Įspūdžiais iš XIV alaus atributikos kolekcionierių biržos, kurią rengia Lenkijos aludarystės gigantas “Zywiec”, tam specialiai įsteigęs ne vieną mugės rengėjo etapą, dalijasi kolega Linas Turauskas, vienas iš pirmaujančių šalies alaus padėkliukų kolekcionierių.

“Šiuo metu alaus atributikos kolekcionierių mugė, kiekvieno birželio antrą ar pakaitomis rengiama trečią savaitgalį sankryžoje tarp Lenkijos, Čekijos ir Slovakijos, alaus daryklos „Zywiec“ namuose tapo didžiausia muge visoje Europoje, aplenkusi Martino ir Liuksemburgo muges. Apie 500 žmonių (prieš 7 metus jų buvo tik 250) dalyvauja atributikos mugėje, padabindami bravoro teritorijoje įrengtus stalus savo atsivežtomis su alumi susijusiomis retenybėmis.

Plakatai kviečia į šventę

Plakatai kviečia į šventę

Iš paprasto alaus atributikos kolekcionierių susibūrimo tai tapo festivaliu, į kurį įeina roko ir folklorinių ansamblių muzikos koncertai, ekskursijos po pačią daryklą… nakvynę rasti neįmanoma, muge gyvena visas Žyvieco miestelis.  Užsiregistravusiems dalyviams netgi dalinami nemokami talonai dešrelėms ir alui.

Išgėręs bravoro už kuponą padovanotą alų, ėmiau ieškoti alaus už 3 zlotus. Man atėjus į vieną palapinę, pardavėjas pripylė ne pilną bokalą, o tik stiklinę. Nustebau, kodėl ir pasiteiravau pardavėjo, kiek alus kainuoja. Atsakymas buvo – nieko. Supratau, kad patekau į naminio alaus erdvę, čia save pristatė kompanija „Browamator“ ir Lenkijos naminio alaus gaminimo entuziastai.

Kolegos ne tik itin nuodugniai dalijosi žiniomis ir pasakojimais apie naminio alaus gamybos subtilybės, bet ir jų alus į mane liejosi laisvai. Ir kuo daugiau aš klausinėjau, kaip daryti alų, tuo daugiau alaus pakliuvo į mane. Alus liejosi iš buvusio „pepsikolos“ automato, ant kurio buvo užmestas „Browamator“ maišas, ir pylėsi alus – šviesus ir tamsus. Šviesus alus buvo gal kiek perdėm mielingas, o tamsus alus buvo nuostabus. Jo norėjosi ragauti, ragauti ir dar kartą ragauti!”

Taigi, alaus kolekcionierių šventėje dabar ne vienoje vietoje randamas ir naminių aludarių pristatomas alus! Tą pačią dieną vyko ir Lenkijos naminio alaus čempionatas, kuriame dalyvauti neteko, bet apie jo rezultatus jūs galite paskaityti čia.

Panašūs įrašai:

 

Comments are closed.