Raudonųjų dobilų alus
Pamasintas Užkanavės aludario Ruobuto pasakojimo, anądien nuėjau į “Alaus namus” specialiai tam, kad paragauti nesenai ten pradėto pilstyti Piniavos “Raudonųjų dobilų” alaus. Beje, trumpas nukrypimas – pirmą kart pamačiau, kad 9 val. vakaro šiame bare pusės rankenų ženklai būtų nusukti į šoną – alus “baigėsi”.
Dobilų alaus buvo, ir mieli draugai, aš turiu naują lietuvišką favoritą. Tamsios, raudonai rudos spalvos alus (nefiltruotas, bet skaidrus) iš rasoto bokalo susisunkė į mano poras per rekordinį laiką. Su malonumu mėgavausi kiekvienu gurkšniu ir neradau prie ko prikibti. Išraiškingas skonis, sodri spalva, ir – tai turbūt pirmas toks alus Lietuvoje – pagaliau pakankamas kartumas. Stipresnis, tačiau malonus apynių kartumas neužgožia kitų skonių, tarp kurių gal ir nelabai atpažinčiau raudonąjį dobilą, kurio žiedai pagal aprašymą, naudojami darant šį alų. Tiesa, aromate be apynių, jaučiasi ir kažkas žoliško, bet natūralaus (priešingai, nei Vilniaus aluje).
Alus spalva primena, bet ne toks “smooth” kaip airiškas red ale. Britams palyginti sakyčiau, kad tai “Strong Indian Brown Ale” – kažkas tarp labiau apyniuoto Indian Pale Ale ir nuosaikesnio Brown Ale, na ir šiek tiek stipresnis – 5.5% ABV.
Bičiulis dievagojosi, kad šis alus primena belgiškus gueuze, tačiau tikrai neaptikau to specifinio laukinių mielių rūgšumo. Bet tai ne minusas. Išsinešimui pasiėmiau dar litrą.
Respektas Piniavos bravaro gaspadoriui Vidmantui Perevičiui už šį puikų ir originalų kūrinį. Tenepritrūksta jis raudonųjų dobilų kuo ilgiau.
– – –
I visit Alaus Namai “beer house” specially for my first sip of new “Raudonųjų dobilų” (Red Clover) beer, which indeed has been brewed with red clover flowers. It’s a brilliant medium-strength dark beer with distinctive yetwell-ballanced aroma and fair bitterness. Finally a properly bitter Lithuanian beer I’ve been waiting for long time. If I had to, I would call it ‘Strong Indian Brown Ale’, but it’s trully original beer concocted by Vidmantas Perevičius, master brewer of Piniava brewery (situated close to Panevėžys city).
Panašūs įrašai:
16 Responses to Raudonųjų dobilų alus
Leave a Reply Cancel reply
Komentarai
- Tomas on Medžiagos alaus gamybai Lietuvoje
- Peter Rowswell on Lithuanian Countryside Yeast Tales
- Atnas on Vasaros Žaibs
- ramtyns on Vasaros Žaibs
- Arnas on Vasaros Žaibs
Kategorijos
- Alinės (42)
- Aludarystė (96)
- Bravorai (4)
- Apyniai (19)
- Bendra (131)
- Eksperimentai (32)
- Filosofija (2)
- Istorija (51)
- Kalendorius (16)
- Maistas (18)
- Ragaujam (57)
- Renginiai (44)
- Salyklas (5)
- Šalys (112)
- Austrija (2)
- Azija (3)
- Belgija (9)
- Britų salos (20)
- Čekija (16)
- Danija (4)
- JAV (13)
- Kaimynai (23)
- Kanada (1)
- Kitos salos (2)
- Lenkija (8)
- Olandija (4)
- Pietų Amerika (1)
- Švedija (1)
- Vokietija (9)
- Stiliai (127)
- Belgian style (10)
- Dunkeliai (7)
- Ekstremalūs (2)
- Eliai (23)
- IPA (6)
- Kvietiniai (12)
- Lageriai (20)
- Lambikai (7)
- Lietuviškas (56)
- Porteriai (18)
- Stautai (9)
- TA Laboratorija (11)
- Uncategorized (1)
o kartais Stepono Šnekutis ir Raudonųjų dobilų ne tas pats? (nieko neįtarinėju, tik kad laipsniai sutampa ir abu tamsūs)
o dieve, perskaiciau ir apsiseilejau :)
jei kas kauno link vyksit, atveskit pasau paragaut. skolingas neliksiu!!!
