažųjų aludarių lietuviškas gyvas alus vėl atgauna savo populiarumą. Tikras lietuviškas alus – tai tik mažųjų gamintojų alus, nes tik mažųjų daryklų savininkai patys dalyvauja alaus virimo procese ir įdeda į alų visą savo meilę.
– – –
Our one of two best new Lithuanian beers’ of year 2009 was “Raudonųjų dobilų” brewed by “Piniavos alutis” brevery. Even though this beer made into production only last year to mark the twentieth year anniversary of the brewery founded immediately after Lithuania regained its independence, the recipe itself is more than hundred years old and was inherited from brewer’s grandmother and uncle. The red cloves used in recipe gives it distinct flavour. Here we speak with the head brewer Vidmantas Perevičius about the tradition, the beer, small brewers’ survival and funny accidents in the brewery…
Panašūs įrašai:
17 Responses to Piniavos alutis ir “Raudonieji dobilai”
Komentarai
- Martin. M on Lithuanian Countryside Yeast Tales
- Danius on Naminis alus
- Thomas on Apie
- Thomas on Vilkasalės alus
- Peter Rowswell on Lithuanian Countryside Yeast Tales
Kategorijos
- Alinės (42)
- Aludarystė (96)
- Bravorai (4)
- Apyniai (19)
- Bendra (131)
- Eksperimentai (32)
- Filosofija (2)
- Istorija (51)
- Kalendorius (16)
- Maistas (18)
- Ragaujam (57)
- Renginiai (44)
- Salyklas (5)
- Šalys (112)
- Austrija (2)
- Azija (3)
- Belgija (9)
- Britų salos (20)
- Čekija (16)
- Danija (4)
- JAV (13)
- Kaimynai (23)
- Kanada (1)
- Kitos salos (2)
- Lenkija (8)
- Olandija (4)
- Pietų Amerika (1)
- Švedija (1)
- Vokietija (9)
- Stiliai (127)
- Belgian style (10)
- Dunkeliai (7)
- Ekstremalūs (2)
- Eliai (23)
- IPA (6)
- Kvietiniai (12)
- Lageriai (20)
- Lambikai (7)
- Lietuviškas (56)
- Porteriai (18)
- Stautai (9)
- TA Laboratorija (11)
- Uncategorized (1)
Puikus interviu, norėtųsi daugiau tokių.
Beje, paskutinis sakinys pralinksmino :)
Raudonuju Dobilu- man irgi geriausias lietuviskas alus. Ko gero vienintelis alus, kuriame jauciasi padorus kartumas. Gaila, kad ji ne taip lengva rast Vilniaus baruose ir parduotuvese. Kelis sestadienius apsilankius Alaus Namuose jis buvo pasibaiges. Tas pats buvo ir su Bambalyne.
Vakar Bambalynėj paėmiau du paskutinius butelius, sakė šiandien (pirmadienį) vėl bus. Deja, jie plastikinėje taroje, atšaldyti iki ledinės temp.(žadėjo pareguliuoti šaldytuvą) ir visiškai be putos. Kiek nusivyliau.
Tai jei plastikineje taroje laikomi Dobilai, ko gero bus prastesnis skonis nei is krano.
Sis alus isties ziauriai geras, sutinku kad du geriausi dabar lietuviski komerciniai alus yra senoliu senovinis ir dobilai, bet senoliu man geresnis. Butu idomu sulaukti interviu su jo gamintojais. Jei kas turite ideju kaip kazka panasaus i senoliu senovini namie isvirt – rasykite.
Beje idomu kad siame interviu Perevicius neskelbia kada naudoja raudonuosius dobilus procese. Kaziuko mugej vos ne kiekvienam pirkejui kartojo kad apynius naudoja salinimo metu. Sios technologijos aprasytos knygeleje Naminio Salyklinio Alaus Darymas.
Siaip buvau nustebes kai isigijau plastikineje taroje Raudonuju Dobilu ir jie suputojo ipylus. Gal todel, kad buvo svieziai ispilstytas?! Kas gali pasidalyt patirtimi per kiek toks alus issibezda? Kiek pastebejau po dvieju savaiciu buna ispilstytas alus buna visiskai ‘nusilpes’. Senoliu nesu ragaves, kur jo galima rast be Alaus Namu?
Iš dalies galėčiau dėl putos trūkumo kaltinti super šaltą alų (tada angliarūgštė labiau ištirpsta aluje). Bambalynės pardavėjai sakė, kad Dobilai paprastai jiems neputoja. Priežastys gali būt ir kitoss: a) alus išpilstomas į tarą, prarandant natūralią angliarūgštę b) bokalai plaunami su Fairy:) c) PET tara yra labiau laidi deguoniui – bet čia galėtų įtakos nebent skoniui d) tiesiog nepavykęs alaus virimas, kai nėra putos dėl proceso ypatumų.
Geras interviu daugeliu atžvilgiu, tačiau labai jau subjektyvi jo nuomonė, ir labai jau reklamiška taip pat ties kai kuriais klausimais. Nemanau, kad didžiųjų aludarių alus nesietinas su Lietuvos tradicijomis. Buvimas didziaisiai nėra argumentas, kad alus neturi tradiciju, ar yra prastesnės kokybės, kaip sako p. Vidmantas, kad tikrą lietuvišką alų gaminta tik kai kurios mažosios gamyklėlės.
Pvz. ar pats, ponas, dabar stengsitės nepasiekti finansinės sėkmės ir nesistengsite plėstis, kad gink dieve nepasidarytumėte nors kiek “didysis gamintojas”, nes jie juk neturi tradicijų, daro negerą/netradicišką ir netikrą alų?
Pritariu Ramtyns – dėl šaldymo ir putos taip pat nusuvyliau, bet eisiu vėl, reikia išragauti viską normaliai :)
Matui:
Nemanau kad Pereviciaus zodzius apie tai kad mazieji daro tikra alu o didieji alaus skonio gerimus reiketu laikyti tusciu gyrimusi. Jis cia paprasciausiai sako tiesa. Tokia keistoka situacija: prekybos centru lentynos nusetos alumi, bet alaus tuo paciu nera.
Normaliai putoja tas alus pas Stepono Šnekutį, ir būna tenais jo, nes nukištas į kampą toliau nuo atsitiktinių lankytojų akių :) / suportuotas su Rinkuškių Miežiniu.
Kas liecia alaus putojima ir angliarugste.
Kadangi alus turi tik savo naturalia angliarugste, stipriai ji atsaldziu ji paprasciausiai susitraukia, todel gali pasirodyti, kad jis nusigazaves, na o del putos galiu pasakyt tai, kad vel gi priklauso, kaip alus yra ipilamas i stikline (aukstis, kampas), ir kiek jis yra atsaldytas, nes alaus temperatura ir issipletusios angliarugstes kiekis taip pat itakoja alaus putos susidaryma.
Mantui:
Tavo žodžiai skamba tuščiausiai, nes pasakei tik alegoriją ir teiginį be jokių argumentų.
Mano dukra (5m.) turbūt pagalvotų, kad dėdė stovi už blizgančių sisternų, tai čia ne tikras alus, nes dideli dėdės daro tokiose pačiose sisternose tik didelesnėse. Tai kur čia skirtumas tarp tikro ir netikro alaus? :)
Tikras alus tik tas ant kurio backos višta š#%a.
Matui: manau per daug paprastai supratai aludario bei kitu komentatoriu zodzius. Didelis nelygu prastai kokybei, bet prasta ivairove ir kvazi-alaus gamyba, deja budinga didelems Lietuvos alaus darykloms valdomoms gigantisku korporaciju. Tikro alaus charakteristikos puikiai isdestytos siame internetiniame portale. Nepavydziu jei neteko pajust skirtumo:)
nu ka reikia ir man trigrasi inkisht… 1. Snekutyje sis alus pilstomas kitu pavadinimu, berods uzupio tamsusis. 2. PET butelio kaltint nereiktu, gal reiktu kaltint aplika – jei jis uzsaldomas iki ledo, tada taip, sutinku, gaunas visiskas sh… 3. sis alus turi ir kita pavadinima – Komunistu… atejo toks bachuriukas i alunami, sako man komunistu alaus, sakom kokio? nugi sako raudonuju debilu!
p.s. Senoliu kiek zinau Vilniuje daugiau niekur ner iskyrus Alunami…
Pataisysiu Zweraka, Snekutyje taip pat “Raudonuju dobilu” :)
Visokeriopai palaikau mažuosius gamintojus ir įdomų alų (šitas irgi įdomus ir skanus). Tik manau, kad šiam aludariui (kaip ir kitiems) reikėtų mažiau verkti dėl akcizų, valdžios nemeilės, didžiųjų gamintojų spaudimo ir vartotojų bukumo – o daugiau dėmesio skirti geram alui virti ir jį tinkamai parduoti.
net susigraudinau koks puikus interviu :)