Nesenai minėjau Foreign/Extra Stout, dėl kurios net nesu tikras, ar tai tikra kategorija. Jei taip, tai jon papultų ir kitas puikus egzempliorius, mano sužvejotas Malaizijoje. Tai – Danish Royal Stout. Gamintojas Carlsbergas. Nemaniau kad jie turės nors kokių šansų skonio pasaulyje. Net pernai ragautas jų premium linijos Jakobsen Brown Ale buvo geriausiu atveju, paskutinis trasoje.

Šis atvejas kitoks. Tirštas juodas alus smagiai sėda į bokalą ir užsikloja gerą, kiek korėtą kapučino spalvos putų kepurę. Kvapas kavos, skonis pilnas, vientisas ir sodrus, su rūgštelėjusios kavos, rudo cukraus (ar melasos) natomis. Alus minkštas ir lengvai teka gerklėn, gomuryje lieka kartoku poskonis – vėl labiau degintų grūdų, apyniai nelabai jaučiasi. Puikiai tiktų į Imperial Stout lentyną ar gal net galėtų laužt ranką su kai kuriais gerais amerikietiškais dvigubais (double) stautais. Stiprumas – 8%, tačiau alkoholio nesijaučia. Žinoma, kol po penkių pintų nebandai pakilti nuo baro.

Įdomu, kodėl taip pasiekė musulmoniškai Azijos šaliai. Kažin, ar šio alaus galima rasti ir Europoje? Kiek supratau iš šaltinių, jis pradėtas gaminti 1992 būtent Malaizijoje, kurios rinkai ir buvo skirtas, dar eksportuojamas į Singapūrą. Beje pozicionuojamas kaip “cool” brandas nesenai publikai, firminis veidas – vietinei kino bajavykų megažvaigždė.

Yra dar kitas Royal Stout gaminamas Danijoje, ir net panašaus stiprumo, bet tai kitam konglomeratui – Royal Unibrew (kuriai priklauso ir Kalnapilis-Tauras) priklausančios daniškos gamyklos produkcija, kurios dar neteko ragauti.

Šiaip ar taip, Danish Royal Stout – vienas iš retų atvejų, kai stambi pramoninė alaus darykla sugeba sukurti įspūdingą produktą.

Panašūs įrašai:

Tagged with:
 

Comments are closed.