Arai, tokia asociacija, ir man buvo kilusi. Ir gamintojas tas pats. Nors jau pamiršau St-Šn skonį, bet pamenu tokio efekto man nepadarė, o ir lygtai buvo saldesnis, ne toks kartus. Ir dar, ar vertėtų Šnekučiui slėpt, kad į alų dedama egzotiška žolė – dobilas.
Nors, gal tie alūs tik tiek ir skiriasi, kad į vieną deda dobilą ir daugiau apynių, o į kitą ne.
skonio reikalas žinoma, bet man tai jis visiškai nepatiko. Pernelyg aitrus, ir žolės veliasi su apyniu – bet čia vėlgi, skonio reikalas.
Na viskas, nors iš po vakar dar galvoi ir kliuksi, bet varau paragaut.
Jooo, alutis puikus, ir su kiekvienu bokalu vis puikesnis. Gal man čia ant senų mielių užpylus tokia pakili nuotaika, bet jis man irgi tapo nauju favoritu. Mėgstu stiprų apinį ir tamsų alų.
Tiesa iš penkių žmonių sedėjusių šiandien alaus namuose, sutikau tris pažystamus, tai šis alutis patiko kas antram – reiškia jis tikrai išskirtinis :).
Jo, sitas man irgi patiko, Alaus namuose ragavau, kaip tamsus, tai labai skaniai geriasi, ir gazo neperdaug.Gaila, kad nera jo buteliuose…
Baisesnio dalyko dar nesu burnoj turėjęs…
Kaune pirkom per Kaziuka….labai patiko, gaila, kad parduotese nėr
[…] dobilų” alus (apie jį jau rašėme) pernai buvo pasirinktas vienu iš dviejų 2009-ųjų geriausių (kitas atradimas – […]
Na as dabar Kaune pirkau jo alaus krautuvej, po litra buteliukai. Tai nepatiko ir nera jis toks kartus. O ta sakau as, kuris megsta svelnu (tipo bobiska) alu. Man kaip tk jis kazkoks per skysto skonio, toks vanduo jauciasi. Pvz koks cekiskas 3.8% dar lageris kaip samson ar krusovice taip pat lengvai geriasi. Zodziu neaptikau as to ypatingo kartumo.. Nors kaip minejau butent as ji tureciau iskart pastebet, nes megstu lenbva ne kartu alu… Kazkoks “skystas” skonis.. Daugiau nepirksiu.
aluss, senai to alaus beragavau, gal receptūrą arba apynius pakeitė..
Taip, jau senokai pastebėjau kad raudonuju dobilu alus, bent tas kur prekiauja alaus krautuvėlėse po litrą suprastėjęs ir tikrai nėra toks kartus kaip buvo alaus namuose kai tik pasirodė. Beje ALYNE pilstomas iš krano Kaune šis alus irgi nėra kartus ir toks geras kaip buvo. Įdomu koks jis dabar alaus namuose Vilniuje. Beje ta pati nuvilianti situacija ir su šios daryklėlės laukinių aviečių alumi.
Gal reikia laukti naujo dobiliuku derliaus :)? Avietės, va irgi tik ką tik prasikalė :) Aišku, tai tik niekuo nepagrįstas spėjimas :)
Šiaip tikrai, šian paragavau Kauno “Alyne” – nėra jis toks kartus…
Taip, as ta irgi pastebejau. Manau,
apyniai(pataisau: dobilai) cia ne prie ko, bet yra kitas dalykas. Lietuvos mazieji dar dirba ‘mazdaug’ principu – teko ne karta girdet, kad kartojami bet kokie apyniai, kokie yra, ir kartais net ne pagal ju kartuma, o pagal svori, kai apyniai priklausomai nuo rusies, derliaus ir islaikymo, gali tureti kartuma net desimt kartu skirtinga.Siaip ar taip, nors ir nebe kartus, Dobilu ir Aviciu vis dar vieni geresniu lageriu su siokiu tokiu charakteriu. Galbut bent procesai kol kas islaikomi pastovus.