“Nepasterizuoto alaus? Nėra nepasterizuoto alaus – dabar visą alų pasterizuoja!”, – geranoriškai man nori padėti karoliais pasidabinusi pardavėja iš Suvalkų parduotuvės, kurios pavadinimas verčiamas kaip “Rojus”. Bet ir aš nepėsčias. “O ar neturite parduotuvės, kuri vadintųsi “Alkoholių Pasaulis”? “Yra tokia”, – numoja ranka į konkurenciją suvalkėnė. “Anapus Konopnickos aikštės, prie gėlių kiosko…

Mozūrų kraštas slepia daug siurprizų

Mozūrų kraštas slepia daug siurprizų

Įvirstame į parduotuvę “TiM” (Krótka 6) ir ieškome ten retenybių. Parduotuvė atitinka “viso pasaulio” koncepciją – čia gali rasti visokio vyno ir alaus – nuo japoniško iki lietuviško.  Pirmasis į akį krenta tamsusis alus “Warmiak” (ABV – 6,5%), kurio yra likusi, atrodo, tik dėžė. Na, ir gerai, nes jo šviesiojo brolio “Mazur” likusi tik kaina – jį ragausime kitą kartą, kai lyginsime gyvą / retesnį šviesų alų iš Lenkijos.

“Warmiak” pagamintas Olštyno bravore kažkam pasirodžiusiu patraukliu “Kormoran” pavadinimu. Puikiai plečiasi puri ruda kepurė, bet korėta, greitai nykstanti. Šokolado juodumo aluje dominuoja karamelinis salyklas su slyvos, mėlynių poskoniais, beveik visai užgožiantis apynių žaismą. Kitų ekspertų nuomone, neišvengta cukraus, ką lyg ir patvirtintų kiek neproporcingai aukštokas kaip “grynai juodajam”  alui stiprumas. Tačiau ūsuotas ant statinės išsiskėtęs Varmijos aludaris etiketėje tik šypsosi ir neatskleidžia teisybės.

Čia darome truputį ekskursą į šalį ir pristatysime du alus, įgytus “lietuviškame” “Kaufland” supermarkete (Kowalskiego 2). Tarp visokių “vojakų”, “van purų” ir “harnašių” (t.y. “blindų”:) suradome bene brangiausią pasiūloje lenkišką alų, pagamintą darykloje “Amber”, esančioje netoli Gdansko.  Čia sukurtas “Grand Imperial Porter” (ABV 8%) ant etiketės giriasi kavos ir šokolado, kartumo ir saldumo deriniu. Iš tikrųjų,  juodos kavos spalvos porteris – plati, srauji puta neleidžia skubėti – nusileidžia nei per anksti, nei per vėlai. Degintas salyklas ir subtili apynių kombinacija porteryje kuria originalų derinį – “Amber” aludaris tikrai sukūrė gryną kartsaldį ar saldkartį skonį, jei tik toks derinys turi prasmę… Bet kas pažadėta ant etiketės – ištesėta!

Negalime nepaminėti ir alaus, kurio nėra nuotraukoje, tačiau jis taip mums patiko, kad pagal jį pavadinome netgi visą straipsnį. Tai tame pačiame “Amber” bravore gaminamas šviesus alus “Zlote Lwy” (ABV 5,6%). Pradžioje prisistatantis stipriu salyklo ir apynių kvapu, priminusių Kauno “Pilies” ir standžia puta, vėliau pasižymi bohemiško kartumo skoniu sumišusiu su poledyniniu gaivumu. “Auksiniai liūtai”, nors ir brangesnis už vidurkį, puikus ir įdomus alus.

Na bet sugrįžkime į paveiksliuką ir toliau matome dar vieną porterį, šį kartą iš daryklos “Krajan” kažkur Kujavijoj – Pamaryje (tame nelietuviškame Pamaryje, t.y. Pomeranijoje – aut. past.). “Krajan Porter” (ABV 9%, bet sausų medžiagų kiekis 18,1%) – šlapio asfalto spalvos, labai lengvo netgi galima būtų sakyti skystokai-vandeningo kaip (Baltijos?) porteriui priklausytų skonio, nors ir su dinamišku uogų poskoniu. Tikrai įdomus alus, sumaniai maskuojantis savo stiprumą, gal todėl leidžiantis sau užsidėti vaikystės šachmatų lentoje matytą karūną.

Be abejo visi norėjo paklausti, ką turėtų reikšti paskutinis eilėje išrikiuotas “Kama Sutra” alus (ABV 5%), gaminamas Čenstakavos (ten pat kur 1655 metais pasirodė ir nuo švedų antplūdžio miestiečius apgynė Juodoji Madona) mažoje darykloje GAB pasirodė esąs… elis.  Pasirodo GAB ir specializuojasi tik aukštutinės fermentacijos alų gamyboje. O kadangi Lenkijoje elių irgi beveik niekas nedaro, galima sakyt, kad tai buvo geriausias Lenkijos elis, tegu ir be papildomo poveikio.

Na zdrowie i do następnego!

Panašūs įrašai:

Tagged with:
 

10 Responses to Lenkiško liūto lyžtelėjimas

  1. RM says:

    man tai ta Kamasutra pasirodė toks levas surogatas alkoholizuotas… jie krūvas tų etikečių skirtingų deda ant bile kokio alaus…kaip ir kamstelių serijinių atseit kolekcinių

  2. ramtyns says:

    Labai įdomu, o kaip apskritai pasirinkimas tose lenkiškose spec. parduotuvėse, pvz. ar čia visus porterius kur radot, ir surinkot?

  3. Čiobiškis says:

    Na, taip, visą įdomesnį alų, neskaitant importinio vienoje Suvalkų (Marijampolės dydžio miestas) parduotuvėje berods ir surinkau. Kitur viskas tame mieste tik didžiųjų gamintojų. Baltstogėje panašaus profilio parduotuvėje pasirinkimas didesnis (Ciechanow etc). Šiaip lenkų parduotuvių sąrašas yra čia: http://www.browar.biz/forum/archive/index.php/f-23.html

  4. G.V. says:

    Bandžiau aš šią vasarą pro šalį važiuodamas prie Augustow esančiame supermarkete įdomesnio lenkiško alaus ieškoti – esu skaitęs kad jų porteriai yra geri/įdomūs. Nepavyko :( Gal parduotuvė netinkama buvo – susidarė vaizdas, kad vienintelis alaus pardavimo marketinginis triukas yra daryti alų kuo stipresnį (jų net dauguma lagerių yra stipresni nei kitose šalyse) ir ant etiketės uždėti kuo labiau rėkiantį užrašą “Mocne!”. Radau ir keletą tamsesnių alų, bet jų skonis visai nesužavėjo. Neradau nė vieno porterio :(

    Todėl būtų smagu jei kas žinote kuriose parduotuvėse Lenkijoje daugiausia šansų įdomesnio alaus rasti – gal kada teks pakeliui važiuoti. Nes kol kas geriausi ką esu ragavęs iš Lenkijos, tai Warka Strong. Bet manau Lenkijoje tikrai turėtų ir geresnio alaus būti :)

  5. Ciobiskis says:

    O ;)porterį galima rinktis lietuvišką!
    http://www.delfi.lt/media/imperial/

  6. Mikolas says:

    Dabar studijuoju Lenkijoje (Krokuvoje), taigi galiu patvirtinti G.V. pastebejimą, kad čia “normalus” alus yra 6-7 laipsnių, ir tai gi ne provincija, o didmestis. Reikės kadanors užsukti į alkoholio pasaulį, nusipirkt gerėsnio alaus.

  7. ramtyns says:

    Na panašu kad lenkai visai turi šio to įdomaus, tame tarpe porterių, bent jau pagal RateBeer geriausių Lenkijoje sarašą: http://www.ratebeer.com/beer/country/poland/163/

    Ten aukščiausiai būtent porteriai, ir pirmam aštuntuke – net pusė alaus iš Apis bravoro, man visai neteko girdėt apie tokį..

    Čiobiški, WTF apie Ragučio porterį? Jis buvo išnykęs iš lentynų, tipo vėl paleido? Ir matau, jų marketingistai pagaliau atrado Dali.

  8. Ciobiskis says:

    Gal geriau ne amerikėnų, o pačių lenkų sudarytą metų alaus sąrašą: http://www.browar.biz/akcje.php#pr

    Ten kur Apis surašytas ten pažiūrėkit atidžiau – ten MIDUS, ne alus (pusantrinis, tretinis, ketvirtinis…). Apis alaus negamina

    Kaip matome, pačių lenkų aukštokai įvertinta ir Kama Sutra, ir dar vienas alus kuri teko ragauti Cornelius Weizen Bier, bet apie jį kitą kartą.

    Ragutis porterį žadėjo paleist, ir tikrai vėl paleido su stipriu marketinginiu palaikymu. Delfyje yra konkursas sukurti gurmaniškos vakarienės scenarijų, už kurį duos sieninį laikrodį. Ar ištirpusį neparašyta…

  9. […] prabėgti net kelios dienos po pirmosios iš Lenkijos atsivežto tamsaus alaus degustacijos, o vėl sėdome prie stalo paragauti kelių pietinių kaimynų nepasterizuoto alaus rūšių. […]

  10. murkalus says:

    Ačiū už TiM adresą Suvalkuose. GPS pagalba ir puikus užsipirkimas. Kauflendas su savo masine produkcija tegu slepias (tiesa, Grand Porterio bei kvietinio Faustus radau ir ten)