Mes girdėjome apie legendinį Saaremos tradicinį alų, kurio užtiškęs lašas pradegina kelnes. Bet dar niekada neteko jo ragauti.

Tikiuosi, šią vasarą spraga pagaliau bus užpildyta – ir ar gali tam būti geresnis laikas, kaip Saaremos alaus festivalis (Olletoober) ir Saaremos naminio alaus čempionatas (Saaremaa koduõlu), rengiamus saloje liepos viduryje. Gal net griebti dviračius ir leistis į dar vieną tikro alaus kelionę – Tour de Beer.

Iš Estijos mus apskritai pasiekia labai mažai informacijos, tad nenuostabu jog apie šį tradicinį renginį – vykstantį ne mažiau nei 15 metų – sužinome tik dabar. Jų svetainė taip pat nelabai draugiška užsieniečiui, tad jums kaip ir mums, teks pasinaudoti gūgltransliatoriaus paslaugomis.

Koduõlu, kas greičiausiai tiesiog verčiasi “naminis alus”, yra dažniausiai verdamas su kadagio, kurio šioje saloje gausu, uogomis. Berods kažkur esu skaitęs, kad jis gaminamas iš ruginio salyklo ir daromas labai stiprus, kartais labai tamsus. Visu tuo man primena suomišką legendą – sahti naminį alų, kurio teko džiaugsmas paragauti viešnegės Tamperėje metu. Suomijoje šis alus ypatingai populiarus, yra ištisi regionai, kur jis verdamas masiškai, namuose, pirtyse, ten taip pat rengiami regioniniai ir nacionaliniai šio alaus gamybos konkursai ir čempionatai.

Tad iki susitikimų Saaremoje! Ir – saugokite savo kelnes.

Panašūs įrašai:

Tagged with:
 

4 Responses to Saaremos alaus festivalis ir koduõlu čempionatas

  1. popas says:

    Pamenu, kai gyvenom vienoj sodyboj Saareme tai minėjo, kad šalimais vyksta vasaromis alaus fiestos, bet jis gyventi dalyvių nepriima, nes triukšmingi ir girti būna :)

  2. Marius says:

    Yra suprantamas puslapis – http://www.ollesummer.ee/eng

  3. Naminis says:

    Mariau, tas puslapis kazkoks koncertu festivalis Taline, o ne alaus svente Saareme, kazka cia tamsta ne i tema pavaret.

  4. ramtyns says:

    Naminis teisus, ten Talino muzikos festivalis (beje, headlineriai Scissor Sisters!)

    Olletoober 2011 rengiamas Oitme, Saaremaa saloje. Kiek pavyko suprasti, be koduolu čempionato, bus daugiau nei 100 alaus rūšių iš Baltijos šalių ir likusios Europos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *