Kaip įprasta sausiui, vėl trumpas praėjusių metų apibendrinimas. Atsigavę po švenčių, apkapoję nagus įsilaužėliams (kurie buvo trumpam išjungę mūsų puslapį), galime pasižiūrėti, kokie buvo stipresni akcentai pernai?

Džiaugsmai

“Atviras alus” ir naminės aludarystės proveržis. Jei 2010-aisiais džiaugėmės prekybos mažųjų daryklų alumi revoliucija, tai šiemet panašų proveržį išgyveno namudinių aludarių judėjimas. Žinoma, jau ir iki tol daug jūsų jau salino, tekino, virė ir raugė namie bei keitėsi informacija forumuose, tačiau nauja Simono “Pono Nieko” paleista svetainė “Atviras alus“, orientuota į receptų keitimąsi, aptarimą ir bendravimą, šį ratą stipriai sujungė. Iš rato gimė ir naujos iniciatyvos, tokios kaip aludarių klubai Šiauliuose, Kaune ir Vilniuje, jų kasmėnesiniai susitikimai, “mielių banke” veisiamos ir keičiamos retos alaus mielės. Šiandiena klube jau beveik 600 receptų ir 162 aludariai, į kuriuos patarimų kreipiasi ir profesionalių alaus daryklų atstovai.

“Sambarių” simpoziumas ir visuomenės dėmesys tikro alaus kultūrai. Pasigedę rimtesnio renginio, o ir apskritai turinio ir diskusijų apie alaus kultūrą, nebegalėdami klausytis pseudo-gildijų demagogijų ar fanatikų demonizacijų, nusprendėme patys sukurti kokybišką veiksmą. Norėjome būti gamtoje, tad teko susisukti greitai – ką gi, organizacinė kokybė dar turi erdvių tobulėti, bet energija buvo nuostabi. Tyrinėtojai, akademikai pateikė įdomius ir vertingus pranešimus, namudiniai ir profesionalūs aludariai – kūrybingą alų ir diskusijas, bet labiausiai ačiū viešai publikai, kuri parodė tiek susidomėjimo – sulaukėme daugiau nei 160 dalyvių.

Metų šviesuolis - Gintaras

Pavieniai, maži verslininkai, nebijantys biurokratijos, sunkumų, galvojantys kūrybiškai, tiesiog darantys ir… patiriantys sėkmę. Mus visus šiemet įkvėpė Gintaro baras Molėtuose, įsirengęs bravorą 2×2 m. dydžio rūsio kambarėlyje. Dar nedaug girdėjomė, bet daug tikimės ir iš Vasaknų bravoro, įrengto sename dvare. Vienas po kito atsiranda ir naujos kokybės barai bei parduotuvės – stebuklo tarp šių pernai nesulaukėme, tačiau tokios vietos kaip “Marsas” Vilniuje, barai “Kultūra”, “Gyvas” ir Modesto alaus krautuvė Kaune, nuteikia maloniai.

Lietuviško “kaimiško” alaus augantis žinomumas užsienyje.

Vienas iš "paslapčių" saugotojų

Vienodo skonio jūrose išsiskiria autentiški ir originalūs dalykai. Pasaulinėje alaus jūroje užsieniečiai skiria ir vertina lietuvišką “kaimišką” alų (ten jis žinomas kaip “Lithuanian farmhouse ales“). Šiaurės Lietuva, Šnekutis, Čižas, A. Ūdrienė, Jovarai, Paliūniškis, Piniavos alus, Šnekutis, Aukštaitijos bravorai – būtent šiuos ir panašius vardus žino ir mini užsienio blogeriai, žurnalistai, rašytojai ir mūsų sutikti entuziastai, o taip pat ir žymiausias alaus vertinimo centras RateBeer. Apie tai, kodėl lietuviškas alus yra “geriausiai išsaugota Europos alaus paslaptis” ir ko laukti kitąmet, jau rašėme atskirame poste.

 

Belgiško, britiško ir čekiško alaus sėkmė. Šių klasikinių alaus šalių produkcija jau randama ir ne su žiburiu, ir net kai kuriuose baruose. Tiesa iš kai kurių vietų jis dingo (pvz. iš “Savo kampo” Vilniuje), o daugelyje barų dominuoja vos vidutiniokas Grimbergen, importuojamas ir platinamas  “Švyturio-Utenos” (abi daryklos priklauso Carlsberg grupei). Nemažą pozityvų postūmį padarė importuotojai, kurių tarpe išskirtume 3B Solutions, jiems priklauso ir Beer Barrel parduotuvių tinklas – tai turbūt didžiausią gero alaus pasiūlą turinti parduotuvė Lietuvoje! (Skaidrumo dėlei pridursiu, kad Beer Barrel buvo vienas pagrindinių mūsų “Sambarių” renginio rėmėjų). Taip pat mus nudžiugino Primator bravoro atėjimas į Lietuvą – pasirodo kuo puikiausias stautas, elis, kvietinis ar lageris nebūtinai turi būti brangus!

Visgi kaip antitezę turime pseudoimportuotojus, kurie tą alų importuoja tik kai vyksta jo nukainavimas / išpardavimas, o vėliau deda ant jo skersą, jau nekalbant apie alaus kultūrą jokią (čia kalba apie Vynoteką.) Taip pat čia reiktų paminėt bielorusiško / rusiško pigaus, beskonio alaus ekspansiją.

Mūsų bendraautorius Akiesmirksniu atkreipė dėmesį, kad tam tikras alaus pateikimo lūžis įvyko ir pas didžiuosius – turime minty naująją firminę parduotuvę Švyturio alaus darykloje Klaipėdoje (ir Vilniuje berods). Žinoma, tai neturi nieko bendro su pačio alaus kokybe, bet lyginant su vos ne toje pačioje vietoje anksčiau buvusiu langeliu, kur alus buvo pilstomas į 5 ltr neplautus bakelius, tai nueitas ilgas kelias:) Be to, ten yra ir keletas butelių Fullers bei Timmerman.

Nusivylimai

Nė vieno naujo, labai gero lietuviško alaus. Kol kas geriausiu atveju tobulinama tik įranga, o ne žmonės.  Pora mažų bravorų nedrąsiai bando naujus receptus, tačiau iki tikrai gero rezultato kelias dar ilgas. Už iniciatyvą galima pagirti “Aukštaitijos bravorų” grupę, kažkur prieš metus pažėrusią saują naujų pavadinimų – iš kurių “Dūmo” ir “Keptinis” buvo visai įdomūs padūmavę variantai. Išimtimi būčiau išskyręs “Vasaknų” alų, tačiau ar kas nors jo išties rado paragauti ir įvertinti?

Alkoholio kontrolės, mokesčių ir pan. įstatymai ir toliau šlifuojami tik pagal didžiųjų gamyklų užgaidas. Apie tai rašėme čia.

Latvių knyga

Norime Lietuvos alaus kultūros žinyno. Kokie metai be pavydo kaimynui!:) Pamačius kokią fantastišką, gerai paruoštą, kupiną aukštos kokybės turinio, dokumentų, vaizdų ir ikonografijos knygą apie alaus kultūrą turi latviai (Linda Dumpe – Alus tradīcijas Latvijā), liūdna, kad Lietuvoje niekas tokios dar neparašė.

Kaimas paliekamas nuošalėje. Kaip bebūtų gaila, bet gero/tikro alaus kultūros plėtra tėra regioninė ir apima tik didmiesčius, tuo tarpu periferija toliau girdoma pramoninio alaus subroduktais. Tam tikros išimtys tėra vietos, kuriose bazuojasi bravorai, ten vietiniai dar gali paragauti  pastarųjų produkcijos.

Skaidri tara. Alui ji netinka ir basta! (saulės ir lempų šviesa veikia apynių komponentus, skonis greit pagenda). O dar labiau ji netinka mažųjų daryklų alui. Kur dingo visur buvęs rudas butelis su keraminiais kamščiais? Sako, gamintojas nebegamina ar tai neparduoda. Nesvarbu, greičiau ieškokite kito.



Panašūs įrašai:

18 Responses to 2011-ieji: džiaugsmai vėl persveria nusivylimus

  1. ramtyns says:

    Jau papostinus, Čiobiškis pasiūlė įtraukt dar vieną “žemyn” apie pseudoimportuotojus. Ką ir padariau.

  2. darius says:

    O kur kasmetinis “Guobalynas 2011” ?

  3. ramtyns says:

    @Dariau, gerai kad priminei, Guobalynas neabejotinai prie pliusų – tai to paties naminės aludarystės proveržio dalis. Ar Guobalynas bus ir šiemet?

  4. Edvardas says:

    Vasaknų ragauju ir mėgaujuos nuolat po jūsų įrašo ir pagyrų :) Jogailos g. Alyne, Vilniuje. Aišku galit sakyt, kad bepigu girtis, kai tai viena iš nedaugelio vietų kur jo galima rasti.

  5. Dainius says:

    Puiki apžvalga. Manau nepelnytas pamirštas Alaus brolijos seniūno, Vidmanto Laurinavičiaus išleistas Aludarių žinynas 2011.
    Vasaknų alaus be Alyno dar galima paragauti tuose pačiuose Alaus namuose.

  6. ramtyns says:

    Dainiau, ačiū už info apie Vasaknų alų! Mat senai Vilniuje po aludes nevaikščiojau, mano žinios pasenusios.

    O dėl aludarių žinyno tai nors iniciatyva puiki, deja rezultatas man asmeniškai būtų arčiau nusivylimo. Tekstai nurašyti nuo interneto, informacija sena arba netiksli, beveik neradau ko būčiau iki tol nežinojęs.

    Ir čia latviai mus aplenkė, va kur kokybė: http://labsalus.lv/beer-guide/

  7. ponasniekas says:

    Atvirasalus.lt projektas tėra tąsa darbų, kuriuos nuveikė šauni tikro alaus gerbėjų bendruomenė, be jos – nuolat gausėjančios, nenuveiktume nieko. Todėl norėtusi nuoširdžiai padėkoti jos nariams.

  8. darenkas says:

    del guobalyno, kas is mano puses, tai mielai, bet kad atviram aluj vyksta intensyvi diskusija del jo, kai kas nori pakeist jo vieta ir daugeli kitu dalyku, tad nezinau kaip gausis. Jei paliks man viska daryt, manau kad suorganizuosiu panasaus lygio kaip pernai rengini.

  9. ponasniekas says:

    @darenkai esi tu šio renginio organizatorius, mano manymu, renginys galėtų nekeisti vietos, jau 2x jis įvyko, o tai jau tradicija. Jei kam reikia, kitokio pobūdžio renginio tegu organizuoja:), kuo daugiau renginių tuo smagiau bus ant šio svieto.

  10. gytis g says:

    Darenkai, ar bus Guobalynas, priklauso tik nuo tavęs.

  11. Dadis says:

    Pasirodo braliukai mūsišką salyklą savo alui naudoja: “None of the Latvian beer ingredients, but water originates in Latvia. Only barley for
    Tērvetes brewery is a notable exception. Malt for the rest of the breweries is imported
    mostly from Lithuania and a couple of other European countries.” Labai geras latviškas alaus gidas – pagarba jiems, ir aišku pavydas ima tokį gidą matant…
    “Vasaknų” alaus turi ir “Alynas” Ulonų gatvėje (Vilnius).

  12. Alaus kolonėlė says:

    Dėl lietuviškos knygos apie alų – tai abejoju ar kas išdrys spausdint, nors galbūt jau kas nors ir parašęs turi. Nes ta knyga būtų arba nieko verta arba labai greitai prisistatytų VTKAT ir įpieštų baudą bei lieptų nutraukt platinimą. Prie Vidmanto aludarių žinyno VTKAT irgi bandė prisiknist

  13. ramtyns says:

    Alaus kolonėlė: nors fanatikai ir stengiasi, dar negyvename iki tokio absurdo cenzūruotoje valstybėje. Knygas apie alų leist galima, yra jų ne viena ir išleista. Tiesiog yra tam tikri aspektai, kurių tose knygose nėra leistina (pvz. skelbti apie alaus teigiamą poveikį sveikatai ir pan.)

  14. darenkas says:

    Na Guobalynas2012 tikriaus bus, jei kas nenutiks, bent as jau planuoju :) Bus toks pats, tik tarp musu aludariu renginelis, su mini konkurseliu, galbut ir virimu :) Guobalyno tikslas, stiprinti aludariu bendradarbiavima.

  15. Ciobiskis says:

    Vasaknų yra ir Kaune, Hyper Maximos Alyne Savanorių g., tikką ragavau. Dabar pateikiamas ir panašioje į Chimay taurėje. Pagirtina – kuo į daugiau vietų veš, tuo mažiau šansų kad bus parūgštėjęs (sorry, toks vienąkart buvo — dabar ne).

    Guobalyną gal galima papildyt ekskursija į “Nektaro” griuvėsius Antanave?

  16. darenkas says:

    gal turi kontaktus su kuo tai galima paderinti:) manau kad imanoma tai suorganizuot

  17. Ciobiskis says:

    Priklausė privatizavus AB Stumbras, bet jie daugiau nei prieš 5 metus uždarė spirito varyklą, ir liko tik eee pastatai. Šiaip miestai.net suvedus “Antanavo dvaras” matosi vaizdai, iš kurių galima spręsti, kad gal ir išvis nereik su niekuo derinti…

  18. […] jau senai veikiantį barą “Marsas” probėgšmais paminėjom, nors jis būtų vertas atskiro posto. Ok, baro savininkai mūsų draugai, bet jei ir nebūtų, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *