Pirmiausia apie esmę – vakar atkeliavo naujausi Jungle Bells Red IPA mėginiai, ir juos paragavęs supratau, kad alus šventėms dar nėra pilnai pasiruošęs. Jam labai praverstų dar šiek tiek laiko pabręsti. Paskubėjau apskelbti! Ką daryti?

Nusprendžiau taip – tikrąjį alaus paleidimą nukelti, tačiau nekantriausieji galės paragauti jauno Jungle Bells kaip ir buvo skelbta, šiandien (gruodžio 19) vakare Vilniaus “Špunkoje”. Sakykime, tai netgi primena tradicines koštuves, kuomet aludaris su kaimynu/-e susėdę vaišindavosi jaunu alumi, ir merkdami akį, spręsdavo, koks tas alus bus (beje, lietuvių alaus kultūroje visada buvo priimta sakyti tik kad bus geras).

Man pačiam visada įdomu stebėti, kaip alus keičiasi iš jauno į brandų. Jaunas bus agresyvesnis, daugiau žoliško charakterio, per laiką jaučiasi, kaip visi skonio elementai pamažu gula į subalansuotą darną.

Prisipažinsiu, šiek tiek gaila – labai jau norėjau Kalėdoms su draugais dalintis savo alaus bokalą. Bet geriau bus be “bellsų”, bet subrendusio (vėliau).

Kiekvienas “čigoninis” virimas yra šiokia tokia avantiūra, eksperimentas ir rizika. Kiekvienos daryklos įranga yra kitokia, skiriasi ne tik techniniai parametrai, bet ir procesų inercija, kontrolės galimybės ir priemonių tikslumas, vandens ir medžiagų savybės ir daug kitų dalykų – naudiniams aludariams tai gerai pažįstama. Perkeliant mažose talpose išbandytą receptą į didesnes talpas, reikia atlikti daug korekcijų. Galų gale vienas svarbiausių – žmogiškas faktorius. Esame linkę būti optimistais ir rezultato sulaukti kur kas greičiau!

Konkrečiai Jungle Bells atveju, alus brendo 3,5 savaitės, tuo tarpu naudoti apyniai buvo į kartesnę pusę – o tai reiškia, kad jiems reikia ilgesnio laiko, kol jie pasiekia savo optimalų brandumą, “suapvalėja”. Tam įtakos turi ir brandinimo sąlygos – Gintaro bravore brandinome šalčiau nei įprasta eliui, o tai dar labiau sulėtina šį procesą.

Dabar turėsiu galimybę šį procesą sekti kasdien. Subrendusio alaus datos bus paskelbtos įprastais kanalais – gal net šiemet? Tikiuosi, draugai ir entuziastai atleis už ankstyvą gomurio sujaudinimą ir kantrybės išbandymą. Dar vilniečius ir klaipėdiečius galiu nudžiuginti, kad tarpušvenčio laiku jie galės paragauti naujo Dundulio Pale Ale su kitais NZ apyniais Wakatu.

Panašūs įrašai:

Tagged with:
 

Comments are closed.