Šiek tiek susikaupusio informacijos balasto iš besibaigiančio pavasario. Pirmosiomis gegužės dienomis vykusios Aludarių taurės datos beveik sutapo su kitu įdomiu renginiu – susitikimu su vienu garsiausių JAV aludarių Garrett Oliver iš emblematinio Brooklyn Brewery, šios daryklos alaus degustacijos ir derinimas su maistu. 

Gausus alaus ir fotografų būrys

Gausus alaus ir fotografų būrys

Garrett Oliver ne tik BB brewmasteris, bet ir kelių knygų autorius/redaktorius, garsiausia kurių – The Oxford Companion to Beer, kuriai išleisti buvo pakviesti 166 ekspertai iš 24 šalių, padengę 1120 alaus temų – tai šiuo metu turbūt išsamiausia knyga apie alų. Turiu pripažinti, kad Brooklyn Brewery užima specialią vietą ir mano paties alaus patirtyse – tai buvo vieni pirmųjų mano ragautų US craft, taip pat keletą kartų teko apsistoti Brukline ir apsilankyti vietiniuose baruose, ir žinoma, bravore – net į 25 metų jubiliejų pataikiau. Labai apsidžiaugiau, kai šio bravoro alūs prieš kelis metus pasirodė Rygoje, o dabar jau ir Lietuvoje.

Įdomu, kad (uždarą) renginį kuravo ŠUA (kurie importuoja Brooklyn alų), tačiau apie juos pačius šį kartą buvo neįprastai mažas kiekis pompos. Turint omeny paprastai agresyvius ŠUA viešus ryšius, tai galėjo pasirodyti keista. Bet kontekstas toks – Brooklyn Brewery nesenai ėmė bendradarbiauti su… Carlsberg koncernu. Tokiu būdu Brooklyn įeina į Europos rinką, o Carlsberg plečia išėjimą į boutique vartotojų segmentą. Kartu jie net  atgaivino porą istorinių bravorų, priklaususių Carlsberg – Nya Carnegie Bryggeriet (aka The New Carnegie Brewery) Švedijoje ir Ringnes/E.C. Dahls Bryggeri Norvegijoje. 

Garrett Oliver pristato dar vieną alų-vaiduoklį

Garrett Oliver su svita

Renginys Vilniuje buvo Garrett Oliver turo dalis – prieš tai jis keliavo per Suomiją ir kitas Š. Europos šalis bei dalyvavo analogiškuose renginiuose Latvijoje (kuruojamuose kitos Carlsberg grupei priklausančios daryklos Aldaris). Privačiame pokalbyje Garrett man dviprasmiškai užsiminė apie “paieškas Suomijoje” – galbūt tai bus trečiasis bravoras? Kitaip tariant, šis turas – Brooklyn+Carlsberg iniciatyva nuleista ant ŠUA galvos, matyt, tai susiję ir su Brooklyn distribucija Baltijos šalyse (Vilniuje šiuo metu galima rasti GAP, kai kuriuose Rimi supermarketuose bei sostinės baruose).

Įdomu, kad dar prieš šį kontraktą, apie planus eiti į Europos rinką garsiai kalbėjo ir kitas labai ryškus JAV craft bravoras – Stone Brewing, kurie nusprendė Berlyne atidaryti naują savo bravorą. Tas atėjimas užtruko kaip suprantu, per pusantrų metų trukusį tąsymąsi dėl ploto įsigijimo Berlyne, bet šiuo metu planuojama jį atidaryti 2016 m., o tam skirta crowdfunding kampanija (sulaukusi kritikos) buvo sėkminga – surinkta $2.5 mln. vietoj planuotų $1 mln.

Viename iš interviu, paklaustas apie juos aplenkusius Brooklyn “lenktynėse dėl Europos”, Stone CEO Greg Koch trinktelėjo skambiai bet lakoniškai:

“Partnering with a mega-giant international brewing conglomerate was not a race we were in, thus it is not a race we could lose (although we realize that mischaracterizing it as such makes for a better headline).”

Dar apie renginį. Maisto derinimas buvo sėkmingas – Deivydas Praspaliauskas ir jo restorano Bistro 1Dublis komanda puikiai padirbėjo. Mane asmeniškai džiugino, kad nebuvo pertempta su “nano”, o tiesiog įmantresni patiekalai iš grynų produktų, kurie gerai derėjo prie Garrett pristatomo alaus. Garrett pristatymai buvo klasiški – smagūs, gerai struktūruoti, su trumpomis istorijomis – jautėsi, kad kalba patyręs show meistras ir išprususi, bet nearogantiška asmenybė.

Alus-vaiduoklis, brettanomyces stautas

Alus-vaiduoklis, brettanomyces stautas

Tarp pristatyto degustacijoms alaus didžioji dalis buvo reti, sezoniniai virimai, bei ir taip vadinami buteliai-vaiduokliai (“ghost bottles“) – mažomis partijomis daryti, apskritai į prekybą nepapuolantys egzemplioriai. Tarp ragautų įsiminė Sorache Ace – tradicinio sidro laukinės fermentacijos metu nusėdusiomis mielėmis fermentuotas, į pabaigą “užlenktas” šampano mielėmis. Tai delikatus, bet su charakteriu alus, kuriame spindėjo amerikietiški Sorache apyniai – paprastai dėl savo neįprasto skonio jie maišomi su kitais apyniais. Įspūdį paliko ir “vaiduoklis” Wild Horses, stautas, fermentuotas su brettanomyces, mielių pasaulio grobuonimis. Įdomus buvo ir tradicinio Brooklyn Brown palyginimas su tuo pačiu alumi, brandintu prabangaus konjako statinėse.

Proga susitikti su šio alaus autoriumi sudomino ir daugiau žmonių, rašančių apie alų Lietuvoje, tad smagu buvo juos sutikti. Taip pat buvo nemažai progų prieiti prie Garrett Oliver ir su juo pasišnekučiuoti tiesiogiai – mane domino kai kurie techniniai dalykai, pvz. kaip savo bravore jie vykdo laukinių mielių kontrolę, kokie planai Europoje ir pan. Be kita ko, aludaris papasakojo ir įspūdžius apie lietuviško alaus ragavimą “Bambalynėje” (sutrumpinus sakykime, diacetilas), apie savo draugystę su Michael “Beerhunter” Jackson ir kitus reikalus.

Turiu pasakyti, buvo smagus susitikimas ir tikėkimės, kad jis pademonstravo, koks turtingas ir įdomus gali būti maisto ir alaus derinimas, kai jį daro talentingi žmonės (ačiū ne tik Garrett, bet ir šefui Deivydui Praspaliauskui vaišinusiam savo restorane Bistro 1Dublis.) Taip pat ačiū Andriui Bagdzevičiui iš Raudonų Plytų už pakvietimą į šį renginį. A, ir sorry už nuotraukas, čia prietemoje ką su telefonu teištraukiau.

 

Panašūs įrašai:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *